DISTRIBUIȚI

Românii sunt singurii cetăţeni din UE care au mâncat, în a doua jumătate a anului trecut, carne mai scumpă decât în perioada similară a lui 2013. Aceasta în contextul în care, la producător, preţul a scăzut în medie cu 9%. Situaţia din România, atipică în contextul actual european, se datorează, spun reprezentanţii industriei, consumului în creştere, dar şi intermediarilor. „Consumul general a fost în creştere anul trecut, cu 1,7% faţă de anul anterior. De aceea preţurile au crescut”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro. Potrivit acestuia, câştigători din această situaţie sunt intermediarii, comercianţi, dar mai ales „intermediarii frauduloşi”. „Aceştia din urmă pot ieşi la lumină prin reducerea TVA”, mai spune Jurconi. În ceea ce priveşte situaţia fermierilor români, acesta spune că situaţia este dezastruoasă, în contextul în care statele dezvoltate exportă în România la preţ de dumping. „Acum diferenţa de preţ (dintre preţul plătit fermierilor şi cel de la raft n.red), pe carnea de porc , este de până la 30%. Acum, kilogramul se vinde cu 4 lei, faţă de 6 lei acum un an. Piaţa este inundată de carne de porc din ţări unde există surplus, la preţ de dumping”, mai spune Jurconi.