DISTRIBUIȚI

Epilog fără sfârșit

Desigur, condamnarea lui David Sagno deschide calea catre reabilitarea sociala a lui Marc Machin (evident, numai în dosarul crimelor de pe podul Neilly–pentru ca acesta va recidiva în activitatea sa infractionala), care pe 20 decembrie 2012 (dupa 4 ani si jumatate de la liberarea lui din închisoare) este achitat de catre Curtea cu Jurati (Juriul Popular) Paris (avându-l ca Avocat general pe Maryvonne Caillibotte), ca urmare a revizuirii procesului sau din 2004, în care a fost condamnat la 18 ani de recluziune criminala cu o perioada de 2/3 din pedeapsa (maxima), adica 12 ani.

În urma examinarii detentiei sale provizorii (2001–2005), respectiv, a încarcerarii sale ca detinut (condamnat definitiv, 2005–2008), pe 16 iunie 2014, CNI îl îndemnizeaza pe 4 iulie 2014 (pentru cele 2.126 de zile de privare de libertate) cu suma de 663.320€, în loc de 2M€ cât solicita avocatul sau, Louis Balling. Din aceasta suma 63.320€ cu titlul de prejudiciu material, iar 600.000€ cu titlul de prejudiciu moral, în contextul în care Statul i-a propus mult mai putin, suma de 150.000€, având în vedere faptul ca în momentul arestarii acestuia, el era un SDF (Fara Domiciliu Fix), fara niciun venit. Tatal acestuia, a fost si el îndemnizat cu suma de 38.000€, iar sora, respectiv, fratele lui, fiecare dintre ei, cu suma de 20.000€.

Si totusi, chiar si aceasta suma, 721.320€, este una dintre cele mai mari pe care le-a acordat CNI (Comisia Nationala de Indemnizare). Ea este inferioara sumei cu care a fost indemnizat Loïc Sécher (un muncitor agricol condamnat definitiv la 16 ani de recluziune criminala în 2004 pentru violul unei tinere minore, Emilie, în vârsta de 14 ani) care pentru cele 2.650 de zile de încarcerare a fost îndemnizat cu suma de 797.352€ (în ciuda faptului ca în detentie, datorita conditiilor indecente de trai, acesta a fost contaminat cu virusul HIV). Membri familiei sale, au fost si acestia despagubiti, în total, cu suma de 140.000€ (din care cu 50.000€ mama sa si cu câte 30.000 € cei 2 frati ai sai si sora sa). Acesta, soilicita ca despagubire matetriala si morala, si el, Statului francez, suma de 2.077.500€.

Însa, daca în cazul lui Marc Machin, eroarea judiciara s-a datorat unor carente si confuzii în instrumentarea dosarului, în dosarul lui Loïc Sécher, eroarea judiciara a fost „indusa” de declaratia mincinoasa a minorei Emilie. În momentul arestarii sale, acesta era un asistat social cu o alocatie de 417€ pe luna.

Mentionez aici si faptul ca cea mai mare suma care a fost platita vreodata de catre Comisia Nationala de Indemnizare în Franta a fost 1Mil €, cu care a fost despagubit Patrick Dils pe 23 iunie 2003, pentru aproape 17 ani de detentie criminala. Inculpat pe 30 aprilie 1987 pentru uciderea la Montigny-les-Metz (Departamentul Moselle) a 2 minori (Alexandre Beckrich si Cyril Beining în varsta de 7, respectiv, 8 ani), pe 27 ianuarie 1989, acesta este condamnat la închisoare pe viata si eliberat pe 24 aprilie 2004.

Pentru Marc Machin ar fi putut însemna un nou început, departe de mediul infractional (delictual sau criminal), dar nu se va întâmlpla asa.

În câtiva ani îsi delapideaza banii „câstigati” în mod cinstit (onest) si ajunge din nou pe strada, ceea ce „îl obliga”, într-un fel sau altul, sa comita din nou infractiuni pentru a putea supravietui”.

De fapt, desi începând din 1 iulie 2008 i se suspenda executarea pedepsei, Marc Machin nu este eliberat decat pe 7 octombrie 2008 din Penitenciarul Rouen – Prison „Bonne-Nouvelle” (adica, dupa 6 ani si 10 luni), cum acesta mai avea de executat (înca) o pedeapsa suplimentara de 4 luni pentru agresarea (fizica) a unui gardian al închisorii în cursul iunie.

Cu alte cuvinte, nu putem spuna ca în închisoare (detentie), Marc Machin ar fi fost un înger.

Dupa liberarea sa definitive, sirul infractiunilor acestuia continua.

Pe 15 iunie 2009, Marc Machin este interpelat pentru 3 agresiuni sexuale, dintre care una comisa contra unui minor, într-un context în care pedeapsa lui nici nu este înca anulata (eveniment, care va avea loc, doar pe 13 aprilie 2010) si cu atât mai putin, sa fi fost achitat de catre Justitia franceza (eveniment care va avea loc, doar pe 20 decembrie 2012) va fi încarcerat la celebra închisoare pariziana (Maison d’Arrêt) La Santé (care a gazduit de-al lungul timpului o serie de brand-uri legendare ale marii criminalitati franceze: a se vedea pentru detalii si articolele autorului: În pielea lui „Porte-Avions”!; „Deghizatii” lui Mitterrand si victimele lor! (Les postiches de Mitterrand et leurs victimes); În umbra vietii (Partea IIIa). Brand-uri legendare ale marii criminalitati franceze si ale marilor evadari, respectiv, În umbra vietii (Partea IIIb). Brand-uri legendare ale marii criminalitati franceze si ale marilor evadari).

Ca urmare, pe 18 mai 2010, cu putin timp dupa anualrea pedepsei sale în dosarul crimei de pe podul Neuilly, Marc Machin (delincvent multirecidivist) este condamnat la 3 ani de închisoare (cu executare), însotita de 5 ani de „tratament” socio – judiciar (obligatia condamnatului de a se supune unei supravegheri si asistente pentru prevenirea recidivei, creata prin Legea n°98 – 468 din 17 iunie 1998), dar este liberat conditionat sub control judiciar pe 4 decembrie 2011. Nerespecând regulamentul liberarii conditonate (tratamentul socio–judiciar), începând cu 5 ianuarie 2012, el va fi din nou reîncarcerat, la Centrul penitenciar Fresnes (regiunea urbana pariziana). Pe 23 februarie, va fi prezent (sub escorta) la procesul lui David Sagno, iar pe 20 decembrie 2012 – liber, este achitat în dosarul crimei de pe podul Neuilly.

Nu peste mult timp, pe 23 aprilie 2013, el este condamnat din nou de catre Tribunalul Corectional Paris, la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru comercializare de telefoane mobile furate si violenta cu circumstante agravante, dupa ce pe 13 noiembrie 2014, acelasi tribunal l-a amendat cu 400€ pentru ultraj si violenta cu ocazia unei altercatii care au avut loc pe 9 noiembrie (în sectorul parizian n°19) cu un vecin de-al sau care i-a vândut o camioneta. El („petit con, provocateur, arrogant“/golan, provocator, arogant) a fost obligat si la plata unor daune morale în valoare de 50€, vecinului sau si 200€ celor 3 politisti care au venit sa-l aresteze.

În sfârsit, pe 11 ianuarie 2016, el va interpelat din nou de catre politistii de la BEDJ (Brigada Executarii Deciziilor Justitiei) într-un hotel (din sectorul parizian n°9) pentru absenta sa în fata judecatorilor Tribunalului Corectional de la Paris, care l-au condamnat prin contumacie (în lipsa) la 6 luni de închisoare, pe 13 noiembrie 2015, pentru „violenta voluntara” (contra fostul lui companion), dar si pentru nerespectarea liberarii conditionate (în privinta amenajarii pedepsei în libertate), într-un alt dosar de furt, urmat de agresiune sexuala.

Pe 24 aprilie 2018, Marc Machin intra din nou în vizorul Politiei si Justitiei franceze. Pe strada Saint Maur (din sectorul parizian n°11), acesta se introduce fraudulos (fara efractie, cu cheia de „sub preş” – covoraş) în apartamentul unei tinere, pe care o agreseaza sexual, dupa care pleaca cu cardul ei bancar pentru a „golii contul ei cu un ATM”. Desi este „mascat”, el este „demascat” de catre camerele video de supraveghere ale bancii de tatuajul aflat pe gâtul lui. Ca urmare, pe 17 mai 2018, Marc Machin este arestat si este banuit de comiterea unui viol, însotit de furt si escrocherie cu arma de foc.

Conform avocatului Louis Balling sau Marc Machin „nu este un baiat structurat”: „El a fost martor al unor volente conjugale teribile, a vazut-o pe mama sa tragând asupra tatalui sau, a vazut-o murind (n.r. de SIDA), a fost plimbat prin centre de plasament, pâna când a fost încarcerat pentru o crima pe care n-a coomis-o. Aceasta nedreptate l-a marcat pentru tot restul vietii, dar mai ales anii grei de detentie de care a avut parte pâna la liberarea lui în 2008 (n.r. cu scopul revizurii condamnarii sale penale din 2004 – 2005). Când a fost liberat el nu era înca maturizat ”

Nota Autorului

Ma gândesc la faptul ca si procedura juridico– administrativa (algoritmul în sine) prin care trece condamnatul de la liberarea lui si pâna în faza indemnizarii sale poate juca un rol importantant în stabilitatea sa sociala, cu atât mai mult cu cât, cel în cauza a fost un delincvent (multi)recidivist, fara calificare profesionala, alcoolic, toxicoman si în plus, prezinta si o oarecare instabilitate psihica, mai mult sau mai putin grava.

Cazul lui Marc Machin, oarecum, este un exemplu.

Acesta este liberat din penitenciar pe 7 octombrie 2008, dupa 2.126 de zile de detentie criminala, dar Curtea de Revizuire caseaza (anuleaza) sentinta sa de condamnare doar pe 30 martie 2010, în timp ce achitarea lui are loc doar pe 20 decembrie 2012, iar indemnizarea, pe 16 iunie 2014.

Cu alte cuvinte, etapele juridico–administrative sunt termenii unui sir aritmetic cu ratia r= 2 ani, iar între punerea în libertate a lui si indemnizarea acestuia au trecut aproape 6 ani, timp în care fostul condamnat nu dispune nici de mijloace financiare de „reinsertiune sociala” si nici de un dispozitiv social (real) care sa-l supravegheze, având în vedere faptul ca el nu poate fi integrat într-un CHRS (Centru de Cazare si de Reinsertiune Sociala pentru persoane fara resurse financiare, aflate într-o stare de excluziune sociala totala), pentru ca nu va putea accepta asa ceva (stiind, ceea ce îl asteapta!), iar legea nici nu prevede „retinerea” lui într-un CRS (Centre de Retentie de Siguranta, socio–medico–judiciare), „concepute” pentru fostii detinuti (în special, pentru cei condamnati, fie pentu crime de sânge, fie pentru crime sexuale) care si-au executat pedepsele în centre private de libertate, dar care sufera de grave tulburari de personalitate si prezinta un risc ridicat de recidiva.

NOTA

Articolul cu detalii și imagini pe Investigație Jurnalistică (Thomas CSINTA)

Podul „blestemat”!