DISTRIBUIȚI

Nu mai este o surpriză pentru nimeni faptul că bătrâna Europă centrală și de vest, agonizează la umbra unui imperiu în destrămare, repetatele seisme financiare și economice producând rupturi precum Brexit-ul mult discutat. A analiza de unde s-a pornit … și unde s-a ajuns, necesită în mod sigur o introspecție într-un sistem geo-politic complex și o cercetare socio-istorică mult mai profundă și vastă, ceea ce va putea contribui la o înțelegere a unei posibile, apropiate prăbușiri a colosului cu picioare de lut numit U.E., fiind și depărtarea ”bătrânei doamne” de valorile și tradițiile creștine. Drept dovadă stau multe biserici și catedrale cu arhitecturi grandioase dar goale, devenite muzee sau centre culturale, civilizația creștină fiind absorbită de alte curente, religii și civilizații din Orient.
O dovadă a faptului că creștinii sunt dispuși să-și vândă pielea chiar și diavolului, de dragul unei false democrații, s-a petrecut recent în Marea Britanie, unde o deputată scoțiană a fost linșată mediatic de postul de televiziune BBC, pentru că a apărut în Parlamentul britanic, cu o cruce pe frunte. Mai precis, deputata scoțiană Carol Monaghan, catolică practicantă, fostă profesoară de fizică la Glasgow, a provocat stupoarea colegilor când a apărut în sala Parlamentului având o cruce pe frunte, chiar în ziua intrării creștinilor romano –catolici în Postul Mare, Miercurea Cenușii, când conform ritualului, preotul îi binecuvântează pe credincioși pe frunte rostind: „Adu-ți aminte, omule, că ești țărână și în țărână te vei întoarce”. „Mulți dintre colegii mei m-au întrebat ce am pe frunte?” … explicația sa nefiind deloc pe placul colegilor parlamentari, care au sărit ca arși: „Dar această ședință va fi transmisă în direct de televiziuni”.
„M-am gândit că, probabil, vor crede că aș putea fi deranjată că pot fi filmată astfel, dar nu aveam nici cea mai mică intenție să șterg semnul crucii de pe frunte. Multe religii au simboluri extrem de vizibile, iar noi creștinii nu trebuie să ne simțim prost că ne practicăm religia, nici că arătăm simbolurile noastre religioase”, a declarat deputata pentru BBC.
Colac peste pupăză … după aceste declarații, postul BBC a dat o altă declarație de presă emanând conotații contradictorii, ca să nu spunem anticreștine, printr-un articol intitulat „Deputata Monagham nu e deranjată să-și arate religia creștină”, trustul de presă dând cu bățu-n baltă printr-o întrebare neprofesionistă: „Este oare oportun ca această deputată să vină la muncă cu o cruce pe frunte?”. Reacția Bisericii nu a întârziat să apară prin intermediul rețelei Twitter, episcopul Londrei lansând întrebarea: „Este oare potrivit pentru BBC să ignore principiile religiei creștine?”, iar un fost ministru britanic a comentat indignat că: ”întrebarea celor de la BBC postată pe Facebook dovedește o totală ignoranță”.
Mai mult, aceeași televiziune publică din Marea Britanie a stabilit, printr-un raport intern, că este mult prea creștină … și trebuie să-și diversifice activitatea, inclusiv prin transmiterea rugăciunii de vineri a musulmanilor sau a unor programe speciale destinate religiilor Hindu si Sikh …
Revenind la noi acasă, nu putem să nu observăm modul cum toate traumele bătrânului continent, lasă urme adânci și-n brazda noastră și felul cum dispozițiile și indicațiile ”puterilor centrale” încearcă să ne paralizeze orice tendință de libertate în gândire și în acțiune. Vorba aia … țară mică, ne’nsemnată … cumpărată la mezat. Dar cum prostia și-n somn rămâne gravidă, haideți fraților să veghem, ca să nu ne prindă somnul ignoranței și să ne pierdem identitatea de fii ai Lui Dumnezeu, căci după cum bine știm: ”somnul rațiunii naște monștri”. Și mai presus de toate omule: ”Să nu* iei în deşert Numele Domnului Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui.”
( Deut. 5, 11 )

Valeriu Ioan