DISTRIBUIȚI

Aproape jumătate dintre consilierii apropiați ai comisarului pentru politică regională, Corina Crețu, și-au dat demisia în primul ei an de mandat, scriu jurnaliștii de la publicația Politico.

Printre oamenii care au demisionat din echipa lui Crețu se numără șeful de Cabinet alături de adjunctul său, dar și șeful comunicării.

Jurnaliștii scriu că 8 din cei 19 oameni din echipa lui Crețu au plecat pe fondul îngrijorărilor referitoare la programul de muncă relaxat și la tedința ei de a combina vizitele oficiale cu vacanțe și de a cere consilierilor din staff să se ocupe de activități private ale comisarului, cum ar fi cumpărarea de alimente, transportul hainelor la curățătorie și transportarea cu mașina a membrilor familiei.
Crețu spune că se pregătește intens pentru întâlnirile oficiale

Unii dintre consilieri personali ai Corinei Crețu spun că au plecat deoarece nu ar fi putut să o apere. Comisarul ajunsese să aibă atât de mult timp liber încât șeful său de Cabinet de la acea vreme a avertizat ca în calendarul lui Crețu să nu apară sintagmele „timpul comisarului” sau „fără întâlniri” deoarece ar putea ridica suspiciuni.

În programul personal al comisarului Crețu din ultimele 12 ani nu apărea nicio întâlnire în zilele de luni, joi și vineri, potrivit Politico. Surse din staff-ul ei spun că programul deschis însemna că ea nu lucra în acestă perioadă.

Crețu a explicat și ce făcea în acestă perioadă: „Este pentru citit. Nu fac cumpărături. Nu lucrez niciodată mai puțin de 10 – 8 ore într-o zi”.

Un fost consilier spune că toată lumea îi spunea lui Crețu că „Nu poți face asta”, dar ea a răspuns că „În România, un ministru face ce vrea el”.

Jurnaliștii de la Politico arată că deși gestionează un buget de 350 de miliarde de euro pentru perioada 2104-2020, pentru dezvoltarea zonelor sărace din UE, Crețu a avut puține propuneri legislative.

Până în acest moment nu au fost înregistrate plângeri oficiale privind comportamentul lui Crețu sau investigații privind probleme cu consilierii, potrivit unui oficial al Comisiei Europene.

În schimb Crețu s-a apărat într-un interviu acordat Politico săptămâna trecută. Ea spune că a vizitat foarte multe țări în scop profesional.

Sunt o persoană care nu spune niciodată ‘nu’”, a spus Crețu. „Am vizitat 24 de țări, supervizând toate programele operaționale. Am 700 de oameni în Direcția Generală pentru care mă pregătesc. Mă pregătesc pentru Cabinet„, a spus Crețu, care a recunoscut că încearcă să aibă cât mai puține întâlniri, dar că citește foarte mult pentru a se pregăti pentru ele.

Prefer să am mai puține întâlniri și să fiu mai bine pregătită decât să am mai multe întâlniri și să nu știu ce să spun„, a mai spus Crețu, precizând că nu vrea să comenteze acuzațiile lansate de consilierii săi.

Comisarul român nu este o persoană „matinală”

„Nu vreau să mă cobor la acest nivel”, a spus ea. „Este incorect”.

În materialul jurnaliștilor este citat și fostul consilier al lui Crețu, Dragoș Bucurenci.

„Am plecat deoarece am avut stiluri de lucru diferite și ea avea nevoie de cineva mai înțelegător cu munca ei”, a spus Bucurenci.

De exemplu, Crețu își punea să consilierii să anuleze anumite întâlniri dimineața, spunând că nu este o „persoană matinală”.

Mikel Landabaso, care a fost șeful de Cabinet al lui Crețu, a demisionat în septembrie pe fondul unor neînțelegeri cu comisarul român pe tema lipsei de rigoare din programul de muncă și a modului în care își petrecea timpul în călătoriile oficiale de afaceri.
Șoferul lui Crețu a demisionat în vară

Chiar și șoferul Corinei Crețu, Lucien Van Rossum, a demisionat în luna iunie după ce s-a plâns că aștepta câteva ore dimineța în fața casei comisarului și că trebuia să transporte familia lui Crețu, potrivit unor surse. Van Rossum a refuzat să facă orice comentarii.

Crețu a respins ideea că șoferul ei ar fi fost nemulțumit că i s-a cerut să o plimbe pe nepoata ei cu mașina.

Între timp, comisarul român a ajuns la un compromis cu actualii consilieri.

Noul șef de Cabinet spune că s-a înțeles cu Crețu să nu-i mai programeze întâlniri înainte de ora 10 dimineața și să-i elibereze ziua de vineri, iar în schimb să aibă libertatea de a organiza echipa de consilieri.