DISTRIBUIȚI

Pensiile ocupationale pentru militari si politisti vor fi reintroduse din 2016, la cinci ani de la scoaterea acestora, potrivit unui act normativ publicat in Monitorul Oficial. In afara de militarii care se vor pensiona incepand cu data de 1 ianuarie 2016, mai multe categorii de pensionari militari vor beneficia/suferi de recalculari in baza noii legi.

Sistemul pensiilor militare de stat va fi reintrodus de la 1 ianuarie 2016, data la care va intra in vigoare Legea nr. 223/2015. Astfel, vor beneficia de pensii militare politistii, militarii si functionarii publici cu statut special care vor indeplini, dupa aceasta data, conditiile legale de pensionare.
Mai exact, este vorba de cadrele militare, soldatii, gradatii profesionisti, militarii si jandarmii angajati pe baza de contract, preotii militari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

In afara de cei care vor indeplini conditiile de pensionare incepand cu data de 1 ianuarie 2016, exista si unele categorii de militari in rezerva care vor avea parte de recalculari.
Este vorba de pensiile militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, care au fost:
– recalculate in baza Legii nr. 119/2010;
– revizuite in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala;
– stabilite in baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
– cele platite in baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala;
– cele stabilite in baza Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Aceste pensii vor deveni pensii militare de stat conform Legii nr. 223/2015, si vor fi recalculate in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie. In acelasi timp, recalcularea se va putea face si in cazul depunerii de documente care n-au fost luate in considerare la stabilirea pensiilor.

Potrivit informatiilor oficiale ale Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului Afacerilor Interne, pensiile a peste 142.000 de persoane vor fi recalculate. Concret, este vorba de aproximativ 77.000 de persoane aflate in evidenta Casei de pensii sectoriale a MApN si de peste 65.500 de persoane aflate in evidenta Casei de Pensii Sectoriale a MAI.
Serviciul Roman de Informatii nu a facut publica cifra propriilor militari rezervisti, aceasta fiind secreta, probabil.
Daca in urma recalcularii vor exista diferente intre pensia aflata in plata si cea recalculata, persoanele in cauza vor pastra cuantumul avantajos.
Potrivit Legii nr. 223/2015, in cadrul sistemului pensiilor militare de stat se vor acorda trei mari categorii de pensii:
– pensii militare de serviciu (pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala),
– pensii militare de invaliditate,
– pensii militare de urmas.