DISTRIBUIȚI

Timp de aproape un secol, românii au trăit convinşi de faptul că în perioada interbelică România a fost „grânarul Europei“, adică cel mai mare producător şi cel mai important exportator de cereale. Istoricii moderni susţin însă că totul este doar un mit.

Pe baza datelor statistice, dar şi a arhivelor economice rămase din secolul al XIX-lea şi perioada interbelică, comparate cu cele din alte zone ale Europei dar şi ale lumii, specialiştii au demonstrat că România nu a fost niciodată grânar al Europei. Din punctul de vedere al acestora, România a fost o ţară agricolă, dar nu a avut tehnologia necesară pentru a exploata la maxim potenţialul agricol şi nici nu dispunea de toate condiţiile necesare pentru a deveni o bază de aprovizionare a Europei cu grâne. ”România nu a putut şi nu putea să fie o bază prioritară de aprovizionare cu cereale a Europei sau, cum a circulat legenda, grânarul Europei”, preciza convins istoricul Victor Axenciuc, renumit pentru reconstituirea statisticilor economice ale României, în special din secolul al XIX lea şi XX.

Această idee, dar şi studiul pe statistici, documente şi fenomene istorice a fost continuat de istoricul Bogdan Murgescu în ”Ţările Române între Imperiul Otoman şi Europa creştină”. Acesta demonstrează, cu date statistice, că România nu a fost niciodată un exporator principal de grâne şi nici o bază decisivă de aprovizionare a Europei. Singurele vârfuri ale exportului de cereale au fost în secolul al XIX-lea, mai precis în a doua sa jumătate, când România înregistrase o creştere economică. Dar nici măcar atunci România nu a fost grânarul Europei.

”Secolul al XIX-lea a reprezentat o perioadă de străpungere pentru exporturile româneşti de cereale. Cantitativ, acestea au crescut de circa 60 de ori. Ele au fost ramura cea mai dinamică a comerţului şi economiei româneşti, modelând întreaga structură economică şi socială a ţării. Totuşi, ponderea cerealelor româneşti în importurile Europei Apuseane, deşi a crescut de la mai nimic în 1820 la 12%-13% în anii 1891-1913, nu a fost niciodată suficient de mare pentru a îndreptăţi afirmaţia că România ar fi fost grânarul Europei”, preciza istoricul Bogdan Murgescu în lucrarea sa.

Citeste mai mult pe adevarul.ro