DISTRIBUIȚI

Pesta Porcină Africană a fost confirmată, sâmbătă, la doi porci într-o gospodărie din localitatea Lespezi, comuna Homocea, județul Vrancea, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
„În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Gospodăria din localitatea Lespezi, comuna Homocea, judeţul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei”, se spune în comunicat.

Citește și: Mașinile diesel, interzise. Ce se întâmplă cu șoferii români care sunt prinși circulând cu mașini pe motorină
În comunicat se precizează că, pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus conform planului de măsuri adoptat eliminarea porcilor din exploatație, ecarisarea carcaselor şi instalarea filtrelor rutiere. D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Citește și: România lu′ PeSDe! Buzoianul Ion Dedu a fost amendat de 440 de ori pentru că „circula” fără rovinietă cu un… coteț de găini
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată şi completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, se mai spune în comunicat.