DISTRIBUIȚI
 • Am contribuit în număr mare la găsirea de soluții la unele dintre cele mai dificile probleme:

  • Semnăm petiții, contactăm direct parlamentari și distribuim informația pe rețelele de socializare;
  • Devenim purtători de cuvânt în mass-media pentru campaniile pe care le cunoaștem și de care ne pasă;
  • Participăm la proteste și acțiuni în offline;
  • Susținem prin donații campaniile comunității.

  12

  petiții inițiate de echipa Declic

  600

  de petiții inițiate de membri pe campaniamea.declic.ro

  422.215

  semnături

  5.025

  donatori

  146.857

  Petiția cu cele mai multe semnături – Victor Ciorbea ești concediat

 • Ce am reusit împreuna în 2017

  #Rezist

  Am creat hashtagul #REZIST + kitul de nesupunere civică pe 1 februarie 2017, chiar în zorii celor mai mari proteste de stradă din ’89 încoace. În doar câteva zile, logoul desenat de mână pe o pânză a devenit imaginea “revoluției luminii”. A fost folosit de mii de oameni, în zeci de moduri: la poza de profil, pe bannere, insigne, stickere, mărțișoare, a fost proiectat pe clădiri sau inscripționat pe panouri publicitare.

  Am ieșit în stradă timp de două săptămâni, zi de zi. Am cerut din primul moment abrogarea OUG 13. Am obținut-o, cu mult efort, la pachet cu demisia ministrului justiției.

  Retragerea certificării FSC acordate Schweighofer

  În februarie 2017, comunitatea Declic câștiga prima campanie internațională. Ni s-au alăturat în demersul nostru 2 organizații-soră: Campact din Germania și #aufstehn din Austria.

  Împreună, peste 250.000 de cetățeni din cele 3 țări au solicitat organizației internaționale FSC (Forest Stewardship Council) să nu mai certifice ca sustenabil lemnul de posibilă proveniență ilegală din România.

  La doar câteva zile după înmânarea semnăturilor, board-ul de directori al FSC a hotărât să suspende toate certificările de sustenabilitate acordate companiei Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România.

  Prima investigație a comunității: Minciuna de pe rafturi

  La începutul lui 2017, Hornbach anunța că va fi primul lanț de magazine de bricolaj din România care va renunța la produsele de lemn de la Schweighofer. Dovezile covârșitoare arătau cum, compania austriacă primea și procesa lemn din surse ilegale.

  Câteva luni mai târziu am mers incognito în toate cele 6 magazine din țară să vedem de unde și cum se aprovizionează Hornbach. Surpriza a fost că în continuare, aceștia primeau săptămânal lemn de la Schweighofer.

  Toate acestea le-am pus în ceea ce a devenit prima investigație marca Declic. Deși la început Hornbach a negat acuzațiile, ulterior a declarat că va renunța la lemnul de la Schweighofer integral până în 2018.

  Deputați, votați legea tuberculozei!

  Deși încă în derulare, cea mai mare victorie a acestei campanii este că a reușit să facă vizibil un fenomen care stigmatizează și schimbă viețile pacienților în cel mai crunt mod posibil.

  Jurnalista Paula Rusu, fost pacient cu tuberculoză, face un apel către deputați cu privire la legea tuberculozei. Această lege așteaptă de peste un an să intre pe lista de priorități a legislativului, iar fiecare zi de amânare ne costă. Pierdem 3 vieți pe zi, viețile pacienților cu tuberculoză care nu primesc la timp tratamentul necesar. O lege de care avem nevoie ca de aer, la propriu, cum spune chiar inițiatoarea petiției.

  În august au fost depuse la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților cele peste 5000 de semnăturistrânse în această campanie. Dacă Ministerul Sănătății va da aviz favorabil pentru această lege, începând cu 2018 statul va trebui să ofere banii și serviciile necesare pacienților cu TBC.

 • 2017 în imagini

  I-am cerut demisia lui Victor Ciorbea

  +140.000 dintre noi i-am cerut în iarnă demisia Lui Victor Ciorbea și ne-am dus la sediul Avocatului Poporului pentru a depune semnăturile

  Am spus NU proiectului de amnistie sau grațiere

  +40.000 dintre noi i-am cerut premierului Grindeanu să nu inițieze nici o ordonanță care să propună amnistia sau grațierea

  Am realizat #rezist și a ajuns pe mii de pancarte, panouri și imagini

  Sute de mii de români au promovat hashtagul desenat de colega noastră Luminița și +32 000 l-au pus ca ramă la la poza de profil pe facebook. Alte mii l-au purtat ca banderole.

  Am convins FSC să retragă certificarea dată Schweighofer

  +42 000 dintre noi au semnat și au scris boardului FSC și i-am determinat să nu mai certifice lemnul tăiat ilegal din pădurile României.

  Am fost să vedem pădurile de la Certej

  +20 000 dintre noi am luat atitudine pentru a preveni tăierile de la Certej și construirea unei mine cu cianuri.

  Am participat la dezbaterea privind abuzul în serviciu

  Am depus +32.000 de semnături pe masa ministrului justiției Tudorel Toader cerându-i, ironic, un prag de 1 leu pentru abuzul în serviciu

  Am susținut protestul anti-rasism din Cluj

  Artiștii clujeni au realizat un protest artistic pentru revocarea extremistului Țene de la șefia Culturii clujene.

  Am militat pentru un sector forestier transparent și pentru Inspectorul Pădurii

  Am depus +36.000 de semnături la Ministerul apelor și pădurilor

  Am manifestat în fața Guvernului pentru Roșia Montană

  Am protestat față de intenția premierului Tudose de a retrage dosarul Roșia Montană de la UNESCO

  Am făcut 6.000 de pancarte #Toți pentru justiție

  Peste o mie dintre noi au donat pentru realizarea pancartelor-mânuțe care au ajuns la protestele din țară.

  Am luat parte la organizarea flashmobului ”România condamnată la tăcere”

  400 dintre noi au stat în ploaie și frig pentru o justiție idependentă