DISTRIBUIȚI

Euro Vox Box
Rolul apei în agricultura durabilă
Editorial semnat de comisarul european pentru agricultură și dezvoltare durabilă, Phil Hogan

Apa este una dintre cele mai prețioase resurse de care dispunem pe Pământ, supusă însă unei presiuni din ce în ce mai mari. Cu toții avem obligația de a ne asuma rolul de lider în conservarea resurselor de apă pentru generațiile viitoare. UE are un rol deosebit de important de jucat în acest sens și își asumă această responsabilitate în mod foarte serios.

Am făcut referire la acest aspect la începutul săptămânii, cu ocazia vizitei mele la Institutul Agronomic Mediteranean din Bari, Italia.

Această instituție de prestigiu se concentrează pe o gamă largă de domenii de cercetare în agricultura modernă și producția alimentară durabilă, inclusiv în ce privește modul în care putem avea resurse de apă durabile și sigure. Bineînțeles, vorbim despre o chestiune presantă pentru Italia și toate comunitățile agricole din zona Mediteranei, date fiind condițiile de climă specifice și presiunea suplimentară exercitată de schimbările climatice.

Agricultura și producția alimentară sunt sectoare industriale ce implică un consum ridicat de apă. Astfel, dacă dorim să satisfacem nevoia crescândă de hrană de calitate superioară, la nivel mondial, și să atingem, totodată, obiectivele de mediu și climatice stabilite, trebuie să depunem mai multe eforturi. De asemenea, trebuie să abordăm problema risipei de alimente, care contribuie enorm la cea de apă. Știm foarte bine, de exemplu, că este nevoie de 15.000 de litri de apă pentru a produce doar un singur kilogram de carne.

În plus, nu trebuie să uităm că, prin conservarea calității apei și resurselor de apă, agricultorii oferă un bun public esențial, precum și securitate alimentară permanentă pentru cetățenii europeni. Din acest motiv, consider că agricultorii trebuie să fie recompensați corespunzător pentru rolul extrem de important pe care îl joacă.

Avem nevoie de măsuri de politică care să consolideze capacitatea fermierilor de a desfășura această activitate vitală.

Comisia a recunoscut faptul că inițiativele de politică nu funcționează de unele singure într-un sector atât de vast și de important precum politica în domeniul apei. Din acest motiv, colaborez îndeaproape cu colegii mei, comisarii Katainen, Moedas și Vella, în cadrul unui grup de lucru în domeniul apei, pentru a dezvolta o alianță pe termen lung între diferitele servicii ale Comisiei.

Vor fi inițiate acțiuni comune pentru a stimula investițiile necesare și a face schimb de bune practici, încurajând astfel tranziția către utilizarea sustenabilă a apei în agricultura UE.

Numeroase fonduri UE pentru cercetare și inovare sprijină deja diferite proiecte de îmbunătățire a cantității și calității aprovizionării cu apă. Am întocmit un raport detaliat privind strategiile de adaptare la nivel de exploatație agricolă, deja existente sau care pot fi dezvoltate pentru a rezolva problema deficitului de apă.

Am investit în noi tehnologii, precum roboți ce măsoară consumul de apă necesar la producerea vinului, senzori 3D ce măsoară creșterea plantelor sau vehicule aeriene fără pilot (Unmanned Aerial Vehicles – UAV) pentru aplicații de precizie în agricultură, cum ar fi monitorizarea stresului hidric, detectarea carențelor nutriționale sau a maladiilor plantelor.

Anul acesta, vom sprijini noi proiecte menite să combată poluarea surselor de apă cu pesticide și îngrășăminte folosite în sistemele agricole.

Un sprijin financiar pentru investiții corespunzător este vital și FEIS ar putea constitui o oportunitate în acest sens. Comisia și BEI analizează modul în care pot fi promovate proiectele din domeniul apei prin intermediul FEIS. Se pune accentul pe proiectele inovatoare, sprijinirea economiei circulare și utilizarea eficientă a resurselor.

Problema apei va putea fi rezolvată doar dacă toate părțile interesate vor colabora pe viitor.

Contul de Twitter al comisarului Phil Hogan

Pagina de Facebook a comisarului Phil Hogan

Blogul comisarului Phil Hogan