DISTRIBUIȚI

Profesor de modelizare matematică și matematici aplicate în științe inginerești și social– economice, Director de Studii CUFR – ROMANIA, Redactor – Corespondent (Franța)

NOTA AUTORULUI

Din păcate, cărțile fiind vechi, acestea au fost recuperate din anticariate, motiv pentru care imaginile reproduse nu sunt cele mai reușite (de bună calitate).

Având în vedere însă caracterul lor inedit, fără precedent în literatura de specialitate, acestea se află printre cele 1% – străine, acceptate și reperetoriate de BNF (Bibiloteca Națională a Franței „François Mitterrand“) ca „documente care îmbogățesc colecția de lucrarări a acestei prestigioase instituții de importanță națională și internațională”. (Livres de Thomas CSINTA et collaborateurs (CUFR) à la Bibliothèque Nationale de France; Livres de CUFR à la BNF (Bibliothèque Nationale de France-François Mitterrand).

– Carte de Matematică dedicată Acad. Prof. Caius Iacob (matematician-mecanician român, 1912–1992, fost profesor la Facultatea de Matematică-Mecanică a Universității din București și președinte al Secției de Matematică a Academiei Române) cu o prefață de Acad. Prof. Constatin Năstăsescu.

Autorul principal al volumului de față (al 7-lea volum din serie), Thomas Csinta, a fost un membru fidel al Seminarului de Cercetare în Mecanică Aplicată „Victor Vâlcovici”, frecventat printre alții și de către conf. dr. Petre Roman (Universitatea Politehnică din București, fost Prim-Ministru al României între 26 decembrie 1989–16 octombrie 1991), conf. dr. Dorel Homentcovschi (Universitatea Politehnică din București), conf. dr. Stelian Turbatu (Facultatea de Fizică, Universitatea din București), asist. dr. Nicolae Soare (Facultatea de Matematică, Universitatea din București), asist. dr. Paltin Ionescu (Facultatea de Matematică, Universitatea din București–distins cu premiul Simion Stoilow în 1986), etc., pe care profeseorul Caius Iacob l-a ținut în a doua jumătate a anilor 1980 la Facultatea de Matematică a Universității București.

O serie de noțiuni aprofundate în cadrul acestui seminar, mi-au fost deosebit de utile în cadrul investigațiilor pe care le-am întreprins în Dosarul prăbușirii avionului bi-sonic Concorde F–BTSC (în 2000), după decolarea de pe Ansamblul Aeroportuar Roissy–Charles de Gaulle (Paris), dar le-am utilizat și cu ocazia unor seminarii sau cursuri de mecanică teoretică pe care le-am ținut studenților mei în anii 1990 la școala superioară de înalte studii inginerești III (Integral International Institute of Technology Annecy, din regiunea transfrontalieră franco–elvețiană în proximitatea Genevei, a se vedea pentru detalii: Thomas CSINTA: AF4590 Concorde F-BTSC. „Misterioasa prăbusire”; AF4590 Concorde F-BTSC. Prosesul.)

Cartea, în limba română (al 5-lea volum din serie, în 286 de pagini) prezintă subiectele de matematică din perioada 1998-2003, cu soluții, comentarii (și suport de curs), propuse la concursul de dmitere în grupul de școli superioare FESIC (Federația Școlilor Superioare Franceze de Înalte Studii de Cadre de înaltă responsabilitate din Tehnologia de Vârf), precum și cele propuse în 2003, în cadrul marilor și tradiționale concursuri de înalte studii inginerești: GEIPI, ESIEE, ENI, ECE, EPF, EFREI, ENMM. (A se vedea pentru detalii: In memoriam Joe Banyay (1920 – 1997)).

– Carte de Matematică dedicată Acad. Prof. Constantin Drâmbă (matematician-astronom român, 1907–1997, fost profesor de astronomie la Facultatea de Matematică-Mecanică a Universității din București, iar din 1963, director al Observatorului Astronomic al Academiei Române) cu o prefață de Prof. Ieronim Mihăilă, profesor de astronomie la Facultatea de Matematică-Mecanică a Universității din București și discipol al domniei sale.

Pe Dl. Profesor Drâmbă l-am cunoscut la începutul anilor 1980 la facultatea de Matematică si am întreținut cu domnia o relație specială (de tip mentorat –tutorat) până la moartea sa, chiar și după stabilirea mea definitivă în Franța (la sfârsitul anilor 1980).

Dezbaterile noastre interminabile (nu rareori contradictorii) atât în Parcul Tineretului (din sectorul 4, București), cât și la mine sau la domnia sa, acasă, precum și lucrările pe care mi le-a oferit, legate de teoria celor 3 corpuri, pe care o studiam, de altfel, și în cadrul unui seminar special la Secția de Fizică Teoretică (Fundamentală) a IFIN (Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară) din cadrul ICEFIZ (Institutul Central de Fizică) de la Măgurele, sub îndrumarea Prof. Aretin Corciovei, Membru Corespondent al Academiei Române, mi-au fost de mare utilitate, în special la elaborarea unor cursuri opționale pe care le-am ținut studenților în anii 1990 la școala superioară de înalte studii inginerești Integral International Institute of Technology.

Multe dintre documentele furnizate (cărti, articole, documente inedite, etc.) proveneau de la mentorul său Jean Chazy (1882–1955), fost profesor de mecanică rațională la facultatea de Stiințe a Universității Sorbona de la Paris și un reputat specialist în studiul mișcării corpurilor cerești, cu care domnia sa avut ocazia să lucreze timp de 2 ani, în perioada elaborării tezei sale de doctorat.

Cartea, în limba română (al 11-lea volum din serie, în 291 de pagini) prezintă subiectele de matematică din perioada 1998-2003, cu soluții, comentarii (și suport de curs) propuse la concursurile de admitere în EFREI (Școala Franceză de Radioelectronică si Informatică), respectiv, ECE (Școala Centrală de Electronică).

– Cartea, în limba franceză (al 19-lea volum din serie, în 336 de pagini) prezintă subiectele de matematică din perioada 2007 – 2010, cu soluții, comentarii (și suport de curs) propuse la concursurile de admitere în cele prestigioase școli superioare franceze economico – comerciale și de management: HEC (Înalte Studii Comerciale), ESSEC (Școala Superioară de Stiințe Economice și Comerciale), ESCP (Școala Superioară de Comerț Paris), EML (Școala de Management Lyon) si EDHEC (Școala de Înalte Studii Comerciale Lille).

Anexă

Accesul în Școlile Superioare Franceze de Înalte Studii (Les Grandes Ecoles), clasice și tradiționale. Filiera „regală”!