DISTRIBUIȚI

”Dansați? Așteptați-vă rândul!” Cam prin aceste cuvinte s-ar putea rezuma ridicolul momentelor prin care au trecut locuitorii de pe câteva străzi din municipiul Carei în perioada Paștelui. Adică cum? Simplu … își face omul, indiferent că-i român, maghiar sau șvab, pregătirile din gospodărie în așteptarea venirii sfintei Învieri a Mântuitorului … și inevitabil se trezește cu tomberonul de gunoi plin. Ce să facă în această situație, în dimineața de luni a Paștelui, decât să-și scoată recipientul grobian și respingător … dar necesar existenței cotidiene, pe stradă, în fața porții și să aștepte … Ce să aștepte? Poate, poate, va trece ”și pe la noi” mașina mult așteptată … pe stradă, după programul de biserică să … Vine seara, cu melancolia proprie și cu băgatul tomberonului plin în curte, … cu o altă noapte … și o zi de marți, aducătoare de speranțe și – n același timp de aceleași tomberoane careiene în fața porților, într-un tangou al așteptărilor. Cum nu se întâmplă nimic în acest sens, ne deplasăm la sediul ”Florisal” din cochetul municipiu, posesor de tradiție, istorie și cultură, demne de tot respectul întregii Europe, unde ni se comunică, că: ”mașina de gunoi a plecat din Satu Mare în lunea Paștelui, dis de dimineață de la ora 5 ( !!! n.r. ) ajungând în Carei între orele 05.30 – 06, dar negăsind niciun tomberon pe stradă ( SÂC! n.r. ) a plecat mai departe”.
Ne întoarcem cu jalba-n proțap așa cum am venit, dar și cu promisiunea că-n următoarele zile, mașinile de gunoi ( angajate pe alte străzi ) vor ridica în limita încărcăturii și gunoiul neridicat și neconsolat ( iarăși SÂC! n.r. ). Adică, știți … dacă ne mai rămâne loc în mașini vă vom ridica gunoiul de la poartă, dacă nu … mireasa va rămâne nedansată până săptămâna următoare. Așa că, dragi careieni treziți-vă de la ora 4 dimineața și pândiți ”mașina mirelui” marca FLORISAL, spre a vi se ridica gunoiul. În rest … să știți că societatea noastră de salubrizare … vă respectă!
Trecând de la pamflet la treburi mai serioase, nu putem să nu ridicăm câteva semne de întrebare: de ce n-au fost anunțați locuitorii de pe străzile careiene despre modul de organizare a activității FLORISAL în perioada Paștelui? Nu era mai corect, ca din respect pentru clienți, aceștia să fie informați corect și punctual în acest sens? Nu se putea oare organiza astfel treaba, în așa fel încât să se suplimenteze parcul de mașini alocat pentru Carei în vederea ridicării gunoiului menajer pentru TOȚI CLIENȚII în zilele de vineri – sâmbătă, dinainte de Paști? Și o ultimă întrebare se referă la comunicarea unui termen de rezolvare a acestei probleme, cu care se confruntă în continuare zeci de familii din Carei, având experiența tristă a Paștelui de anul trecut când aceleași familii au stat cu gunoiul neridicat timp de o săptămână întreagă, într-un tangou trist, continuu și de nedepășit.
Valeriu Ioan