DISTRIBUIȚI

Vechiul dicton latin Vox populi, vox Dei adică „vocea poporului este vocea lui Dumnezeu” a fost preluat de la filosofii și conducătorii antici și continuat apoi în Evul Mediu începând de la Carol cel Mare și alții după el, stând la baza multor politici și sisteme. Era un dicton declanșând impulsuri oratorice deosebite prin care se rosteau vorbe mari, o retorică care promitea multe și care era întâmpinată și răsplătită cu multe ovații și aplauze. Dar multe din aceste vorbe s-au dovedit a fi fost înșelătoare și paradoxal de cele mai multe ori contrare bunăstării, sau chiar voinței popoarelor respective. Și tot istoria omenirii ne arată cum atunci când s-a ajuns la o totală nemulțumire a maselor, dat fiind că între promisiunile făcute de conducători și așteptările celor care i-au ales și instalat fuseseră de fapt înregistrate discrepanțe enorme, aceasta a declanșat revolte, răsturnări de tronuri, revoluții, culminând până și cu dispariții de sisteme sociale.
În consecință, prin acel stil al retoricii s-a conturat și în același timp s-a demascat Populismul, ca fiind o atitudine aparent favorabilă satisfacerii dorințelor poporului, dar de fapt în detrimentul intereselor reale ale acestuia.
In prezent trăim cu toții pe întreaga planetă desfășurarea unei vieți predominate de convulsii politice și în care Populismul se află în plin marș. Iată că au trecut aproape două decenii din primul secol al noului Mileniu în care, după căderea unui sistem social mondial, se intrase cu pline speranțe și euforii și fără prea multe sacrificii, respectiv de pierderi de vieți umane, așa cum se petrecuse după marele revoluții sau războaie. Fusese un sistem ce rezistase de bine, de rău, peste 70 de ani și care supraviețuise celor două razboaie mondiale, ca și multor revolte și revoluții din diverse țări, înăbușite însă fără milă.
Dar ca și alte sisteme din istoria omenirii și Cortina de fier și Zidul Berlinului au rezistat în istorie doar până la un moment…Perestroika a însemnat începutul sfârșitului…
În schimb, ceeace trăim și simțim în ultimii ani, respectiv o turnură înregistrată în multe din statele lumii, produce în gândirea pozitivă a oricărui om o consternare totală …O turnură nedorită, acum după nici 20 de ani de la prăbușirea acelor ziduri politice dintre sisteme și deschiderea granițelor convenționale și neconvenționale, transformare radicală care s-a realizat numai în speranța clădirii și perpetuării unor societăți democratice dorite, liberale și tolerante, practic lipsite de ideologii destructive, în detrimentul cetățenilor.
Dar din păcate, curentele politice nou formate, cu adevărat populiste și mai precis cele de extremă dreaptă, au apărut și s-au dezvoltat rapid tocmai pe fondul unor nemulțumiri nemijlocit legate și generate de promisiunile făcute chiar de către partidele democratice cu tradiții vechi, sau cele nou venite și care se află actualmente încă la putere.
Dezolant este însă faptul că atitudinea de populism, deși este demascată și atribuită în mod invectiv, dar pe bună dreptate, ca fiind în realitate o mască retorică și etico-morală ce ascunde tendinte înșelătoare ale unor politici aparent favorabile oamenilor, aceasta atitudine tinde să infesteze și să degenereze întregul Mapamond. Actualmente Populismul amenință să devină o plagă, prin faptul că influiențează majoritatea cetățenilor din multe state ale lumii să adere la asemenea formațiuni, sau să pomoveze și să voteze reprezentanții acestora.
În fruntea Clasamentului privind cele mai frecvent utilizate cuvinte sau noțiuni în Germania în anul 2016 și care va fi făcut cunoscut în mod oficial la finalul anului, noțiunea de Populism se va situa cu siguranță pe primele locuri. Acest cuvânt s-a vehiculat cu o frecvență potențată și pe plan internațional, în special în jurul altor noțiuni, evenimente și nume nou apărute pe scena vieții politicii, cum ar fi în jurul numelui președintelui nou ales Donald Trump, Mme J.-M. Le Pen, Orban , Afd ( Partidul Alternativa pentru Germania ), reprezentanții noilor tendințe de dreapta din Austria, Italia, etc.
Zilele trecute, o personalitate din viața politică social-democrată care se află la cârma Germaniei de azi făcea o remarcă ironică la adresa acestor noi tendințe ce se conturează din ce în ce mai pregnant pe plan mondial , arătând că nu cu mult timp în urmă, în istoria omenirii se proliferase cu un puternic accent revoluționar îndemnul și motto-ul : “Proletari din toate țările, uniți-vă !“ Aceeași personalitate politică conchidea că actualmente deasupra omenirii plutește precum un nor amenințător un nou imbold, însă unul cu tendințe naționaliste, negativiste și perverse, periculoase unei evoluții normale și care face ca vechiul motto să fie curând substituit cu unul nou: Populiști din toate țările, uniți-vă!
Nu este numai o previziune ridicolă și tristă în același timp, ci o constatare de fapt și o confirmare a realității timpului în care fiecare își pune întrebarea:…este vorba numai de valuri temporare, sau se vestește așa-zisul val secular, un adevărat Tsunami cu repercursiuni mondiale?
Să sperăm însă că rațiunea va învinge și pretutindeni oamenii se vor trezi la timp!…
astfel ca dictonul latin al Mileniului III sa sune cu optimism: Pax populi, vox Dei!
Dan Eugen Munteanu
Denia- Spania, 5 dec. 2016