DISTRIBUIȚI

Grăsimile trans se găsesc n componenta multor alimente procesate, deși sunt un factor de risc pentru bolile de inima. Nu este normal ca alimente consumate zi de zi de cetățenii europeni sa le pună sănătatea în pericol, iar Comisia Europeana are obligația sa stabilească standarde mult mai clare in acest sens, avertizează eurodeputata Daciana Sârbu, care este unul dintre coautorii unei propuneri votate azi de plenul Parlamentului European pentru îmbunătățirea produselor alimentare. Rezoluția cere Comisiei Europene sa impună limitarea obligatorie a grăsimilor trans din alimentele procesate.

„Consumul excesiv de grăsimi trans creste riscul bolilor de inima. Nu este un fapt cunoscut de toata lumea, motiv pentru care mulți oameni aleg frecvent produse ce conțin aceste grăsimi fără sa-si dea seama ca își fac rău. Este iresponsabil ca in Uniunea Europeana nu avem legislație care sa protejeze oamenii de acest pericol. Prin rezoluția noastră, am tras un semnal de alarma si am adresat totodată un apel foarte serios Comisiei Europene. Acum Comisia nu mai are nicio scuza si are obligația sa acționeze cat mai curând, pentru a salva vieți”, arata eurodeputata.

Exista precedentul Danemarcei, unde in urma impunerii unor asemenea limite, impactul bolilor cardiovasculare a fost diminuat, scăzând rata mortalității cauzate de aceste afecțiuni. Exemplul trebuie urmat la nivelul întregii Uniuni Europene, considera Daciana Sârbu:

„Avem un pericol recunoscut si avem la dispoziție instrumente pentru a-l combate. Soluția este simpla: mai puține grăsimi trans în alimentele care ajung zilnic pe masa cetățenilor europeni. Iar Comisia Europeana poate si trebuie sa-si asume aceasta decizie”.

Eurodeputata Daciana Sârbu este unul dintre inițiatorii rezoluției. Documentul, adoptat azi la Strasbourg cu o majoritate de 586 de voturi, solicita ca, in cel mai scurt timp, sa fie introduse limite obligatorii, pentru a facilita reducerea consumului de grăsimi trans in rândul populației. Mai mult, eurodeputatii considera ca e necesara colaborarea Comisiei cu industria alimentara pentru reformularea alimentelor, in sensul producerii unor versiuni mai sănătoase ale acestora.