DISTRIBUIȚI

SPOVEDANII ÎN OGLINDĂ (21)
SUNTEM UN POPOR DE TÂMPIȚI?

-Cine e ăsta care regretă că a făcut 13 ani de închisoare pentru un popor de tâmpiți?
-Îl chema Petre Țuțea. Nici Brâncuși nu era mai blând cu noi(v-am lăsat proști și v-am găsit și mai proști).Nu mai vorbesc de Cioran.O spuneau cu durere și cu speranța că ne vom trezi.Că ne vom alege mai atent conducătorii,că vom avea mai multă demnitate și înțelepciune în relațiile cu străinii. Dar noi, ameliorări,ioc!Uită-te la schimbarea puterii:pleacă ghiftuiții și vin flămânzii. Așa cum a fost întotdeauna.Clientelismul politic ne distruge. Punem brancardierul să opereze pe creier. Asta în toate domeniile. Și ne mirăm că ne mănâncă alții mămăliga din traistă.
-Ești deci împotriva străinilor!
-Nu. E foarte bine că suntem în UE și în NATO, că avem multinaționale etc.Suntem tâmpiți pentru că am făcut legi proaste și nu trimitem la negocieri oameni valoroși ,cu simț patriotic și cu foarte multă răspundere. Pentru că ciumeții ăștia au distrus,cu bună știință,economia,cultura ,au înstrăinat aproape toate resursele( plus 40% din terenul agricol),au alungat cca 4-5 milioane de oameni de la vetrele lor,au renunțat la teritorii de-ale noastre,se lasă umiliți de extremiști străini.În loc să investească,au mărit mereu salariile din bani împrumutați,împingând țara spre faliment.
-Dar,chiar întreaga clasă politică este praf și pulbere?
-Nu ,dar cei valoroși nu sunt vizibili și nici eficienți.Controlul averilor a fost doar pe hârtie,iar evaziunea fiscală, la cote maxime.Singura structură,organizată excelent, este cea a interlopilor.Clasa politică a jucat sârba în căruță, iar noi, cu deștul în gură,i-am votat și i-am aplaudat într-o veselie.Ce au făcut onor președinții noștri știm ,iar de promisiuni,(de genul:-Vă acoperim râpele!-Dar noi nu avem.-Vă facem noi!)suntem sătui.Cum arată onorabilii candidați?
-Klaus Johannis are al doilea mandat în buzunar.Nici nu ar trebui să mai cheltuim bani cu alegerile.Se observă de la distanță că e imbatabil.
-Dar cu procesul caselor?
-S-a terminat.
-Nu.S-a amânat,pentru că domnia sa are imunitate.Este și va fi un penal. E vorba de fals,uz de fals etc.Cu Forumul german?
-Ăsta ce mai e?
-Pentru că a fost de sorginte fascistă,la Procesul de la Nurenberg s-a dispus să i se confiște patrimoniul.După 1990,d-l Johannis,care era președintele forumului,a cerut retrocedarea averii respective,pe care au primit-o și au împărțit-o.Simplu , extrem de eficient și democratic.
Care este,după opinia d-lui Johannis,misiunea unui președinte de stat?Să bubuie,zi și noapte,în țară și în afara ei,pe adversarii lui politici,să facă tot ce e posibil,ca să aibă guvernul lui(pe care,în sfârșit,îl are,nu se știe pentru câtă vreme) și să participle activ la mitingurile neautorizate ale partidului prieten.Cât despre misiunea președintelui de a realiza o coeziune natională între toate forțele politice i se pare o vrăjeală.Da,președintele trebuie să fie garantul Constituției,dar nu e obligat să respecte hotărârile Curții Constituționale.Nu este el șef de stat?Ba da.Deci poate să blocheze câți miniștri vrea,chiar întregul guvern.
Apoi,este un excelent patriot român,dar cât a fost primar,nu a participat la manifestările de la 1Decembrie.
-Știu, dar le vedea la televizor.
-A semnat cu președintele Trump,fără să consulte Parlamentul, un contract în valore de câteva miliarde de dolari,privind achiziționarea unor echipamente militare second-hand.
Cam ce fapte reprobabile ar mai fi trebuit să comită d-lui,ca să fie suspendat din funcție?
-De ce nu-i simpatizezi pe liberali?
-A fost partidul meu de suflet.Mă refer la perioada brătenilor,marii bărbați care au avut o contribuție esențială la Marea Unire.Și regret că,în ultimii 30 de ani,nu și-a putut strânge rândurile.Cu chitariști și ființe vanitoase, fascinate de mirajul puterii,nu ajungi prea departe.
-Dar cu d-na Dăncilă ce ai?
-Nu am nimic.A început chiar să-mi placă cum citește textele făcute de alții.Dar căciula este mult prea mare pentru d-ei,care ar trebui să negocieze la sânge cu iluștrii șefi ai statelor din UE și din lume. Noi aspirăm să părăsim locurile retrogradabile ale top-urilor europene,nu să falimentăm nația.
-Cel mai școlit e Th.Paleologu.
-Așa e ,dar la pecedentele încercări a demonstrat că e bun de bufon, nu de rege.
Așa… O bătrânică se duce la șeful secției cu buletinul de vot și cu un creion: Te rog,maică să-mi spui cum se scrie corect lua-v-ar dracu pe toți!
– Chiar pe toți?Și atunci,tu cu cine votezi?
-Cu Mircea Diaconu!
-Are și dânsul 4 case și pensie de aproape 100.000 roni.
-Nu l-a atacat nimeni pentru aceste case.Probabil că unele sunt niște înjghebări turistice.Iar pentru pensie este vinovat sistemul care le gestionează. Însă,d-lui are o gândire critică remarcabilă,are experiență bogată și este un spirit independent. D-lui ar putea declanșa un process de însănătoșire a climatului nostru politic și spiritual.Cea mai mare șansă din ultimii 30 de ani. Dacă nu vom reuși să mișcăm lucrurile, înseamnă că filosoful și economistul Țuțea are dreptate și ne merităm soarta.
v.ghica