DISTRIBUIȚI

Romulus Haldan
20 ore ·
ROMANIA LA INCEPUT DE AN (6)

ARMATA
Va urma JUSTITIA

A. Armata este elementul maxim de siguranță al unei țări. Atunci când este națională.
Să vedem ce înseamnă o armată națională. Și să vedem dacă noi avem o armată națională. În dreptul fiecărui criteriu care definește o armată națională, vom pune DA sau NU.
1. Existența unui sistem national de apărare –NU
ARGUMENTE:
– Ministerele și departamentele care au în organică structuri militare sau cu regim
militar (Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență) și alte structuri tip militar (Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale) nu au stabilită o strategie comună, o doctrină comună și planuri de acțiune comune pentru a putea fi subsumate sintagmei de forte armate naționale.
Nu există un sistem unitar de pregătire pentru apărarea națională.
Documentele elaborate, de regula cu foarte mare intarziere, de catre cei cu obligatii in acest sens (Președinție, Guvern, Parlament, ministere), sunt doar vorbe alambicate si nimic altceva. Nimic concret! Nimic aplicabil! Nimic ancorat in realitate! Nimic constructiv! Si totul datorită faptului ca sunt elaborate de farseuri diletanti si semnate de persoane care, deși au functia prevăzută de lege, nu au pregatirea potrivită sau nu au nivelul de pregătire potrivit sau nu au o consiliere adecvată, mai ales din punct de vedere calitativ. Sistemul este, încă, infestat de foști UTC-iști care, după revoluție s-au transformat în experți în mobilizare, resurse umane și, mai ales în strategi de cabinet. Și fac ce au învățat, adică să înșire vorbe, nu idei. Și le este tare ușor, deoarece indivizii cu funcții în stat, datorită incompetenței lor, au nevoie de ei. Unii au ajuns chiar ministri sau consilieri de stat.
2. Existența unei concepții unitare de apărare a țării în care să nu fie luate în calcul alte elemente decât capacitățile naționale existente –NU
Toate concepțiile privind apărarea națională sunt croite pe principiul alianței, neexistând varianta când alianța nu funcționează, așa cum s-a întâmplat și se întâmplă în majoritatea cazurilor;
3. Cetățenii țării participă, sub diferite forme, la realizarea sistemului national de apărare, în structuri militare, economice, administrative sau sociale cu atribuții și sarcini în acest domeniu – NU
ARGUMENTE:
– Nu există structuri militare destinate, în exclusivitate, misiunii de apărare a țării. Toate structurile militare, sub o formă sau alta, sunt destinate executării de misiuni în teatre de operații, sub comandă străină, deși sunt considerate contingente naționale.
– Structura armatei române nu corespunde intereselor naționale și nevoilor de apărare și securitate națională;
– Bugetul alocat armatei este destinat pentru îndeplinirea obiectivelor alianței, nu pentru îndeplinirea obiectivelor naționale. Cheltuim bani pentru interoperabilitate, dar nu și pentru operabilitate;
– Principala formă de serviciu militar nu este serviciul militar obligatoriu. Predominantă este forma de serviciu militar pe bază de contract, care este o formă mascată de mercenariat. Militarii angajați pe bază de contract sunt lefegii care, în orice moment, pot să își dea demisia din cu totul alte motive decât cele care țin de domeniul militar: oferte materiale mai bune în diferite structuri civile românești sau străine; faptul că, după parcurgerea perioadei de instrucție, pot pleca, deținând un document care să ateste că au făcut pregătire militară (cerut la angajare în foarte multe țări, dar și în diferite structuri de securitate și pază). De asemenea, acești militari nu pot fi reținuți peste program în unitate, decât în condițiile când sunt plătiți suplimentar sau primesc zile libere, care, cumulate, devin adevărate concedii de durată. Apariția rutinei, care, în timp, coroborată cu înaintarea în vârstă, duce la erodarea deprinderilor inițiale, practic, militarii angajați pe bază de contract, parazitând sistemul.
Normal ar fi ca, acești militari, începând cu vârsta de 30 de ani să fie pregătiți pentru a devein maiștri și subofițeri sau, funcție de studii, chiar ofițeri, bineînțeles, în urma unor cursuri și, mai ales, în urma unui examen extrem de riguros. Cei ce nu trec acest examen, să mai fie menținuți în armată încă cinci ani, iar la vârsta de 35 de ani (când , în mod evident, nu mai pot face față, fizic, în structuri de luptă), să fie integrați în structuri logistice sau, de ce nu? Să părăsească sistemul. Trebuie înțeles o data pentru totdeauna că armata nu este instituție de protecție socială. Tot timpul, acești militari angajați pe bază de contract au revendicări de sorginte sindicală, transformând armata în altceva decât cee ace ar trebui să fie. Și tot timpul sunt obosiți, blazați, nervoși și revendicativi, deoarece, majoritatea au și un al doilea loc de muncă în diferite structure civile, la unitate venind să se odihnească. Practic, parazitează sistemul.
Un raport corect și efcient de militari angajați pe bază de contract și militari în serviciu militar obligatoriu, este, în opinia mea, de 1/5.
– Voluntariatul este o mare eroare. Este un fel de azil pentru tot felul de amatori de senzații tari care, cum nu le convine ceva, imediat pleacă și uită de voluntariat. Mulți confundă armata cu air softul sau tot felul de comicării militare din mass media.
– Armata este condusă de cadre militare a căror pregătire pentru funcții de conducere este, predominant, în străinătate, în special SUA. Se repetă situația din perioada stalinistă când cei care au condus armata erau școliți în URSS. Ulterior, s-a dovedit că majoritatea acestora fusese recrutată de serviciile secrete sovietice. Cazul generalilor Șerb, Militaru etc. Din păcate, pregătirea în străinătate nu aduce nimic nou, deoarece, logic, instituțiile unde se instruiesc ofițerii străini trimiși la studii, nu asigură decât o pregătire superficială, mai mult politică decât militară, unde se însușesc notiuni eminamente teoretice, ce pot fi găsite și pe internet. Este un fel de „ai noștri tineri la… învață, la gât cravatei cum se leagă nodul…”
Cine crede că fac afirmații gratuite, să studieze cazul diferitelor state, membre sau nu
NATO, europene sau din alte zone ale lumii.
B. Nu avem o concepție unitară și continuă privind componența armatei, misiunile acesteia pentru apărarea națională și, mai grav, nu avem variante de apărare, pornind de la ideea greșită că singurul inamic probabil (ba, chiar sigur) este Rusia și că NATO rezolvă problema. Nu am învățat lecția istorică, trăită de multe ori, că alianțele sunt cele mai nesigure forme de apărare. Sunt valabile politic, dar nu și militar. Primii care sar la gâtul tău, sunt vecinii. Ei, întotdeauna, vor avea destule de împărțit cu tine.
C. Armata română nu are rezervă. Singurii rezerviști ai armatei române sunt pensionarii și aceștia, bineînțeles, pentru foarte scurt timp, deoarece, datorită vârstei, sunt scoși din lucrările de mobilizare.
O armată normală are rezerviști care râmân în ștatele de mobilizare cel puțin 20 de ani, nu câțiva ani (nu mai mult de 5). Mai grav, armata română nu are ofițeri, subofițeri și maiștri în rezervă. Cei existenți sunt cei care parăsesc sistemul înainte de vârsta de pensionare . Singura categorie de rezerviști unde avem excedent este cea a gradelor mari (locotenent-colonel, colonel, general), dar cea stringent necesară, grade mici și vârste tinere, cei care instruiesc nemijlocit trupa, nu există. Fiindcă, dispărând noțiunea de serviciu militar obligatoriu, a dispărut și noțiunea de militar cu termen redus, adică, acea categorie care asigura ofițeri de rezervă instruiți.
Avem Centre Militare Județene și Zonale, cu destul personal, dar care nu au obiectul muncii. Practic, acestea se ocupă cu evidența pensionarilor.
D. Nu avem planuri de mobilizare a economiei reale și viabile, deoarece componenta strict națională a economiei românești este insignifiantă.
În caz de război, o să ne trezim că trebuie să facem licitații. Că, de, suntem în economia de piață. Firmele străine, mai mult decât majoritare în țara noastră, vor face ce le dictează interesele lor nu cele ale noastre. Și este logic. Vedeți, cumva, Luk Oil-ul furnizând carburanți armatei române? Sau MOL-ul? Sau chiar Petromul? Am fi naivi să credem asta!
E. Reducerea efectivelor armatei s-a făcut de către politicieni total aserviți unor interese
străine. Peste noapte ne-am trezit că orice analfabet din politică se ocupă de strategii militare. Reamintesc doar un exemplu – machedonul electrician Costică Canacheu care chema generalii la ordin că, de, era la comisia de apărare și siguranță națională. Sau de metresele târâte după ei de către miniștrii apărării, în fața cărora generalii trebuiau să aibă grijă cum mișcă. Mai rău este că aceste hoarde hămesite erau mereu prezente în unități operative, împreună cu te miri cine suită, pentru a se bucura de viață, petrecând fără rușine pe banii cadrelor militare și pe norma de hrană a trupei. Puteai să zici ceva? Puteai să faci ceva? Poporul i-a ales, armata este datoare să suporte aleșii poporului!
Apar tot felul de pițifelnici care declamă emfatic: „De ce generalii nu își prezintă demisia în semn de portest?” Dar nu se întreabă de ce ei, prin votul lor exprimat ca la galeria de fotbal, au băgat pe gât generalilor aceste gunoaie nule, lacome și nesimțite și că pe aștia îi doare undeva chiar dacă toți generalii și-ar da demisia.
S-au desființat unități și mari unități de-a valma, fără nicio logică, cu complicitatea unor generali făcuți la apelul de seară. Orice opoziție față de această frenetică demolare a fost stârpită din fașă.
S-au facut greșeli grave, ireparabile. Dau un singur exemplu – în Munții Apuseni a mai rămas doar un batalion de vânători de munte, iar de la Curtea de Argeș până la Turnu Severin, unde munții întâlnesc Dunărea (250 Km.) nu există nicio unitate de vânători de munte. Exemplele pot continua. Nu mai este necesar să fac comentarii.
După reducerile masive și prostești, norocul nostru a fost că au fost generali care au reușit să convingă nulitățile politice și sociale care au decis soarta apărării țării și, implicit, a armatei, că este neapărat necesar să se reînființeze unele structuri. Așa a fost cazul, spre exemplu, cu reînființarea brigăzilor din Banat și Dobrogea, unde nu prea mai era nimic pe zona terestră. Oricum, sunt județe în Romania unde nu mai există unități militare, în afara inutilelor centre militare.
Nimeni nu ne-a obligat să facem reduceri și nimeni nu ne-a spus oficial cât să reducem. Dar noi am redus mai mult decât oricine. Interesele au fost mari. Practic, au fost vizate terenurile si clădirile armatei. A urmat jaful la drumul mare, fiecare șmecher implicat servind o felie cât mai mare din acest tort primit gratis. Din pacate, aceste terenuri și clădiri sunt iremediabil pierdute. Și nu numai acestea. A fost jefuit ștocul de mobilizare, astfel că, la această data, armata română, efectiv, nu mai are ștocuri de mobilizare viabile. Dar are structuri care mănâncă, încă, pâine albă gestionând și ținând evidențe fantomă.
ARMATA ROMANA NU MAI ARE CE MOBILIZA. NICI RESURSE UMANE, NICI MATERIALE!
F. Avem structuri expandate, gen Brigada 30 Gardă și Protocol, care se ocupă de spectacolul drag capilor politici ai României, gen „Onorul, Zgomotul și Focul”, deoarece avem o droaie de doritori de astfel de spectacole, care nu ar înființa o companie de infanterie în plus, dar ar avea nevoie de o divizie de protocol. Această structură de protocol era suficient să aibă dimensiunea unui batalion, dar, atunci, nu mai putea presta pentru toți clienții politici și s-ar lasat cu supărare mare. În locul unei astfel de structuri costisitoare și total inaptă în caz de război (unde nu se fac spectacole cu arma, ci se moare cu adevarat) putea fi creată o mare unitate de luptă.
G. Nu avem industrie de apărare. A fost distrusă cu bună știință, dotându-ne cu ce nu mai trebuie altora. Și mai facem și ceremonii când introducem în dotarea armatei române second handurile refurbișate ale altora. Orice încercare de producție internă este strivită în fașă. Importurile sunt prioritare. Și de aici, veșnicele scandaluri și amânări și refaceri ale planurilor de dotare. De exemplu, de peste 20 de ani vrem să dotăm forțele navale cu corvete. A văzut cineva vreuna? Să nu mai vorbim de șpăgile enorme încasate de tot felul de „patrioți” Își mai adduce aminte cineva de generalul Croitoru care a fost demis pentru un motiv de doi lei, dar motivul real era că s-a opus cu tărie achiziționării de avioane second hand. Și exemplele sunt multe.
H. Nu există o concepție de dotare a armatei stabilă și viabilă. Noi ne dotăm funcție de ce ne cer alții, nu de ce avem noi nevoie. Practic, orice schimbare în spectrul politic sau în conducerea armatei, duce la schimbări de opțiuni și, practic, totul se ia de la capăt. Practic, acești decidenți politici și militar își bat joc de apărarea țării. Dacă se răsfoiește istoria modernă a armatei române, se va vedea că politicienii, indiferent de partid, în cârdășie cu unii generali și cu cel din fruntea statului, au subminat apărarea națională. Două războaie mondiale ne-au prins nepregătiți și rezultatul au fost masele mari de militari morți pe câmpul de luptă. Și nimeni nu a plătit pentru această gravă tradare de țară. Cum nu va plăti nici acum. Vinovați vor fi morții.
I. Conducerea armatei este politizată și falsificată. Dacă armata română are, în majoritate, generali meritorii, patrioți și cu conștiință de neam și țară, există o categorie de falși generali, a căror singură rațiune de a exista este de a parveni. Pentru asta, execută orbește decizii politice care sunt evident dăunătoare țării, deși au jurat ca țara și neamul asta amărât să fie stăpânul lor suprem. Aceste false valori se strecoară prin viață și carieră pândind orice oportunitate și valorificând-o la maxim, bineînțeles că numai în interes personal. Orice încercare de a te ridica împotriva lor este sortită eșecului. Scutul politic al acestora, este mai ceva decât cel de la Deveselu.
J. Există o structură în cadrul Universitații Naționale de Apărare de o nocivitate extraordinară pentru armata nțională, așa zisul Colegiu Național de Apărare. Aici coloneii, predau viitorilor generali pe filiera scurtă, lecții sterile și fără să contribuie cu nimic la formarea unor generali adevărați, ci la formarea unor viitori ocupanți de funcții. Tot aici, găsești cursanți cu diferite ocupații – politicieni, popi, cârciumari, actori etc. Admiterea se face pe baza prezentării unui referat, teoretic, dar, practic, pe baza unei decizii politice. Când hotărăști politic cine va deveni general, este clar că nu vei avea generali, ci slugi sau, în cel mai bun caz, dar tot nefericit, vei avea complici la diferite măgării politice. Aici se incubează viitoare găști care se vor sprijini și ridica unii pe alții pentru a parazita această țară. Aici nu există selecție, ci clientele. Aici nu există școală, ci plimbări de colo colo, chermeze și chefuri, uneori monstruoase și se nasc cumetrii politico-militare. Nu există examene și nu există prezență. Bineînțeles că nu toți viitorii generali care trec pe aici sunt corupți sau coruptibili, mulți dintre aceștia fiind oameni de valoare, dar contactul cu mocirla politică, cu tot felul de interlopi care fac acest colegiu, bineînțeles că alterează. Dau un singur exemplu din mlaștina atât politică, cât și interlopă – Elena Udrea, deși sunt foarte multe exemple. Acești indivizi și individe, după absolvirea acestui colegiu, au dreptul să se înscrie la doctorat în cadrul Universității Naționale de Apărare. Aici intervine fabrica de doctori, care a scos pe bandă rulantă un număr uriaș de falsuri grosolane care nici măcar nu știu titlul tezei lor de doctorat, iar conținutul este făcut de fabricanți de profesie de doctorate și abundă în plagiate și literatură de proastă calitate științifică. Ancheta declanșată în acest sens, cu sunete și trâbițe, nu numai că nu a rezolvat nimic, dar de ani buni nu se mai știe nimic despre ea și, mai ales despre concluziile ei. Aproape toți escrocii politici ar fi rămas fără doctorate și asta nu permite sistemul.
Exista și un Colegiu de Război, unde viitorii candidați la gradul de general erau admiși în baza unui examen extrem de greu și care învățau la greu, dând tot timpul examene și întocmind o mulțime de documente de stat major la nivel strategic, corespunzătoare diferitelor viitoare funcții de acest nivel, până la cea de șef al Statului Major al Apărării. Acum, acest colegiu nu mai există. A ramas numai un curs în cadrul Facultății de comandă și stat major. De ce? Raspunsul este simplu – nu se vrea generali adevărați, ci generali politici.
Normal este ca la un curs de pregătire pentru viitorii generali să predea generali, nu niște colonei care în toata cariera lor s-au ocupat de latura didactică, mulți dintre ei necomandând nici măcar la nivel batalion. Norocul este că armata română are destui ofițeri capabili care sunt în stare să se pregătească singuri, mai ales prin exercitarea practică a comenzii la diferite eșaloane ierarhice. Și, mai ales, are destui oameni cu caracter, cu educație înaltă și care își iubesc țara și poporul necondiționat.
Educația primită în Liceul Militar, care nu a avut nimic politic în ea, nu poate fi dislocată de nicio pregătire politico-militară și adevarul, deși acoperit de gunoiul politic și de ofensiva masivă contra ființei naționale și spiritualității acesteia, va fi păstrat, ocrotit și scos la iveală de acești oameni.
Deși există excepții și acestea se cațără cât mai sus, în cârdășie cu gunoaiele politicii și jefuitorii economici ai țării, adevărul există și va învinge! S-a mers prea departe!
K. România este singura țară unde se fac avansări ale militarilor aflați în rezervă sau retragere. Ba, mai mult, se dau grade și civililor.
Gradele în rezervă se acordă, în toate țările, numai militarilor care parcurg diferite forme de perfecționare, sunt activați pentru o perioadă sau sunt vizați pentru conducerea anumitor structuri în caz de război.
Avem generali fotbaliști, generali tenismeni și generali Onțani. Rivalul din tinerețe al golanului fals general Năstase, americanul Stan Smith, era caporal în armata SUA și așa a rămas. Nastase, care este un analfabet, pur și simplu, a ajuns general. Pe când și Simona Halep general? Că Lipă a ajuns chestor!
Trebuie terminată golănia asta cu generali de operetă. Armata este armată și generalii sunt generali. Pentru sport sunt destule alte recompense.
Avem o armată de generali în rezervă și retragere, majoritatea dintre aceștia necomandând niciodată o structură al cărui comandant să aibă funcția de general. Nu avem armate, dar avem făcuți, după revoluție, cel puțin 60 de generali de armată.
Practic, în toată România, nu trebuie să existe decât un general activ cu gradul de general de armată și acela să fie șeful Statului Major al Apărării.
Numai la Cotroceni sunt două funcții de general și ambele cu stele multe, când normal, secretarul CSAT trebuie să fie cel mult general de brigadă, atribuțiile sale fiind profund birocratice, de secretariat. Consilierul pe probleme de apărare națională al președintelui poate să fie orice general în rezervă sau retragere, fiind dreptul președintelui de a-l alege. Am luat exemplul președenției, deoarece peștele de la cap se împute. Și Iliescu a fost primul crap. După care, după el, toți ceilalți.
L. O altă boală gravă în armata română, este împuternicirea. Invenție pur românescă și de certă sorginte comunistă. O împuternicire durează 6 luni, după care trebuie reânoită sau trebuie făcută numirea pe funcție. Armata română este plină de împuterniciți. Unii sunt la a treia sau chiar a patra împuternicire consecutivă. De ce?
Din trei motive. Unul – Incompetența de a găsi omul potrivit a unor decidenți militari și politici, Doi-neîncrederea în subordonați a unor decidenți militari și politici, derivată din propriile tare de caracter și din incompetență și Trei – teama ca cel numit să nu ia locul decidentului. Toate trei, în concluzie, au ca bază incompetența celor care generează împuternicirea.
Ar mai fi și o a patra variantă, care nu este imposibilă, deși refuz să o accept, și anume accea a faptului că împuternicitul nu face parte din gașcă (numită frumos echipă) sau nu a înțeles că trebuie să cotizeze, să sensibilizeze decidentul (decidenții)
Sunt foarte multe de spus si, în mod sigur, voi reveni pe subiecte punctuale, de exemplu Generalii Armatei Romane
Dar, până atunci, următoarea abordare va fi JUSTIȚIA
165Remus Macovei şi alţi 164
64 comentarii114 distribuiri
Îmi placeVezi mai multe reacţii
Distribuie
Comentarii
Romulus Haldan
Romulus Haldan Sunt convins că voi supăra multă lume, dar adevărul trebuie spus. Altfel, nu ne mai facem bine
14
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 20h
Boros LudovicBoros Ludovic a răspuns
· 1 răspuns
Marian Stancu
Marian Stancu Magistrala analiza! Sunt pur si simplu entuziasmat! Dle amiral, aveti toata admiratia, stima si respectul meu! Sincer, as fi fost un pic mai acid decat dvs la capitolul invatamant! Dar si asa, sunteti fenomenal! RESPECT!👏👏👏
4
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 20h
Botu Cristinel Daniel
Botu Cristinel Daniel Excelenta, ati ramas la fel de MILITAR ROMAN PATRIOT chiar fiind in rezerva! Superba logica in expunerea domniei voastre si extrem de pertinenta aceasta prezentare! BRAVO! 🙂
3
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 20h
Gabriel Tomescu
Gabriel Tomescu DOMNULE AMIRAL ROMULUS HALDAN NU SUPARATI PE NIMENI ! DIMPOTRIVA LE TREZIȚI AMORTEALA SINAPSELOR . CRED CA MULTI VA INTELEG !! GENIAL ! SUPERB ! SUBLIM !!!! VA STIMEZ !!!
3
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 20h
Duca Vasile
Duca Vasile Punctele K si L explica multe din neajunsurile exprimate anterior cu care sunt perfect de acord!
2
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 20h
Ion Leuca
Ion Leuca O expertiza corecta si obiectiva asupra institutiei militare, facuta de Domnul Romulus Haldan.Acesta este crudul adevar, dar nu cred ca se mai poate face mare lucru. In institutia militara exzista un cancer generalizat, care nu poate fi vindecat de majoritatea doctorantilor militari.
2
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 20h · Editat
Romulus HaldanRomulus Haldan a răspuns
· 2 răspunsuri
Valerică Ciobanu
Valerică Ciobanu Deocamdată mă abțin de la comentarii, dar nu știu pentru cât timp!
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 20h
Romulus HaldanRomulus Haldan a răspuns
· 3 răspunsuri
Ioan Sinauceanu
Ioan Sinauceanu Felicitări pentru articol…mă subscriu celor prezentate…,ar trebui o reflecție pentru cei care sunt la conducerea țării , atât militară cat si civila…!
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 20h
Valerică Ciobanu
Valerică Ciobanu Haideți, domnule Sinăuceanu, pe care dintre politicienii de astăzi îi vedeți capabili să emită idei valide în domeniul apărării? Mă-ngrozește numai gândul că Viorica poate hotărâ în cazul militarilor. Și toată gașca ei!
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 20h · Editat
Ioan SinauceanuIoan Sinauceanu a răspuns
· 4 răspunsuri
Misu Naon
Misu Naon Adevăruri, adevarate care dor,realități care au schimbat destine si cariere si cel mai grav au distrus sisteme de educatie,instituții si principii morale.Situatia e este de o gravitate fără precedent,ea ne putând fi remediată decat in foarte multi ani,…Vezi mai mult
3
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 19h
Misu NaonMisu Naon a răspuns
· 2 răspunsuri
Oprea Andreiu
Oprea Andreiu Din lungul și foarte bine explicat material, eu am înțeles un lucru simplu și urgent de rezolvat : Pana încă mai avem generali patrioți, inclusiv amirali, sa facem demersurile necesare pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
6
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 19h
Marian StancuMarian Stancu a răspuns
· 1 răspuns
Teo Fulgeanu
Teo Fulgeanu Domnule Haldan,toată stima pentru pregătirea militară de care dați dovadă . Nu dispun de cunoștințele pe care le aveți, dar le apreciez și sunt de acord. Sunt descendentul unor militarri care au udat cu singele lor glia strămoșeasca. Cinste ARMATEI ROMANE, cinste comandanților ca dumneavoastră,care mai sunt t
2
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 18h
Marian Zamfirache
Marian Zamfirache Mai bine de atât nici nu se putea. Respect.
3
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 18h
Ristea Virgil
Ristea Virgil Foarte corect !
2
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 18h
Ristea VirgilRistea Virgil a răspuns
· 2 răspunsuri
Bogdan Vasile
Bogdan Vasile Domnule Amiral, voi incerca eu sa merg ceva mai la obiect, altfel expunerea dumneavoastra risca sa ramana in spatiul declaratiilor politice. 1. La bogatia de detalii tehnice puteti sa adaugati si numele celor vinovati de desfiintarea Armatei si functii…Vezi mai mult
5
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 18h
Boros Ludovic
Boros Ludovic O analiza foarte realista, toate punctele atinse sunt valabile. Inceputul dezastrului din armata s-a produs imediat la incepul anului 1990, odata cu acele avansari la exceptional pe niste criterii total aiurea, dupa care s-a continuat cu celebra CADA. …Vezi mai mult
1
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 18h
Romulus Haldan
Romulus Haldan Expunerea mea nu este o declaratie politică. Ca sa ajung amiral, am urcat treapta cu treapta. 18 ani am stat pe mare si am comandat nave si unitati de nave. Marea nu iarta. Incompetentii si farseurii nu stau pe mare. Pentru orice treapta si orice funct…Vezi mai mult
18
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 18h
Romulus HaldanRomulus Haldan a răspuns
· 3 răspunsuri 36 minute
Elena Mierlici
Elena Mierlici O analiză corecta a acestui segment din societate, făcută de un om competent, cu expertiză. Felicitări, Domnule Haldan! Ce bine – ar fi sa ia aminte cine trebuie, adică politicienii.
1
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 18h
Romulus HaldanRomulus Haldan a răspuns
· 1 răspuns
Elena Militaru
Elena Militaru RESPECT !
1
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 18h
Andrei Martes
Andrei Martes Domnule Amiral. Cred ca materialul dvs. atinge punctele nevralgice ale sistemului . Imi permit sa va rog sa-l trimiteti celor care patroneaza Asociatia cadrelor in rezerva si in retragere cerandu-le ca ei sa o puna pe tapet celor din Parlaman…Vezi mai mult
2
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 18h
Andrei Martes
Andrei Martes Oricum , va contactez saptamana ce vine telefonic . Toate cele bune.
1
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 17h
Ina Munteanu
Ina Munteanu Ceea ce scrieți dumneavoastră aici, este o analiză mai mult decât pertinentă, o analiză argumentată și asumată, făcută în cunoștință de cauză. Din păcate, cred că va trebui să vă asumați și ceva atacuri, din partea unor persoane cărora nu le pică bine …Vezi mai mult
2
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 17h
Toma Florin
Toma Florin Felicitari!
2
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 17h
Plaviciosu Ion Alexandru
Plaviciosu Ion Alexandru Din pacate o analiza justă și la obiect, în același timp îngrijorătoare.
2
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 17h
Romulus HaldanRomulus Haldan a răspuns
· 1 răspuns
Nicolae Apostol
Nicolae Apostol FOARTE CORECT ! BRAVO ROMEL !!
2
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 16h
Sorin Palimaru
Sorin Palimaru Aveți dreptate. Credeți că se mai poate schimba ceva? Și dacă care ar fi perioada de timp?
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 16h
Roznoveanu Gheorghe GheorgheRoznoveanu Gheorghe Gheorghe a răspuns
· 3 răspunsuri
Sorin Palimaru
Sorin Palimaru DA
1
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 16h
Mihai Codreanu
Mihai Codreanu Ce părere aveți de propunerea ca rezerviștii militari să ne organizăm pe garnizoane și să ne menținem abilitățile și deprinderile formate ?
Astfel îi putem da de treabă și MApN-ului.
1
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 15h · Editat
Stefan Radu Rusu Ichim
Stefan Radu Rusu Ichim Romi dragule, daca imi dai voie, la sfarsitul analizelor raspune-mi la intrebarea leninista „Ce e de facut?” . Orice analiza fara actiune se pierde ca o frunza in vantul toamnei. Cu drag si pretuire ca totdeauna de cand ne stim.
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 15h
Lucia Laurian
Lucia Laurian Vă salut, Domnule Amiral! O analiză cum mi-aș fi dorit să o pot realiza chiar eu!. Concretă, exactă, reală, obiectivă și cu direcții de acțiune. Am încercat să fac pe cârcotașul (deh, deprindere profesională de pe vremea când lucram la catedră!). Nu am…Vezi mai mult
3
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 15h
Romulus HaldanRomulus Haldan a răspuns
· 1 răspuns
Lucia Laurian
Lucia Laurian Cu aceeași prețuire,
1
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 15h
Lucia Laurian
Lucia Laurian Contraamiral (ret.) Eugen laurian
1
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 15h
Romulus HaldanRomulus Haldan a răspuns
· 1 răspuns
Ghinea Corneliu
Ghinea Corneliu La 15 ani după ce am părăsit sistemul activ din cea mai înaltă structură pot spune că majoritatea ideilor exprimate în această analiză constituie adevăruri de necontestat.
As mai adauga o completare: „mafia colegială ” care a dus la restructurare si a …Vezi mai mult
8
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 14h · Editat
Romulus HaldanRomulus Haldan a răspuns
· 1 răspuns
Roznoveanu Gheorghe Gheorghe
Roznoveanu Gheorghe Gheorghe D-le amiral Romulus Haldan având în vedere că toate analizele dv au fost extraordinare:
Vă felicit pt prezent și anticipat pt analiza justiției!
2
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 13h
Romulus Haldan
Romulus Haldan Va multumesc, domnule Roznoveanu! Întotdeauna aștept cu placere si cu interes comentariile dumneavoastra
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi placeVezi mai multe reacţii
· 12h
Virgil Bălăceanu
Virgil Bălăceanu Buna dimineata! Felicitari pentru analiza. Cu permisiunea dv. , doar doua mici comentarii. AORR are in obiective si a actionat la nivel comisie de aparare din Camera si nu in ultimul rand al presedintiei pentru realizarea si asumarea la nivel politico-militar, mai corect politic, militarii o fac, a necesarei, imperativei as spune, analize strategice a apararii. Si doi, incercam sa ii sprijinim pe proaspetii tineri ofiteri si subofiteri in rezerva voluntari, o parte deja membri ai AORR. Legea statutulu lor trebuie amendatata urgent. Mai sunt multe de spus, de la ind. nat. de ap la serv. militar in termen voluntar, la serv. militar obligatoriu…sunt teme ce le abordam deja cu cei care ne sunt alaturi…dar imi este teama ca pe 5 martie cand vom picheta sediile celor de la putere, vom fi prea putini cum am fost si datile trecute. Actiunea fiind organizata si in teritoriu, poate judetele se vor mobiliza mai bine decat reusim noi in Bucuresti! Cu aleasa pretuire domnule amiral!
1
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi place
· 4h
Misu Naon
Misu Naon Draga Virgile, ai ramas un visător,unul care crede în ceea ce altii ne vând frumos împachetat.Aici ,în această analiză, colegul meu de LM,a arătat tabloul sumbru al realităților din instituția in cate ne-am format ca ostași cetățeni si pe care o iubim,iar tu ne vorbesti de ceva care ,,e sublim dar LIPSESTE cu desăvârșire,, Daca ne pasa cu adevărat,atunci hai sa punem umărul si sa facem ceva,adică să NE FACEM AUZITI.
Ascunde sau raportează acest comentariu
Îmi place
· 1h
Romulus Haldan