DISTRIBUIȚI

Autorul lucrarii, dl pofesor universitar dr. Popa Dumitru Mirel, isi valideaza calitatile sale de cercetator si cadru didactic cu vocatie si competenta, abordand un subiect de incontestabila semnificatie teoretica, stiintifica ata pentru gradul didactic cat si pentru cel comunitar european.
Ca magistru al distinsului autor nu pot sa nu remarc faptul ca lucrarea reprezinta o continuare si totodata o abordare ampla si exigenta a studiului si a articolelor pe care le-a publicat pe aceasta tema in revistele de specialitate juridica recunoscute national si international .
Autorul abordeaza in primul capitol primele concepţii privind unitatea europeană Si istoricul constituirii comunităţilor europene si se opreste aprofundat la principiile fundamentale ale dreptului comunitar (prioritatea, efectul direct, subsidiaritatea, proportionalitatea, cooperarii loiale, autonomiei statelor membre si principiul transparentei) dar si la principalele conventii si tratate adoptate de catre consiliul europei.
In capitolul al II-lea autorul trateaza dreptul la libera circulatie a cetatenilor care apartin uniunii europene, subiect de mare actualitate in conditiile crizei economice, a globalizarii si contradictiilor interstatale euopene.
In capitolul al III-lea autorul se opreste asupra unui subiect indispensabil si anume, dreptul
la munca in spatiul comunitar care este strâns legat de dreptul la circulaţie, drept recunoscut
cetăţenilor uniunii dar si mobilitatea fortei de munca in uniunea europeana.

In capitolul al IV-lea autorul abordeaza o problematica noua putin abordata de literatura de specialitate si anume dreptul comunitar al afacerilor, respectiv libera circulaţie a mărfurilor, libera circulaţie a capitalurilor şi a plăţilor si libera circulaţie a serviciilor.
In capitolul al V-lea este abordata foarte clar problema aplicarii legislatiei comunitare in spatiul comunitar european, constitutia europeana si managementul judiciar la nivelul dreptului comunitar
In capitolul al VI-lea autorul trateaza instantele de judecata din spatiul comunitar si procedura privind adresarea cererilor, de judecata a acestora si problemele juridice privind Curtea Europeană de justiţie şi Curtea Europeană a drepturilor omului

In ultimul capitol autorul abordeaza integrarea europeana a Romaniei – istoric, evolutie si realitati – factor de mare raspundere la statutul de membru al Uniuni Europene precum si demersurile facute de România la comunitatile europene in vederea integrarii.
Concluzia noastra este ca, in peste 400 de pagini, autorul prezinta o carte de importanta stiintifica si metodologica incontestabila, recomandata nu numai specialistilor ci si lectorilor interesati de cunoasterea dreptului comunitar european.

Academician prof. univ. dr . Constantin Marinescu