DISTRIBUIȚI

Redactor: Vitalie Zâgrea
10 decembrie 2018
Români din lumea întreagă au participat la Congresul Spiritualității Românești de la Alba Iulia (VIDEO)
Români din lumea întreagă au participat la Congresul Spiritualității Românești de la Alba Iulia (VIDEO)
La Alba Iulia, orașul Marii Uniri, s-a desfășurat cea de-a XXII-a ediție a Congresului Spiritualității Românești. Evenimentul cultural a avut loc pe parcursul a 4 zile, însă Lucrările Congresului, spre deosebire de edițiile precedente, s-au desfășurat doar în data de 30 noiembrie. De altfel, Congresul Spiritualității Românești este unul dintre cele mai importante și longevive din istoria României.

Evenimentul se desfășoară începând cu anul 1993, adunând la cele 22 de ediții ale Congresului peste 6800 de reprezentanți ai românilor din întreaga lume, devenind singura întrunire a românilor ce a rezistat în timp.

Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni are meritul de a fi creat și menținut acest eveniment, cu sprijinul instituțiilor și organizațiilor, întru revigorarea spiritului civic și a conștiinței etnice a românilor din peste 45 de țări și zone de românitate.

Anul acesta la lucrările Congresului Spiritualității Românești de la Alba Iulia au participat români din peste 23 de țări ale lumii, inclusiv din nordul Bucovinei, (Ucraina), Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Italia, Portugalia, Franța, Canada, SUA, Rusia etc.

Reporterul BucPressTV a stat de vorbă cu reprezentanții comunităților românești din mai multe țări ale lumii, dar și cu unii lideri ai comunității românești din regiunea Cernăuți, încercând să afle care sunt cele mai actuale probleme cu care se confruntă românii din jurul României, dar și din întreaga lume. Printre problemele enumerate de interlocutori sunt cele ce țin de păstrarea limbii, culturii și tradițiilor strămoșești, menținerea școlilor cu limba română de predare și situația bisericilor din Ucraina.

Lucrările acestui mare Congres s-au desfășurat la Alba Iulia unde oficialitățile, reprezentate de Consiliul Județean și Prefectura Alba și administrațiile locale, prin Primăria Municipiului Alba Iulia și Primăria Orașului Zlatna sunt parte a înfăptuirii manifestărilor.

Ediția din acest a fost una încărcată de importanță istorică motiv pentru care lucrările s-au desfășurat doar în Plenul Congresului, în data de 30 noiembrie.

Ca în fiecare an, la 1 Decembrie delegații de la Congres au participat la festivitățile dedicate aniversării Marii Uniri și Zilei Naționale a României.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu