DISTRIBUIȚI

Condamnat la moarte pe 16 octombrie 2013 de Înalta Curte de Justitie din Malaezia (confirmat si de catre Curtea de Apel de la Putrajaya, pe 16 februarie 2015), pentru trafic de stpefiante, el a fost interpelat pe 26 iunie 2012, pe Aeroportul International din Kuala Lumpur cu 1,427 kg de metamfetamina în bagaje, o infractiune considerata „grava” pentru care pronuntarea condamnarii la pedeapsa capitala este „automata„ si „obligatorie” în Malaezia (ca de altfel si în alte situatii „grave” : crime de sange, tradare de tara, viol cu circumstante agravante, etc.).
Sa nu uitam ca oamenii condamnati la moarte si executati se impart În 2 categorii: cei care alearga dupa placere si cei care fug de durere. Placerea îi ajuta pe acestia sa uite, iar durerea, sa spere, iar „Multi dintre cei care traiesc ar merita sa moara, iar dintre cei morti, ar merita sa traiasca. Puteti sa le acordati aceasta sansa ? In acest caz, sa nu fiti prea prompti in privinta pronuntarii pedepsei capitale” (J.R.R. Tolkien, 1892-1973, scriitor, poet si filizof britanic, autor al The Lord of the Rings)
In Malaezia (Monarhie constitutionala Federala si Electiva), tara membra a ASEAN (Asociatia Natiunilor Asiei de Sud-Est, fondata in 1967 la Bangkok de catre 5 state: Tailanda, Filipine, Indonezia, Malezia si Singapore, la care au aderat ulterior: Brunei-1984, Vietnam-1995, Laos si Birmania-1997, respectiv, Gamgodgia-1999, extins la ASEAN+3: China, Japonia si Coreea de Sud) cu o majoritate a populatiei de confesiune musulmana, numarul celor condamnati la moarte pentru infractiuni criminale si delictuale (printre care si traficul de stupefiante) este unul dintre cele mai mari in lume.
Conform Art.3, paragrful 1: „Islamul (curentul religios sunnit) este religia Federatiei Malaeziei, dar orice alte religii (crestinismul, budismul, taoismul, religia populara-traditionala chineza, etc.) pot fi practicate in securitate, in pace, oriunde pe teritoriul Federatiei”.
Cu toate ca dupa 2013 in aceasta tara executiile au fost suspendate (intrerupte) temporar, sentintele de condamnare la Pedeapsa Capitala, sunt pronuntate in continuare de catre tribunele penale districtuale si nationale, atat in partea peninsulara (occidentala), cat si in cea orientala (la nord de Insula Borneo, a treia ca marime in lume, dupa Groenlanda si Noua Guinee).
In aceasta tara, avandu-l din 2011 ca suveran pe Regele Abdul Halim Muadzam Shah ibni al-Marhum Sultan Badishah (n.1927), dupa un prim mandat intre 1970-1975, Sultan al Statului Kedah (din 1958), condamnarea la moarte este pronuntata „automatic” si „obligatoriu”, indiferent de circumstantele in care are loc infractiunea si (sau) de personalitatea inculpatului, in cazurile, considerate „grave” (de catre Justitia maleziana) cum sunt: traficul de stupefiante (peste 15g de heroina, 50g de metamfetamina, 200g de canabis, etc.), omucidere (asasinat) si usaj de foc de arma (cu intentia de a ucide sau de a rani pe cineva), fara ca cineva sa fi fost gratiat sub un pretext sau altul de catre acesta.
In sfarsit, daca Ionut-Alexandru Gologan nu va fi executat (iar ulterior, pedeapsa lui va fi comutata la inchisoare pe viata – ceea ce deschide calea libararii conditionate), acest lucru, sub nicio forma, nu se va datora interventiilor oamenilor politici români, dar in exclusivitate, noua, celor care militam în cadrul organizatiilor abolitioniste internationale.
Datorita interventiei acestora, deosebit de influente si reconoscute pe plan mondial, bine structurate si active în lume: ECPM (Ensemble contre la Peine de de Mort-Impreuna contra Pedepsei cu Moartea), ADPAN (Anti-Death Penalty Asia Network-Malaezia), SUHAKAM (Comisia Drepturilor Malaeziei), Bar Council of Malaysia (Badan Peguam Malaysia-Baroul Avocatilor din Malezia), respectiv, MADPET (Malaysians Against Death Penalty & Torture).

BIBLIOGRAFIE

https://investigatie-jurnalistica.blogspot.com/2015/08/impreuna-contra-pedepsei-cu-moartea.html

Impreuna contra Pedepsei cu Moartea ! (Partea III) (Malaezia, Kuala Lumpur, 11-13 iunie 2015, Lucrarile Congresului)
Thomas CSINTA Profesor de Matematici Aplicate in Stiinte Ingineresti si Social-Economice Consultant stiintific in inva…
investigatie-jurnalistica.blogspot.com