DISTRIBUIȚI
 

teren agricol albaLa mai puţin de un an de la intrarea în vigoare a legii care reglementează tranzacţiile cu terenuri agricole pe persoană fizică, două proiecte de acte normative sunt pe cale să modifice modul în care străinii cumpără teren în România. Între timp, mii de proprietari nu pot beneficia de propriile terenuri.

Unul dintre ele vizează o problemă care a generat mari prejudicii celor care au încheiat antecontracte sau promisiuni de vânzare cumpărare de teren anterior datei de 11 aprilie 2014, ziua în care a intrat în vigoare Legea privind unele masuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate in extravilan. Practic, deşi au plătit pentru terenul care urma să intre în posesia lor în urma încheierii actului de vânzare cumpărare, tranzacţia nu s-a mai putut finaliza, iar eu nu pot beneficia de bunul lor. Aceasta întrucât, potrivit noii Legi a terenurilor, “prevederile prezentei legi (Legea 17/2014 n.red) nu se aplică antecontractelor şi pactelor de opţiune care au fost autentificate la notariat anterior intrării în vigoare a acesteia”.

Dispoziţiile articolului respectiv au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională încă de anul trecut, iar decizia Curţii a intrat în vigoare în februarie anul curent. De atunci însă, proiectul de Lege prin care se clarifică situaţia s-a plimbat prin Parlament şi Guvern, o primă formă fiind, în luna iunie, respinsă de Senat. “Problema cu antecontractele s-a tranşat şi urmează să plece la Camera Deputaţilor care este Cameră decizională”, a declarat pentru Economica.net Alexandru Pereş, senator ce face parte din Comisia pentru Agricultură.

O piaţă blocată. Durează 3 luni o vânzare

Între timp însă, specialiştii vorbesc despre o piaţă blocată, mii de tranzacţii nefinalizate şi luni de zile de umblat pentru o tranzacţie teoretic simplă. “Sunt mii de hectare tranzacţionate prin antecontracte. Sunt situaţii în care banii au fost daţi, dar proprietarii nu se pot folosi de terenul lor. Vorbim de mici fermieri cu 1, 2 -10 ha sau mari jucatori cu mii de hectare care nu își pot valorifica și finaliza antecontractele/promisiunile de vânzare – cumparare de teren încheiate anterior intrării în vigoare a Legii 17/2014″, a declarat pentru Economica.net Cristian Popescu, Managing Associate la Popovici Niţu&Asociaţii.

Potrivit acesteia, modificarea Legii va duce la o parţială deblocare a pieţei având în vedere că există şi alte articole care creează mari probleme. “La Curtea Constituţională sunt şi alte dosare în care s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate”, mai spune Popescu, potrivit căruia o tranzacţie durează în jur de 3 luni.

Citiți mai multe pe Economica.net