DISTRIBUIȚI

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, susţine că a aflat din presă şi de pe portalul Ministerului Justiţiei despre faptul că municipalitatea a fost dată în judecată de concernul internaţional care, în 2015, a câştigat licitaţia pentru tunelul pe sub Dunăre.

Potrivit sursei citate, denunţarea unilaterală a contractului dintre concernul internaţional şi primărie s-a făcut de către municipalitatea gălăţeană, în urma faptului că proiectul tunelului nu era cuprins în masterplanul naţional şi nu era conectat la nicio formă de transport naţional.

“Motivele denunţării contractului au fost numeroase la acea vreme şi la fel sunt şi astăzi, faptul că nu suntem prinşi sau nu eram prinşi la acea vreme cu acest proiect pe niciun masterplan naţional. Ar fi fost doar o ambiţie personală locală, prin care nu am fi reuşit să ne conectăm la nicio altă formă de transport naţional. Pe da altă parte, s-au făcut lucrări pe teritoriul altui judeţ, judeţul Tulcea. Toate acestea ne-au dus la denunţarea unilaterală a acestui contract. Preţ de aproape un an nu am mai purtat nicio corespondenţă cu compania care a câştigat licitaţia. Pe ultima sută de metri, aşa cum am aflat – noi încă nu am văzut actele pentru că nu au ajuns încă oficial la noi, noi ce ştim doar din presă şi de pe portalul Ministerului Justiţiei – am aflat că am fost daţi în judecată pentru a-şi recupera sumele din prima parte a lucrărilor pe care le-ar fi efectuat. Trebuie văzut instanţa ce va spune şi noi vom respecta această decizie. Noi ne menţinem pe această postură. Până la urmă este vorba de un contract între două părţi în care nu am ajuns să ne înţelegem”, a declarat Pucheanu.

El a mai spus că primăria ar fi trebui să plătească 500.000 euro pentru nişte studii de prefezabilitate, dar nu a fost dat niciun ban, ba mai mult, documentele legate de tunel au fost ridicate de DNA.

Am primit o parte din drafturile studiilor de fezabilitate pe care le-am refuzat la momentul respectiv. Trebuia să achităm o sumă de 500.000 de euro pentru prima parte a contractului. Niciun ban nu a fost plătit până în momentul de faţă. La momentul respectiv, s-a părut că dânşii au înţeles ce se petrece şi s-au mai liniştit, mai ales după ce DNA a ridicat documentele legate de acest subiect. Ei prezentau situaţia din cinci potenţiale treceri pe sub Dunăre. Au ales-o pe a cincea, pentru care au pretins că au făcut şi nişte studii geo prin sondaje pe malul gălăţean şi pe cel tulcean. Şi pentru toate acestea ar fi trebuit să plătim 500.000 euro. Când au făcut forajele?, cu cine?, nu se ştie. Din ce am discutat cu specialiştii, trebuiau făcute foraje şi pe fundul Dunării, lucru ce nu s-a realizat”, a spus Pucheanu.

Edilul a adăugat că întreaga lucrare a tunelului ar fi trebuit să coste 250 milioane de euro, adică bugetul de investiţii al municipiului Galaţi pe următorii 25 de ani, ceea ce ar fi făcut proiectul imposibil de realizat.

“250 milioane de euro înseamnă bugetul de investiţii al municipiului pe următorii 25 de ani. Nu ne poate obliga nimeni să facem un proiect care nu este fezabil şi care a apărut din ambiţia personală a cuiva. Eu sunt sigur că dreptatea va fi de partea noastră pentru că nimeni nu vrea răul acestei confruntări. Lucrăm pentru a fi mai bine pe meleaguri gălăţene, dar nici să aruncăm aşa cu banii, cu milioane, pe nişte studii care în mare măsură erau deja făcute gratuit”, a afirmat Pucheanu.

Primăria şi Consiliul Local Galaţi au fost date în judecată de concernul internaţional care, în 2015, a câştigat licitaţia pentru tunelul pe sub Dunăre. Litigiul a fost înregistrat la Tribunalul Galaţi, la sfârşitul anului trecut, şi nu a primit încă termen de judecată.

Procesul va fi judecat de o instanţă de contencios administrativ, concernul internaţional solicitând autorităţilor locale să pună în aplicare prevederile contractuale, a căror executare au suspendat-o unilateral, în caz contrar solicitând daune materiale.

Tunelul pe sub Dunăre de la Galaţi ar fi trebuit să aibă peste doi kilometri lungime şi era estimat la aproape 230 de milioane de euro fără TVA. Investiţia a fost aprobată prin hotărâre de Consiliu Local la sfârşitul anului 2013, iar în 2015 a fost semnat contractul de lucrări cu consorţiul internaţional câştigător al licitaţiei.