DISTRIBUIȚI

1. TERMOFICAREA LA NIVELUL MUNICIPIULUI GALAȚI
Astăzi, în cadrul conferinței de presă susținută de primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, s-au dat asigurări că în acest sezon rece va fi furnizat agent termic în sistem centralizat. În ceea ce privește acordarea ajutorului financiar din partea Primăriei municipiului Galați pentru achiziționarea unui sistem alternativ de producere a apei calde și căldurii datele sunt următoarele: până acum au fost depuse 7305 dosare, iar 4618 au fost plătite. Din momentul în care se va relua furnizarea agentului termic se va sista depunerea dosarelor pentru acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei urmând a fi reluată această procedură după ce se va încheia sezonul rece.
Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: ”Aș vrea să îi asigur pe toți cei care au depus dosare că ele vor fi plătite. Singurul aspect care se va modifica odată cu începerea furnizării agentului termic în sistem centralizat are legătură doar cu depunerea dosarelor, această procedură va fi sistată până la încheierea sezonului rece. Așadar cei care au depus până la acea dată își vor primi ajutorul financiar.”
În privința unităților de învățământ, datele centralizate arată că 28 dintre ele au deja centrală proprie. Pentru 21 de unități contractele privind montarea centralelor sunt în derulare (acestea au avut posibilitatea să facă licitație proprie). Pentru alte 47 de unități de învățământ este în procedură de achiziție proiectul privind achiziționarea și montarea unor centrale termice. În curând, după ce vor fi analizatele ofertele, se vor semna contractele, iar firmele câștigătoare vor putea demara lucrările.
Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: ”Nu am siguranța că vom reuși într-un timp atât de scurt ca, până la momentul în care va veni frigul și va fi furnizat agent termic vor putea deveni toate aceste unități școlare independente din acest punct de vedere. În cazul în care nu se va reuși montarea unor centrale la unitățile de învățământ ele vor intra, la fel ca și în anii trecuți, pe sistem centralizat.
2. MĂSURI PENTRU PUNEREA ÎN VALOARE A OBIECTIVELOR ISTORICE
Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: ”Privesc cu un ușor amuzament câți eroi se arată după război. Nu înțeleg de ce nu a reacționat nimeni până acum, după Revoluție.”
Primăria municipiului Galați a făcut toate demersurile necesare pentru punerea în valoare din punct de vedere științific și turistic a Sitului Arheologic Tirighina Barboși. Acest proiect fusese blocat pentru că nu exista atunci un aviz de la Ministerul Culturii. Ulterior s-au demarat săpăturile arheologice preventive cu bani de la bugetul local (mai-iunie 2017), s-a obținut avizul necesar, iar pe data de 28.08.2017 a fost depus proiectul în vederea obținerii unor fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea unui proiect de punere în valoare pentru întreaga zonă. Suma care poate fi accesată este de 4,5 milioane de euro.
Săpătura arheologică preventivă desfășurată în perioada mai-iunie 2017 a scos la lumină zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observație și supraveghere a navigației pe Siret și Dunăre. De asemenea, au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuințe romane, dar și un bogat material ceramic și numismatic. Aceste artefacte vor fi restaurate, conservate și valorificate științific și turistic într-un muzeu de sit.
Urmând aceiași pași se dorește punerea în valoare pentru alte două obiective respectiv: Cavoul Roman și Poartă Han Secolul XIX – Turcesc. Câștigătorul licitației pentru săpături arheologice preventive în cele două locații este Muzeul de Istorie ”Paul Păltânea”, urmează să fie semnat contractul și se așteaptă primirea avizului de la Ministerul Culturii pentru demararea lucrărilor.
Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: ”Sperăm ca și în cazul celor două obiective să găsim puncte de atracție istorică la nivelul municipiului Galați. În urma săpăturilor și raportului pe care îl vom primi de la specialiști vor urma ceilalți pași legali în vederea alocării de fonduri pentru punerea în valoare a acestor două edificii.”

Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galați