DISTRIBUIȚI

Se apropie Crăciunul. Peste tot vezi scris mare, cu roșu, cu galben, cu albastru, cu portocaliu, cu verde, REDUCERI.
Toți anunță reduceri. De toate felurile, la orice și oriunde.
Reduceri la haine. Masive, chiar. Reduceri la haine din Italia, Grecia, Franța, Turcia, India. Reduceri la colecția de toamnă-iarnă între 15 și 70%. În România nu se mai fabrică haine. Aici nu se reduce, deci, nimic.
La încălțăminte se anunță Reduceri fabuloase sau Prețuri accesibile. Un papuc de casă redus 50% ajunge să coste 40 de lei! Unde este reducerea? Doar pe bannerele din facebook.
Reduceri masive la ghete și cizme. 72%. Astfel reduse, pe o pereche de ghetuțe din plastic (celebra piele ecologică) plătești 129,90 de lei. La prima zăpadă, s-au dus. Și alergi iar după reduceri.
Botine, Pantofi, Cizme, Ghete și alte COLECȚII noi te așteptă peste tot, pe toate site-urile de vânzări online. Reduceri de până la 30%, anunță unii. Prețurile încep de la 113 lei. Pentru aceeași încălțăminte din plastic, de proastă sau foarte proastă calitate.
Au apărut și magazinele online second hand. Care practică niște reduceri dă tot românul pe spate. O botină adunată de prin tomberoanele Germaniei sau ale Italiei, ori cine mai știe de pe unde, costă la REDUCERI și la Super Ofertă 220,47 lei!! Dar, te anunță vânzătorii ascunși în anonimat, că … zilnic prețul se reduce cu 5%. Beton, nu?
Să nu uităm de veșnicul Black Friday care a devenit zilnic. „Don’t miss out on Our Black Friday Presale!”.
„REDUCERI MEGA la poșete de damă!”. Dar sunt și poșete de domni? Reducerile se clasează între 30 și 70 %, preț final două sute jumate, chiar 3 sute. Or fi poșetele din adolescența Udrei? La astfel de scoruri practicate, toate româncele vor trece curând la bocceluțe. Sunt mai ieftine și nici nu seamană una cu alta.
Și românii reduc multe, nu doar magazinele.
Unii reduc porcul, de cele mai multe ori, de tot. Alții reduc cocoșul pentru piftie, cârnații, cozonacul, plăcinta cu răvașe. Unii vor reduce curând accesul la ușă a colindătorilor. Între timp reduc bradul natural, chiar și pe cel artifical. Se mulțumesc doar cu cetina. Din cetină nu mai ai ce să reduci că este ea deja redusă din brad. Dacă nu ai bani de cetină naturală, recurgi la cea artificială și așa salvezi și Crăciunul viitor.
Alții au redus mai mult. Și-au redus câte un membru al familiei mutându-l la cimitir. Au redus câte un tată sau cate o mamă, câte o bunică sau bunic, câte un frate sau o soră. Înmormântările sunt și ele cu buget redus. Fără colăcei, fără nuci, o singură colivă, invitați doar din familie și ăia aleși… Doar banii pentru popi nu au fost încă reduși. Nici pentru gropari și nici taxele de la cimitir.
Ce mai reduc românii? Revelioanele la restaurant. Chiar dacă restaurantele practică reduceri, tarifele sunt mult peste bugetul de amăreștean al românului.
Pentru noaptea de Revelion, unii calculează deja și câte ore vor sta la televizor: reduc programul pentru că din 2016 se majorează tarifele la energie electrică.
Guvernul a făcut și el reduceri: a redus speranțele de viață bună, a redus de tot șanșa majorării salariului minim pe economie, ne reduce și dreptul la libera exprimare, dreptul la informare, dreptul la proteste, dreptul la miting… Cam toate. Curând ne vor reduce și dreptul la viață.
Până atunci, vă urez Sărbători pe deplin fericite și La mulți ani! (Urările sunt fără reduceri și din inimă!)
(Aida Zaharia)