DISTRIBUIȚI

MINORĂ DISPĂRUTĂ, DEPISTATĂ DE POLIȚIȘTII GĂLĂȚENI

La data de 4 ianuarie a.c., în jurul orei 19.30, polițiștii Postului de Poliție Tulucești au fost sesizați de mama unei adolescente, de 17 ani, din localitate, cu privire la faptul că, în seara zilei de 3 ianuarie, fiica sa ar fi plecat de la locuința prietenului ei, din comuna Frumușița, pentru a merge la domiciliul părinților, în comuna Tulucești, dar nu ar mai fi ajuns aici. Femeia a mai precizat că a încercat să-și contacteze fiica, dar telefonul acesteia este închis.
În urma sesizării, a fost constituită echipa operativă, 36 de polițiști ai Secției 1 Poliție Rurală Galați și ai posturilor de poliție arondate, precum și 11 autospeciale, fiind angrenate în activitățile investigative și de căutare.
Astfel, în data de 4 ianuarie, a fost efectuată cercetarea locuinței prietenului minorei, atât acesta, cât și alte persoane fiind audiate, pentru a se obține date de interes operativ.
Au fost efectuate căutări pe raza comunei Tulucești și în gara Tulucești, unde un martor a declarat că ar fi văzut-o, în compania unui tânăr, fiind, totodată, dată în consemn, pe raza municipiului Galați.
În data de 5 ianuarie, activitățile de căutare au continuat, fiind identificate și audiate mai multe persoane din anturajul minorei, acestea reușind să ia legătura cu ea prin intermediul unei platforme de socializare.
Minora a revenit la domiciliu și, în urma audierii, s-a stabilit că, în această perioadă, a mers și a locuit, de bună voie, la domiciliul unui prieten, din localitatea Șivița, aceasta precizând, totodată, că nu a fost victima niciunei infracțiuni.

CERCETAT PENTRU NERESPECTAREA REGIMULUI ARMELOR ȘI AL MUNIȚIILOR

La data de 5 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe periculoase au identificat un bărbat, de 46 de ani, din comuna Barcea, care deținea, fără drept, la domiciliul său, o armă de tir sportiv cu aer comprimat, calibrul 4,5 mm. Acesta le-a declarat polițiștilor că ar fi achiziționat arma, în anul 2003, de la un magazin specializat, de pe teritoriul României, și nu ar fi cunoscut faptul că deținerea acesteia este supusă autorizării.
Arma a fost ridicată, în vederea continuării cercetărilor, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

LA VOLAN, FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE

La data de 5 ianuarie a.c., în jurul orei 13.30, polițiștii Postului de Poliție Băleni au oprit în trafic, pe raza comunei, un autoturism la volanul căruia au identificat un tânăr, de 19 ani, din aceeași localitate.
Întrucât, în urma verificărilor, s-a constatat că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, polițiștii au întocmit dosar penal și îl cercetează sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

MĂSURI LEGISLATIVE PENTRU PROTECȚIA ANIMALELOR AFLATE ÎNTR-O SITUAȚIE DE PERICOL

În considerarea obligației statului de a institui un complex de măsuri de protecție a animalelor, astfel încât acestora să le fie asigurate sănătatea și bunăstarea și să poată beneficia, cu celeritate, de servicii publice de adăpostire specializate, în situația în care sunt supuse unor situații de pericol, servicii care să presupună preluarea, asistența veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor animalelor, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 175/2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice.

Prin această ordonanță, Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, este completată, introducându-se un capitol cu prevederi legislative referitoare la măsuri pentru protecția temporară a animalelor aflate într-o situație de pericol.

Totodată, aceeași ordonanță completează articolul 26 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, stabilind că polițistul desfășoară activități specifice, direct sau în cooperare cu alte entități publice sau private, potrivit competențelor stabilite prin lege, pentru protecția animalelor.

Astfel, una dintre măsurile pentru protecția temporară a animalelor este prevăzută de articolului 24¹ din Legea nr. 205/2004, republicată, cu completările ulterioare, conform căruia polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol, emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.
În sensul legii, prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații:
a) animal care a fost rănit sau schingiuit;
b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;
d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.