DISTRIBUIȚI

Un tânăr merge la un profesor de Talmud:
– Rabbi, aș dori să studiez Talmud-ul.
– Cunoști limba aramaic?
– Nu.
– Yidish?
– Nu.
– Ai studiat Torah?
– Nu, Rabbi, dar am absolvit Summa Cum Laude la Harvard, cu un masterat în Filosofie și am și un doctorat la Yale. Aș dori să-mi completez educația cu ceva Talmud.
– Mă îndoiesc că ești gata pentru Talmud. Este cea mai extinsă și profundă dintre toate cărțile. Dacă dorești, aș putea să te examinez la logica, iar dacă treci testul, te voi învăța despre Talmud.
– Foarte bine! Mă pricep foarte bine la logică.
– Prima întrebare: Doi spărgători coboară pe un coș de fum. Unul dintre ei iese cu fața curată, altul cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
– Spărgătorul cu fața murdară.
– Greșit. Cel cu fața curată. Examinează logica: Cel cu fața murdară se uită la cel cu fața curată și consideră că fața lui e curată. Cel cu fața curată se uită la cel cu fața murdară și crede că și fața lui e murdară. Așa că cel cu fața curată își spală fața.
– Foarte bun raționamentul. Altă întrebare, te rog.
– Doi spărgători coboară pe un copș de fum. Unul dintre el iese cu fața curată, iar altul cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
– Păi tocmai am stabilit asta: Cel cu fața curată se spală pe față.
– Greșit. Amândoi se spală pe față. Examinează logica: Cel cu fața murdară consideră că fața lui e curată. Cel cu fața curată crede că fața lui e murdară. Așa că cel cu fața curată se spală. Când cel cu fața murdară îl vede că se spală, își dă și el seama că e murdar pe față, așa că amândoi se spală.
– Nu m-am gândit la asta. Te rog, mai pune-mi o întrebare.
– Doi spărgători coboară pe un coș de fum. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei se spală pe față?
– Ei bine, acum știm că amândoi se spală.
– Greșit. Nici unul dintre ei nu se spală. Examinează logica: Cel cu fața murdară, crede că fața lui e curată. Cel cu fața curată consideră că fața lui e murdară. Așa că cel cu fața curată vede că cel cu fața murdară nu se catadicsește să se spele, nici el nu se spală. Așa că, nici unul dintr ei nu se spală. După cum ai constatat, nu ești încă gata pentru Talmud.
– Rabbi, te rog frumos, mai dă-mi un test.
– Ei bine, doi spărgători coboară pe un coș de fum. Unul dintre ei iese cu fața curată, iar altul cu fața murdară. Care dintre ei se spală pe față?
– Nici unul dintre ei.
– Greșit. Probabil că acum înțelegi de ce nici Harvard, nici Yale nu te pot pregăti pentru Talmud. Spune-mi, cum este posibil ca, atunci când coboară pe același coș de fum, unul dintre oameni să aibă fața curată, iar celălalt, murdară?
– Dar tu tocmai mi-ai dat patru răspunsuri contradictorii la aceeași întrebare! Asta e imposibil!
– Nu fiule, ăsta e Talmud-ul.