DISTRIBUIȚI

ACCIDENT RUTIER SOLDAT CU DOUĂ VICTIME

La data de 19 octombrie a.c., ora 07.45, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Tecuci au fost sesizați, prin apelul unic de urgență 112, cu privire la producerea unui accident rutier, în comuna Corod, soldat cu rănirea a două persoane.
La fața locului, polițiștii au constatat că o femeie, de 30 de ani, a condus autoturismul pe D.J. 251A și, la un moment dat, ar fi pierdut controlul direcției, părăsind partea carosabilă și intrând într-un cap de pod.
În urma impactului atât aceasta, cât și pasagerul de pe bancheta din dreapta față a autoturismului, o femeie, de 61 de ani, au suferit leziuni, fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză, polițiștii efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

DEPISTAT LA VOLAN, SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

La data de 19 octombrie a.c., în jurul orei 20.15, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Târgu Bujor au oprit în trafic, în interiorul localității, un autoturism, la volanul căruia au identificat un bărbat, de 46 de ani.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică, polițiștii l-au testat alcoolscopic, valoarea înregistrată fiind de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice și stabilirea alcoolemiei, polițiștii întocmind dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

DOSARE PENALE PENTRU ZĂDĂRNICIREA COMBATERII BOLILOR

La data de 17 octombrie a.c., polițiștii gălățeni, în colaborare cu un reprezentant al I.T.M. Galați au defășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus, ocazie cu care au constatat că, în localitatea Valea Mărului, la punctul de lucru al unei întreprinderi individuale, se află în derulare un eveniment privat, (petrecere nuntă) în incinta restaurantului fiind prezente aproximativ 75 de persoane.
Întrucât legislația în vigoare interzice desfășurarea de evenimente publice și private, administratorul societății comerciale a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 6 000 de lei, în cauză fiind întocmit și dosar penal pentru comiterea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

***

Un dosar penal având același obiect, a fost întocmit și în cazul unui eveniment privat (petrecere botez), desfășurat în noaptea de 17/18 octombrie a.c., într-o locație de pe raza comunei Pechea, la care au perticipat aproximativ 50 de persoane.
Și în acest caz, operatorul economic care a organizat evenimentul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 6 000 de lei.

EVENIMENTE RUTIERE

La data de 16.10.2020, ora 15:20, o tânără în vârstă de 20 ani, din comuna Pechea, jud. Galați, în timp ce conducea un autoturism pe strada Suhurlui, din localitatea de domiciliu, dinspre DJ 251, a accidentat o minora în vârstă de 16 ani, care a traversat strada prin loc nepermis.
În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a minorei care a fost transportată și internată la Spitalul de Pediatrie Galaţi.
Conducătoarea auto a fost testată cu etilotestul Drager rezultatul fiind 0,00 mg./l.
S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „Vătămare corporală din culpă” în baza art.196 Cod Penal.

***

La data de 16.10.2020, ora 19:10, un tânăr în vârstă de 20 de ani, din comuna Schela, județul Galați, în timp ce conducea un autoturism pe strada Stadionului, din municipiul Galaţi, dinspre strada Oţelarilor, a accidentat un bărbat în vârstă de 49 ani, care a traversat strada prin loc nepermis.
În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a pietonului care a fost transportat la Spitalul Judeţean din Galaţi unde a rămas internat.
A fost testat atât conducătorul auto cu etilotestul marca Drager rezultatul fiind 0,00 mg./l, cât și persoana accidentată la care a rezultat valoarea de 1,01 mg./l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „Vătămare corporală din culpă” în baza art.196 Cod Penal.

***

La data de 17.10.2020, ora 23:13, un bărbat în vârstă de 24 ani, în timp ce conducea un autoturism pe strada 1 Decembrie 1918 din municipiul Tecuci, avand direcția de deplasare Tecuci-Drăgănești, a pătruns pe sensul opus de deplasare intrând în coliziune cu două autovehicule care circulau regulamentar, unul aflat pe banda nr. 1 condus de un tânăr de 23 ani, iar celălalt aflat pe banda nr.2, condus de un alt tânăr de 18 ani, ambii conducători auto din comuna Matca.
În urma impactului, conducătorul autovehicului aflat pe banda 1 de mers și pasagerul acestuia, au suferit vătămări corporale ușoare.
Toți cei 3 conducători auto au fost testați alcooscop, rezultatul fiind negativ.
Din primele cercetări a rezultat vinovaţia conducatorului auto în vârstă de 24 ani, care a circulat pe sensul opus de deplasare iar în cauza de față s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „Vătămare corporală din culpă” în baza art.196 Cod Penal.

***

La data de 18.10.2020, în jurul orei 18.20, un tânăr în vârstă de 19 ani, din comuna Tulucesti, județul Galati, în timp ce conducea o motocicletă pe DN 24D, dinspre Bîrlad către DN 26, în afara localității Tulucesti, la km 83+940 m, pe fondul neadaptării vitezei, într-o curbă către stânga, a pierdut controlul ghidonului și a părăsit partea carosabilă în spatiul verde de pe partea dreaptă a directiei de mers.
În urma evenimentului rutier, conducătorul motocicletei a fost transportat la Spitalul Județean Galati, unde a fost internat întrucât a suferit mai multe leziuni iar motocicleta a fost avariată.
În urma testării cu alcoolscop, rezultatul a fost negativ.
S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „Vătămare corporală din culpă” în baza art.196 Cod Penal.

***
La data de 17.10.2020, în jurul orei 15:25, un bărbat în vârstă de 40 ani, a condus o autoutilitară, pe DJ 251, de pe raza comunei Matca, județul Galați, având permisul de conducere suspendat și emanând halenă alcoolică.
Cu ocazia testării alcooltest cu aparatul Drager, acesta a refuzat testarea, solicitând recoltarea probelor biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, probe ce s-au recoltat în cadrul Spitalului Municipal Anton Cincu Tecuci.
Au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de „Conducere a unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 335, alin.2, Cod Penal și a infracțiunii de „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prevăzută și pedepsită de art.336 alin 1 Cod Penal

***

La data de 18.10.2020, în jurul orelor 02:45, o patrulă din cadrul Secției 5 Poliție a oprit în trafic, pe strada Domnească, un autoturismul condus de un bărbat în vârstă de 39 ani și, întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost chemat la faţa locului un echipaj de la Biroul Rutier cu aparat Drager, dar conducătorul auto a refuzat să fie testat.
Conducătorul auto a fost condus la Spitalul ,,Sfântul Apostol Andrei”, Galaţi pentru recoltarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei, dar și aici acesta a refuzat recoltarea.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „Refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice” faptă prevăzută și pedepsită de art. 337 Cod Penal.

***

La data de 18.10.2020, în jurul orei 19:40, un echipaj din cadrul Biroului Rutier Galați au depistat în trafic un bărbat în vârstă de 28 ani, din comuna Gropeni, județul Braila, în timp ce conducea un autoturism pe Bld. Galați din municipiul Galați, fără a deține permis de conducere auto valabil pentru nicio categorie de vehicule.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 335 alin.1 Cod Penal.

***

La data de 19.10.2020, în jurul orelor 01:15 un echipaj din cadrul Secției 2 Poliție au depistat în trafic, pe strada Siderurgiştilor – Zona I.R.E.G. un bărbat în vârstă de 51 ani din municipiul Galați, în timp ce conducea un autoturism și emana halena alcoolică.
Fiind testat cu aparatul etilotest marca Drager, acesta a indicat o valoare de 0,87 mg/L,alcool pur în aerul expirat, astfel că a fost ulterior condus la Spitalul Judetean Sf. Apostol Andrei unde i-au fost recoltate probe biologice-sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prevăzută și pedepsită de art.336 alin 1 Cod Penal, iar cercetările vor fi continuate de polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție.

***

ACTIVITĂȚI PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII SARS COV 2

Acțiuni de prevenire a răspândirii și limitare a infectării cu virusul Sars Cov2, desfășurate de polițiștii din județul Galați în perioada 16-18.10.2020.

În contextul creșterii accentuate a numărului de persoane infectate cu noul tip de coronavirus, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Galați și polițiști locali din cadrul Poliției Locale Galați, au acționat atât în uniformă, cât și în civil, la acest sfârșit de săptămână și au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La aceste acțiuni au luat parte un total de 422 polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Galați, un număr de 18 jandarmi și un număr de 184 polițiști locali.

Au fost vizate zonele care se aglomerează în mod deosebit în perioada sfârșitului de săptămână precum: piețele agroalimentare, terasele, zonele de promenadă, parcuri dar și mijloacele de transport în comun local, județean și interjudețean.

Deși o parte semnificativă a populației a respectat recomandările de distanțare socială și de protecție individuală, totuși s-au constatat și abateri în urma cărora s-au aplicat un număr de 320 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 56 400 lei, toate acestea pentru nepurtarea măștii de protecție. Din totalul acestora 31 de sancțiuni au fost aplicate persoanelor care au fost depistate în cele 109 mijloace de transport de către echipe de polițiști în civil.

Au fost verificate 446 de societăți comerciale, fiind aplicate un nr. de 2 sancțiuni contravenționale operatorilor economici pentru organizarea de activități în spațiul public/privat pentru care au fost instituite interdicții/restricții valoarea totală a acestora însumând 12 000 lei. Au fost întocmite două dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de „Zădărnicirea combaterii bolilor” faptă prevăzută și pedepsită de art.352 Cod Penal, această măsură fiind luată față de doi operatori economici.

Recomandăm cetățenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție în toate spațiile în care această măsură este obligatorie și să nu se expună la riscuri mai ales că evenimentele private sunt interzise.

Scopul forțelor de ordine, care desfășoară activități de verificare, nu este acela de a aplica sancțiuni, dar reamintim că nerespectarea măsurilor legale în vigoare, referitoare la prevenirea și combaterea răspândirii noului coronavirus, poate atrage răspunderea penală sau contravențională, după caz.

Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că sănătatea și viața persoanelor sunt importante, însă nu vom tolera nicio abatere de la lege.

Vă reamintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.

Suntem și vom fi prezenți permanent, la datorie și vom aplica legea în litera și spiritul ei!

DISTANȚAREA NU ANULEAZĂ VICTIMIZAREA

Pentru că ”distanțarea nu anulează victimizarea”, reprezentanții Agenției Naționale Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați, Inspectoratului de Poliție Județean Galați, Direcției de Sănătate Publică și Organizației ”Tinerii si Viitorul” au continuat seria demersurilor de informare cu o campanie locală, desfășurată în perioada septembrie – octombrie 2020.

Având drept scop reducerea vulnerabilității minorilor și tinerilor în raport cu traficul de persoane și infracțiunile asociate utilizării internetului, campania a utilizat preponderent activități în mediul online, adaptate actualului context epidemiologic.

Astfel, cu sprijinul voluntarilor (elevi, profesori și studenți) Organizației ”Tinerii și Viitorul” au fost diseminate materiale conținând recomandări preventive în următoarele unități școlare din județ: Liceul Tehnologic”Aurel Vlaicu” Galați, Liceul Teoretic „Dunărea” Galați, Liceul Tehnologic „Carol I” Galați, Liceul Tehnologic „Ovid Caledoniu” Tecuci, Liceul Tehnologic „Hortensia Papadat-Bengescu” Ivești, Școala Gimnazială „Negoiță Dănăilă” Bucesti.

O altă direcție a presupus implicarea voluntarilor în realizarea unor clipuri video în care sunt prezentate diverse situații de risc, asociate traficului de persoane și utilizării internetului, materiale care vor fi promovate pe paginile partenerilor de pe diverse rețele de socializare. Limbajul specific și creativitatea caracteristică vârstei asigură o bună diseminare a mesajelor către beneficiarii din categoriile de vârsta vulnerabile.

Pentru realizarea acestei activități, specialiștii au avut o întâlnire în mediul online cu voluntarii, pe parcursul căreia au prezentat dimensiunea și formele de manifestare ale traficului de persoane, în contextul unei vulnerabilități crescute, asociate utilizării internetului în perioada pandemiei generată de răspândirea virusului SARS-Cov2, precum și noțiuni de bază privind infracțiunea și răspunderea penală.

Duminică, 18 octombrie, în Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, a avut loc și evenimentul final al campaniei, desfășurat online. Cele 6 echipe de voluntari au prezentat clipurile realizate și au avut loc dezbateri pe fiecare temă abordată. De asemenea, participanții au oferit feed-back cu privire la acest tip de implicare în acțiuni de informare și prevenire.
Serviciul de presă
Parlamentul European