DISTRIBUIȚI
Stau de șase !
Trec în fiecare dimineață prin intersecția de la Lujerului în drumul meu  către tramvaiul 41 și mai departe spre serviciu. De multe ori  întâlnesc în intersecție, aproape de Mega, un bătrân cu păr și barbă,  ninse, îmbrăcat mereu cu camașă albă și care cerșește fără  a privi trecătorii, așezat pe un scăunel cu trei picioare ca un arbust  înflorit cu rădăcinile ieșite din pământ.  Astăzi trec pe lângă el, îi pun 10 lei în cutia de carton din față și îl intreb amical fără să aștept neapărat un raspuns:            
– Ce mai faceți?
– Stau de șase! zice el șoptit, aproape conspirativ,  uitându-se repede în jur ca și cum s-ar teme să nu fie surprins.
– Păi de ce? îl întreb curios să-i aflu jocul, pentru că nu pare  tocmai locul în care să se producă vreo infracțiune.
– De prost! zice el.  Dacă nu știi, afli acum de la mine că, atunci când se iese la furat,  cel mai prost și mai mototol stă de șase iar ăia mai voinici și mai  sprinteni sar gardul și îndeasă în saci.
Mă grăbeam spre serviciu, dar e prima dată când ridică fruntea și mă privește în ochi așa că îl ascult mai departe:
– Era la noi în sat un băiat cu doi ani mai mare ca mine, Liță Perniță îl strigam, un copil bolnăvicios, cu carnea moale, care  adormea și la școală și la joacă. Avea și picioarele rășchirate  uite-așa! (îmi arată cu degetele osoase cât de crăcănat era Liță). Ta-su avea o livadă bogată și când mergeam acolo la furat de pere ori    de  gutui îl luam și pe Liță să stea de șase, să nu cumva să vie ta-su să  ne prinză. Când ieșeam cu traistele pline îi dădeam și lui o fructă că  ăla care stă de șase primește mai puțin. Așa de prost era că  se bucura de gutuia aia furată din curtea lui…
Aș pleca, dar mi-e clar că moșul mai are ceva de spus. Ba chiar se ridică pentru a da greutate cuvintelor lui:
– Uită-te la mine, am aproape nouăzeci de ani… și n-am  știut până acum că eu sunt Liță Perniță. Mă bucur de pensia pe care mi-o dau din munca mea, de mersul gratis cu ITB-ul și de două buline la preț redus și stau de șase  să fure ei până nu mai pot căra! se așază din nou pe scaun.
– Sănătate bunicule! zic eu… Și eu stau de șase, cred că stăm toți  de șase!
– Mergi sănătos, Liță! spune el
Are dreptate bătrânul.: …..O țară întreagă stă de șase, ca să  se poată fura pe ea însăși!