DISTRIBUIȚI

În vreme ce președintele României Klaus Iohannis și Ludovic Orban, președintele PNL, au declarat că decizia guvernului de a da ordonanță pentru alegerea prin prin vot direct a șefilor de Consilii Județene este o decizie „complet neconstituțională și nerușinată”, șase președinți liberali de CJ au transmis, anterior adoptării proiectului, că susțin această variantă.
“La o săptămână după ce românii, în cadrul referendumului, au hotărât clar că nu mai vor ordonanțe de urgenţă pe Justiție şi că vor un control constituțional al ordonanțelor de urgenţă care să fie declanșat şi de alte instituții în afara Avocatului Poporului, Guvernul (…) emite o ordonanță de urgenţă prin care vrea eternizarea baronilor PSD, (…) modificând modul de alegere şi anume alegerea lor directă. (…) Această decizie nerușinată, complet neconstituțională, contravine voinței românilor. Ne vom adresa Avocatului Poporului”, a declarat Ludovic Orban, după ședința conducerii PNL
Cu toate acestea, șase șefi de Consilii Județene ai PNL au transmis, anterior adoptării ordonanței, că susțin revenirea la alegerea prin vot direct, așa cum era până în 2015.

Mai exact, Marian Oprișan, în calitate de președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, a transmis, pe 30 mai, o adresă în care solicita punctul de vedere a șefilor de CJ pe proiectul de ordonanță.

Potrivit documentelor consultate de HotNews, șase președinți de Consilii Județene ai PNL au transmis că sunt de acord cu modificarea legii în sensul propus de Guvern. Este vorba despre Gheorghe Flutur de la Suceava, Daniela Câmpean (Sibiu), Vasile Iliuță (Călărași), Ioan Veștea (Brașov), Ion Dumitrel (Alba) și Iustin Cionca (Arad).

Și președintele Klaus Iohannis a criticat Guvernul pentru adoptarea Ordonanței de Urgență prin care președinții de consilii județene vor fi aleși din nou prin votul direct al cetățenilor, nu prin votul consilierilor județeni, cum este în prezent. Iohannis a transmis, prin Mădălina Dobrovolschi, purtătorul său de cuvânt, că schimbarea legii electorale este o concesie pe care Viorica Dăncilă le-o face baronilor PSD pentru a le câștiga sprijinul.