DISTRIBUIȚI

Deși Viorica Dăncilă a anunțat în plenul Parlamentului European că PSD nu face campanie de susținere a referendumului, social-democrații, în frunte cu liderul Liviu Dragnea, nu numai că îndeamnă populația să iasă la vot şi să pună ștampila pe „da“, dar și răspândesc public informații false pentru a-şi susține argumentele, scrie adevărul.ro.
Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică seara că „în unele state căsătoria dintre animale şi oameni este legală”, senatorul Claudiu Manda distribuind anterior, pe Facebook, un articol în care se vorbea despre legalitatea actului sexual între oameni şi animale în Canada. Conform ziarului „Adevărul”, reprezentanții Ambasadei Canadei la București au dezmințit, însă, aceste informații şi le-au numit „ofensatoare”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit duminică seara, într-o emisiune televizată, despre opinia sa în ceea ce privește referendumul pentru familie, care va avea loc pe 6 şi pe 7 octombrie, anunțând că, fiind „crescut într-o familie ortodoxă de la țară”, va vota „cu toată hotărârea «da»”.

Citește și: SECHESTRU pe averea Elenei Udrea, în dosarul Hidrolectrica. 4,7 milioane de euro sunt luați în calcul în vederea confiscării speciale
„Cetățenii trebuie să spună dacă sunt de acord sau nu ca familia să se bazeze pe căsătoria între un bărbat şi o femeie. Sunt unii care spun că această prevedere apare şi în Codul civil. Codul civil poate fi modificat oricând în Parlament, Constituția poate fi modificată doar de către popor. Eu merg la referendum şi educația mea ortodoxă, de copil crescut la sat, la țară, înconjurat de familia tradițională, mă face să spun «Da» cu toată hotărârea, așa văd eu lucrurile“, a declarat șeful Camerei Deputaților.

Citește și: Constanța, fără apă caldă de mai bine de o săptămână
Cu toate acestea, un alt argument, în afară de cel religios, invocat de Liviu Dragnea pentru a explica necesitatea referendumului, a fost şi teama oamenilor că, în curând, ar putea fi permisă şi căsătoria între oameni şi animale, acțiune legală în unele state, potrivit acestuia. „Pe oameni îi sperie că există țări în care s-a legalizat căsătoria dintre un om şi un animal”, a spus șeful PSD la România TV.

În aceeași zi, cu doar două ore înainte de începerea emisiunii la care era invitat Liviu Dragnea, senatorul PSD Claudiu Manda postat, pe pagina sa de Facebook, un articol, aflat în strânsă legătură cu afirmațiile șefului său de partid, intitulat „Canada a legalizat relațiile sexuale între oameni şi animale”. Deși articolul era din iunie 2016, a reușit să stârnească un val de indignare rândul utilizatorilor rețelei de socializare, dar şi o serie de distribuiri.

Ambasada Canadei, ofensată de fake news-ul PSD
Contactați de „Adevărul” pentru a lămuri conținutul din știrea distribuită de senatorul PSD, dar şi din declarația lui Liviu Dragnea, reprezentanții Ambasadei Canadei la București au dezmințit în mod categoric informațiile, numindu-le chiar „ofensatoare”.

„Afirmațiile acestea sunt categoric false, ca să nu spunem cât sunt de ofensatoare. Ele provin dintr-o dezinformare deliberată neînțelegere a unui proces controversat canadian, dezinformare care circulă pe internet de câțiva ani. Căsătoria între animale oameni este, evident, ilegală în Canada, ideea în sine fiind ridicolă. Mai mult, abuzul şi cruzimea față de animale, aici intrând şi acte de natură sexuală, sunt considera infracțiuni şi pedepsite conform Codului Penal”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ambasadei Canadei.

Minciuni şi în Parlamentul European
Premierul Viorica Dăncilă a discutat la Bruxelles, timp de două zile, cu principalele grupuri politice din Parlamentul European. Întrebată de ce PSD face campanie pentru familia tradițională la referendumul pentru revizuirea Constituției, Dăncilă a răspuns:

„PSD nu va face campanie… nu va face campanie… Este obligația tuturor să facă acțiuni ca să arate ce înseamnă acest referendum. Dar nu vom face campanie pentru a se lua o decizie sau alta”, a spus Viorica Dăncilă, potrivit unei înregistrări publica de europarlamentarul Cătălin Ivan, ales pe listele PSD, dar dat afară din partid după un conflict cu Liviu Dragnea.

Cu toate acestea, mai mulți lideri PSD au plecat în teritoriu însoțiți de primari şi de preoți, pentru a le explica oamenilor de ce trebuie să voteze „da” la referendumul de la sfârșitul acestei săptămâni.