DISTRIBUIȚI

Primăria municipiului Galaţi intenţionează să reabiliteze termic un număr de 23 de blocuri prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, valoarea totală a finanţării depăşind 30 milioane lei. Potrivit unei informări a Biroului de presă a municipalităţii, deja pentru două blocuri dintre cele 23 s-a obţinut o finanţare de 1,8 milioane lei, pentru alte două au fost depuse proiecte de finanţare de 1,6 milioane lei, iar pentru alte 19 blocuri proiectele sunt în lucru.

“Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Uniunea Europeană oferă 60% din valoarea totală a lucrărilor de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuit din România, restul de 40% fiind împărţit între primării (15%) şi asociaţiile de proprietari(25%). Lucrările garantează o scădere cu minim 30% a pierderilor de căldură din blocuri, ca rezultat al reducerii cu 41,17% a consumului anual de energie dar şi al scăderii, cu aproximativ acelaşi procent, al emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă”, se arată în informare.

Totodată, reabilitarea termică va genera o transformare urbană de amploare din punct de vedere estetic, implicând şi modernizarea spaţiilor dintre blocuri. Potrivit sursei citate, lucrările ce urmează să fie efectuate sunt de anvelopare a clădirii, termoizolarea casei scării, a subsolului, termohidroizolarea terasei, schimbarea tâmplăriei cu profile PVC şi geamuri termoizolante, lucrări de reducere a pierderilor din conductele de agent termic şi de apă menajeră şi, nu în ultimul rând, înlocuirea vechiului lift, acolo unde este cazul, cu unul nou dotat cu facilităţi care permit folosirea acestuia şi de persoanele cu dizabilităţi.

“Sunt bucuros că Galaţiul este unul dintre puţinele municipii care accesează fonduri europene pentru reabilitare termică. Facem eforturi ca aceste proiecte să fie cât mai accesibile pentru cetăţeni. La următoarea şedinţă a Consiliului Local, ne propunem să aducem în faţa colegilor câteva proiecte în acest sens. Cea mai importantă îi vizează pe cetăţenii cu venituri mici, echivalente cu salariul minim pe economie, care ar putea ajunge să achite un procent de doar 3,5 % din valoarea lucrărilor (faţă de 25%, cât este în prezent), dacă propunerea va trece de votul consilierilor. O a doua propunere vizează prelungirea perioadei de plată de la doi ani, cât este în prezent, la cinci ani. În felul acesta, oamenii vor avea mai mult timp la dispoziţie să achite cota parte şi presiunea costurilor ar scădea considerabil”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Proiectele pentru reabilitarea termică a blocurilor mai pot fi depuse la Primăria Galaţi până la finele lunii iulie. Municipiul Galaţi a participat la programul pilot de reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, promovând cinci proiecte de reabilitare termică. S-au executat astfel de lucrări la 11 blocuri cu o valoare totală contractată de 15 milioane de lei, proiectele de reabilitare termică promovate de municipiul Galaţi la acea vreme fiind singurele în cele şase judeţe din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est