DISTRIBUIȚI

Prototipul foloseşte microunde pentru a comprima şi ioniza aerul care este apoi transformat în plasmă care asigură mişcarea.
Transporturile aeriene de bunuri şi persoane reprezintă o inovaţie care a schimbat radical modul în care funcţionează lumea noastră, totuşi, din nefericire, acest avans tehnologic a venit de-a lungul anilor cu un preţ: poluarea. Combustibilul folosit pentru avioanele, dar şi de rachetele lansate în spaţiu produce cantităţi mari de emisii. O echipă de ingineri a publicat un articol în care descriu un nou tip de motor cu reacţie, care foloseşte doar energia electrică pentru a se propulsa, notează Futurism.
Cercetătorii explică faptul că, în prezent, au reuşit să producă un prototip, o dovadă a conceptului, acesta reuşind să ridice o sferă din oţel 24 de milimetri în aer. Calculele efectuate de către oamenii de ştiinţă arată că forţa necesară pentru a face asta este proporţională cu cea produsă de către un motor cu reacţie convenţional.
Acest nou tip de motor comprimă şi ironizează moleculele din aer, transformându-le în plasmă, care apoi, la fel ca motoarele cu reacţie convenţionale, asigură deplasarea.
„Rezultatele noastre au demonstrat că un astfel de motor cu jet bazat pe plasmă de aer cu microunde poate fi o alternativă viabilă la motorul convenţional cu jet de combustibil fosil”, explică Jau Tang, cercetător al Universităţii Wuhan, China.
„Motivaţia activităţii noastre este aceea de a ajuta la rezolvarea problemei încălzirii globale datorate utilizării de către oameni a motoarelor cu combustie fosilă, cum ar fi în cazul maşinilor şi al avioanelor[…] Nu este nevoie de combustibil fosil pentru proiectul nostru şi, prin urmare, nu există emisii de carbon care să ducă la agravarea efectului de seră”, declară dr. Tang.
Studiul a fost publicat în AIP Advances.