DISTRIBUIȚI

SENAT Comunicat de presă
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, domnul Titus Corlățean, l-a primit la data de 19 februarie a.c., pe E.S. domnul Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București.
Întrevederea a avut loc într-un moment simbolic, la 8 ani de la vizita oficială la Tokyo, din februarie 2013, când, în calitate de ministru al afacerilor externe, Titus Corlățean, a semnat, împreună cu omologul său japonez, Fumio Kishida, Declarația Comună privind Parteneriatul reînnoit dintre România și Japonia.
Senatorul Corlățean a subliniat susținerea pe care o acordă atât domnia sa, cât și Comisia pentru politică externă a Senatului, semnării, în cursul anului 2021, a Acordului de Parteneriat Strategic bilateral, care dezvoltă Parteneriatul reînnoit și va fi complementar Parteneriatului Strategic dintre UE și Japonia.
În acest context, au salutat aniversarea în cursul acestui an a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Japonia, precum și seria de evenimente și proiecte culturale stabilite pentru marcarea Centenarului.
Discuțiile au pus în evidență relațiile politice excelente româno-japoneze, precum și nivelul ascendent al schimburilor comerciale, fiind convenită necesitatea ca dialogul politico-diplomatic să continue în același ritm susținut pentru valorificarea potențialului existent și aprofundarea colaborării pe toate planurile.
Cei doi demnitari și-au exprimat satisfacția privind implementarea în curs a proiectului podului peste Dunăre de la Brăila, a cărui construcție este realizată de un consorțiu italo-nipon, proiect cu caracter strategic și care are potențialul de a deveni o poveste de succes a relațiilor româno-japoneze.
Cu prilejul întrevederii, au fost trecute în revistă dosare importante în relațiile bilaterale în domeniul politic, economic și cultural, fiind subliniată necesitatea menținerii dinamicii dialogului parlamentar, ca instrument de stimulare a cooperării în ansamblu, prin creșterea frecvenței contactelor la nivelul celor două foruri legislative, începând cu schimburile la nivelul Comisiilor de politică externă și a Grupurilor parlamentare de prietenie.
Senatorul Titus Corlățean l-a informat pe ambasadorul japonez că va propune Comisiei pentru politică externă a Senatului României adoptarea unei Rezoluții care să marcheze aniversarea Centenarului relațiilor diplomatice româno-japoneze, prin care se va evidenția caracterul special al parteneriatului dintre cele două state. Inițiativa a fost primită cu căldură de ambasadorul Japoniei la București.
SENAT Comunicat de presă
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senatorul Titus Corlățean, l-a primit în data de 19 februarie a.c. pe E.S. Emil Jacotă, Însărcinat cu afaceri a.i. al Republicii Moldova în România.
Cei doi demnitari au pus în evidență relațiile bilaterale excelente dintre cele două state, bazate pe identitatea istorică, de limbă, culturală și pe prietenia comună. În acest context, a fost confirmat interesul de a promova pe parcursul anului 2021 o agendă ambițioasă de schimburi la nivel parlamentar, începând cu Comisiile pentru politică externă, Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova și a Grupurilor parlamentare de prietenie.
A fost trecut în revistă stadiul proiectelor derulate cu sprijinul financiar oferit de România. Senatorul Corlățean a menționat, în acest context, semnificația socială și impactul deosebit al proiectului finanțat cu 20 de milioane de euro pentru reabilitarea și construcția a peste 800 de grădinițe.
În același timp, au fost menționate proiectele aflate în derulare, precum continuarea gazoductului dintre Iași și Chișinău, proiect de importanță strategică pentru interconectarea energetică a Republicii Moldova cu UE, încheierea unui nou protocol adițional la acordul de granturi nerambursabile în valoare de 100 de milioane de euro, cu ajutorul căruia se poate extinde durata de aplicare pentru acordarea asistenței financiare a României, și o donație de 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova, din cota alocată României, în vederea imunizării personalului medical și a altor categorii vulnerabile.
Senatorul Corlățean a menționat că România a salutat victoria doamnei Maia Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova și a declarat că parcursul european este singura opțiune care garantează Republicii Moldova prosperitate, securitate și stabilitate. Partea română a evidențiat că România este hotărâtă să acorde tot sprijinul agendei de reforme pro-europene a noului Președinte. În acest sens, a fost subliniat faptul că pentru atingerea acestor obiective este necesară instalarea unui Guvern pro-europenean, cu majoritate solidă în Parlament.
Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă amicală, care confirmă soliditatea relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova.