DISTRIBUIȚI

Primăria municipiului Galaţi intenţionează să aloce un milion de euro pentru microcentralele de cartier, la care să fie racordate asociaţiile de proprietari în care gradul de conectare în sistemul centralizat al apartamentelor depăşeşte 50%, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu. Potrivit sursei citate, Primăria Galaţi a trimis notificări către aproximativ 60 de asociaţii de proprietari, arondate unui număr de 25 de puncte termice, unde pot fi construite microcentrale.

Prin aceste notificări, municipalitatea speră să primească, până la sfâşitul lunii mai, răspunsuri din partea asociaţiilor, pentru a vedea dacă cetăţenii sunt de acord cu un astfel de proiect în care proprietarii nu ar avea nimic de plată în afară de factura la încălzire, pe timpul iernii.

“Noi le-am prezentat asociaţiilor mai multe variante privind modalităţi de încălzire a apartamentelor la iarnă, iar una din variante este construcţia unor microcentrale de cartier, care vor produce doar agent termic în perioada de iarnă, nu şi apă caldă. Sunt identificate 25 de puncte termice, care însumează circa 7.000 de apartamente, din totalul de 17.000, câte mai sunt în oraş branşate la sistemul centralizat, care s-ar preta la acest proiect. S-au luat în calcul acele puncte termice care au ca grad de conectare peste 50% din apartamentele arondate. De asemenea, am putea lua în calcul şi alte asociaţii în care sunt zeci sau sute de apartamente în sistem centralizat – dar nu vorbim de asociaţii cu câte două apartamente care au mai rămas branşate – şi dacă am monta şi acolo astfel de microcentrale, numărul total al apartamentelor care ar putea primi agent termic ar creşte la 9.000”, a spus Ionuţ Pucheanu.

El a afirmat că pentru restul apartamentelor, unde nu se pretează construcţia de microcentrale, primăria va continua să acorde ajutoare financiare pentru achiziţionarea de surse alternative de încălzire, iar programul va fi operaţional de la începutul lunii iunie. “Cât despre încălzirea centralizată vreau să vă spun că încercăm pe cât putem ca iarna viitoare să fim independenţi 100% faţă de Electrocentrale”, a precizat Pucheanu.

Potrivit datelor furnizate de societatea de distribuţie a agentului termic Calorgal Galaţi, sistemul de încălzire centralizată din municipiul Galaţi a avut un total de 91.500 de apartamente racordate, dar în prezent mai figurează doar aproximativ 17.000 de apartamente.