DISTRIBUIȚI

Brasov produse traditionaleUn nou ordin al Ministerului Agriculturii oferă producătorilor posibilitatea de a se atesta cu o nouă categorie de produse. Este vorba de produse alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti. Ordinul privind atestarea produselor alimentare în baza reţetelor consacrate româneşti se vrea a fi o alternativă la producătorii tradiţionali, care au rămas mult mai puţini odată cu înăsprirea condiţiilor de reautorizare. În momentul de faţă, în judeţul Suceava mai sunt atestaţi doar trei producători tradiţionali, cu opt produse. Prin comparaţie, la începutul anului 2014, în judeţ erau înregistraţi 25 de producători tradiţionali atestaţi, care comercializau 126 de produse tradiţionale. Pentru aceştia din urmă se oferă acum posibilitatea reorientării spre acest nou tip de produse.

 

Prevederile noului ordin

Ordinul 394 din 12 martie 2014 are în prim-plan termenul de „reţetă consacrată românească” şi reprezintă produsul alimentar românesc fabricat cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a ordinului. Cei care vor dori să primească atestarea trebuie să depună o documentaţie tehnică care va cuprinde date şi documente care stau la baza atestării unui produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate româneşti, numele produsului, descrierea materiilor prime şi a ingredientelor folosite, reţeta consacrată, schema tehnologică, descrierea indicatorilor de calitate, elemente specifice privind ambalarea şi etichetarea produsului alimentar etc.

Specialişti ai Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorilor (ANPC) vor verifica în teren respectarea condiţiilor şi criteriilor cerute de lege, iar apoi vor emite atestat de produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate româneşti. sursa: monitorulsv.ro

POMPILIU COMSA