DISTRIBUIȚI

PROIECTELE MDRAPFE IN REPUBLICA MOLDOVA, PREZENTATE USAID IN CADRUL UNUI SCHIMB DE EXPERIENTA
Vineri, 20 Octombrie 2017

Reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) și ai Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) au avut vineri, 20 octombrie a.c., o întâlnire de lucru la sediul ministerului. Delegațiile au fost conduse de Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAPFE, și Margot Ellis, asistent al administratorului USAID.
Discuțiile au vizat modalităţile de coordonare a asistenței acordate Republicii Moldova, stadiul derulării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova (Acord), semnat la București la 27 aprilie 2010, precum și identificarea posibilităţii de ancorare a ministerului în diverse proiecte regionale și internaționale.
Cu această ocazie, a fost realizat un schimb de bune practici și experiență inter-instituțională și un transfer de expertiză, în contextul constituirii Agenţiei Române de Cooperare pentru Dezvoltare.
Alin Chirilă a prezentat proiectele finanțate de România în Republica Moldova, prin Ministerul Dezvoltării, printre care se numără reabilitarea a peste 850 de grădinițe, realizarea gazoductului Iași-Ungheni și donația, în luna mai a.c., a 196 de microbuze școlare.
La întâlnire au participat și reprezentanți ai Ambasadei SUA, ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Reprezentanții MAE au abordat, în cadrul dezbaterii publice organizate de către German Marshall Fund, provocările şi oportunităţile de parteneriat din regiunea Mării Negre, ocazie cu care a fost subliniat rolul stabilizator al României în zonă şi importanţa diversificării parteneriatelor cu statele din Vecinătatea estică şi Balcanii de Vest.
* * *
Evenimentul are loc în contextul celei de-a doua întâlniri la nivel înalt între MAE și USAID desfășurate la București, în perioada 19-20 octombrie. În data de 25 mai 2016, la Washington DC, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între MAE și USAID prin care se aprofundează și consolidează colaborarea dintre cele două părți pentru susținerea democrației, a statului de drept, media, guvernanță locală, societate civilă, dezvoltarea sectorului privat, creștere economică, sănătate, educație, comerț, turism și securitate energetică.