DISTRIBUIȚI

Prenume feminin des intalnit astazi, Tatiana este la origine un vechi nume roman, folosit destul de frecvent in epoca imperiala tarzie. Pe 12 ianuarie, Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Sfanta Mucenita Tatiana. Una dintre cele mai importante personalitati din cultura romana care a purtat acest nume este cantareata de muzica folk Tatiana Stepa. Nascuta la Lupeni (judetul Hunedoara), pe 21 aprilie 1963, Tatiana Stepa a fost cea mai cunoscuta voce feminina a folkului romanesc. Inconjurata de muzica inca din copilarie, Tatiana Stepa a studiat vioara si pianul, debutand in calitate de cantareata de folk la cenaclul Flacara, in septembrie 1982, la Fagaras.

Cantecul ei de debut a fost Si-am sa-mi fac o doina. Artista a facut parte din cenaclul infiintat de poetul Adrian Paunescu pana in anul 1985, iar intre 1992 si 1996 a fost membra a cenaclului Totusi iubirea. De-a lungul carierei, incheiata odata cu trecerea artistei in eternitate, pe 7 august 2009, Tatiana Stepa a sustinut peste doua mii de spectacole, atat in tara, cat si in strainatate. A compus nu numai pe versuri proprii, ci si pe versurile unor poeti precum Lucian Blaga, Adrian Paunescu, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian, Federico García Lorca sau Serghei Esenin. Tatiana Stepa se odihneste in Cimitirul Bellu din Bucuresti, pe Aleea Artistilor.
Icoana Sfintei Mucenite Tatiana
Icoana Sfintei Mucenite Tatiana

Pe 12 ianuarie, Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Sfanta Mucenita Tatiana, ale carei moaste se pastreaza in Catedrala mitropolitana Sfantul Dimitrie din Craiova. Sfanta Tatiana s-a nascut la Roma, in secolul al III-lea, intr-o familie instarita. Parintii, oameni credinciosi, au educat-o in spiritul iubirii crestine. A refuzat sa se casatoreasca, alegand sa traiasca pentru Hristos. Fiind dusa in templul zeului Apollo pentru a-i aduce jertfe, Sfanta Mucenita Tatiana s-a rugat Mantuitorului Iisus Hristos, iar in urma rugaciunii sale a avut loc un cutremur, prin care o parte a templului si statuile zeului au fost distruse. Pentru ca nu s-a lepadat de credinta crestina, Sfanta Mucenita Tatiana a fost supusa la chinuri groaznice, fiind, in cele din urma, decapitata. Sfanta Mucenita Tatiana este considerata patroana spirituala a elevilor si studentilor.

Etimologie
Prenumele Tatiana provine de la latinescul Tatianus, initial un derivat adjectival cu sufixul -anus, folosit drept cognomen (al treilea nume al unei persoane, asa cum era acesta folosit la romani) si devenit apoi nume independent. Numele latin are la baza un vechi nume gentilic, Tatius (cu varianta feminina Tatia), a carui origine se pierde in epoca legendara a fondarii Romei. Traditia romana vorbeste despre un rege sabin, Titus Tatius, asociat cu Romulus la conducerea Cetatii eterne dupa celebrul episod al rapirii sabinelor. Unii cercetatori traduc numele Tatiana prin printesa sau zana din basme.

Derivate de la prenumele Tatiana:
Tania, Tatian

Personalitati cu numele Tatiana sau cu nume derivate:
Tatiana Stepa (1963-2009)
Tatian Asirianul (120-180), Marea Ducesa Tatiana Nikolaevna a Rusiei (1897-1918)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Tatiana:
Extravertite si simpatice, persoanele cu numele Tatiana se pare ca sunt inzestrate cu o mare usurinta in a se exprima. Le place sa vorbeasca si sa aduca zambetul pe chipul celor din jur, a caror afectiune este insasi hrana lor spirituala. Firi deosebit de sensibile, pot trece prin stari emotionale intense. Intuitive, se adapteaza repede in orice situatie. In plan afectiv, se dovedesc a fi senzuale si seducatoare. Tind sa fie atrase de tot ce tine de stiintele umaniste, dar si de medicina sau drept. Pentru persoanele cu numele Tatiana, contactul cu ceilalti este foarte important, de aceea se pot indrepta catre profesii din sfera comerciala sau catre un alt domeniu in care isi pot valorifica calitatile de bun orator. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)