DISTRIBUIȚI

Prenumele Teodora si corespondentele lui masculine, Teodor si Tudor, sunt derivate de la Theodoros / Theodora, nume frecvent la vechii greci, intrat in onomastica tuturor popoarelor europene, sub diverse forme. Sunt nume teoforice (de la teofor – purtator de Dumnezeu), asemenea altor nume, precum Teofil, Teoctist, Teoharie sau Doroteea, prenume feminin format din aceleasi elemente, insa asezate in ordine inversa. Cea mai cunoscuta personalitate din istorie cu prenumele Teodora este Imparateasa Teodora (500-548), una dintre cele mai importante Imparatese ale Imperiului Bizantin, sotia Imparatului Iustinian I. In calendarul ortodox, pe 11 septembrie este sarbatorita o alta Teodora – Sfanta Teodora din Alexandria.

Se spune ca Teodora, care avea sa devina imparateasa, s-a nascut intr-o familie saraca, fiind fiica unui ingrijitor de ursi de la circ. La inceput, a fost dansatoare si curtezana. In anul 523, s-a casatorit cu Iustinian, mostenitorul tronului bizantin. Pentru a se casatori cu Teodora, cu 17 ani mai tanara decat el, Iustinian a obtinut de la unchiul sau, Imparatul Iustin I, abrogarea unei legi care interzicea unui senator sa ia de sotie o curtezana. Teodora a avut o mare influenta asupra problemelor de stat: datorita istetimii sale, Teodora a ajutat la infrangerea rascoalei Nika din Constantinopol si a interzis comertul cu femei tinere. A murit in anul 548, din cauza unei boli ale carei simptome se pare ca erau asemanatoare cu cele ale cancerului la san. A fost inmormantata in biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol. Imparateasa Teodora a fost canonizata si este sarbatorita de Biserica Ortodoxa pe 14 noiembrie, impreuna cu Imparatul Iustinian.
Sfanta Teodora din Alexandria
Sfanta Teodora din Alexandria

In calendarul ortodox, pe 11 septembrie este sarbatorita o alta Teodora – Sfanta Teodora din Alexandria. Fiind casatorita si cazand in adulter, constientizandu-si pacatul, Teodora a hotarat sa-si dedice restul vietii lui Dumnezeu. Si-a taiat parul si a imbracat haine barbatesti, calugarindu-se intr-o manastire de calugari, luandu-si numele Teodor. Ceilalti monahi, care nu ii cunosteau povestea, erau uimiti de nevointele, postul si lacrimile de pocainta pe care le varsa. Intr-o zi, o tanara de o moralitate indoielnica l-a acuzat, pe nedrept, pe Teodor, ca ar fi lasat-o insarcinata. Teodor nu a incercat sa se dezvinovateasca, primind sa plece din manastire. Sfanta Teodora a petrecut urmatorii sapte ani intr-o padure pustie, crescand copilul acelei tinere. Prin rugaciune, Sfanta a biruit toate ispitele venite din partea diavolului. Dupa sapte ani, staretul manastirii l-a primit inapoi in manastire pe monahul Teodor. Dupa doi ani, in anul 490, Teodor a murit si de-abia atunci monahii si-au dat seama ca era, de fapt, femeie. Un inger al Domnului i-a descoperit apoi si staretului taina despre Sfanta Teodora. Dupa mutarea ei la Domnul, sotul Sfintei Teodora din Alexandria a ales sa-si petreaca restul vietii in chilia ei.
Cuviosul Teodor cel Sfintit
Cuviosul Teodor cel Sfintit

Tot in calendarul ortodox, in data de 16 mai este sarbatorit Sfantul Teodor cel Sfintit. Acesta s-a nascut in Tebaida, in Egipt, din parinti crestini, oameni respectati in comunitate. La varsta de 14 ani, in data de 6 ianuarie, cu ocazia celebrarii Botezului Domnului in casa parintilor sai, Teodor si-a dat seama ca praznicul acestei sarbatori, bucatele alese si bogatia impodobirii casei nu corespund deloc cu ideea de smerenie, umilinta si modestie a credintei crestine. Ca urmare, timp de doi ani a postit, mancand foarte putin sau deloc, in unele zile, si niciodata bucate scumpe sau dulci. Auzind de preacuviosul Pahomie cel Mare, Teodor a plecat deindata la manastirea acestuia, in Tavenisiot. Mama sa a incercat sa-l induplece sa se intoarca acasa, s-a dus chiar dupa el, insa nu a reusit. Mai mult, ea a decis sa renunte, de asemenea, la viata lumeasca, ramanand intr-o manastire a fecioarelor. Precuviosul Pahomie cel Mare la iubit mult pe Teodor, care se dedicase intrutotul calugariei. Dupa moartea staretului sau, Teodor a fost numit staret al tuturor manastiri intemeiate de acesta. Sfantul Teodor cel Sfintit a murit in data de 16 mai 367.

Etimologie
Numele Teodora este format din cuvintele grecesti theos – zeu si doron – dar si s-ar traduce darul lui Dumnezeu. Se spune ca acest nume, derivat de la Teodor (cu varianta Tudora – derivata de la Tudor), exprima sentimentele de multumire ale parintilor fata de divinitate la nasterea copilului. Datorita semnificatiei lor, numele teoforice au fost purtate de multi martiri din primele veacuri crestine.
In Tara Romaneasca, in secolul al XV-lea erau atestate forma culta Teodor si forma populara Toader. Cel mai frecvent era prenumele Tudor (atestat pentru prima data in 1424), urmat de Tudoran si Tudora. In Moldova din vremea domniei lui Stefan cel Mare era atestata forma Hodor.

Derivate de la prenumele Teodor, Teodora, Tudor:
Toader, Teo, Tudorel, Tudorica, Toderica, Toderita, Dorin, Dorina, Doru, Dora, Doroteea, Dorel, Dicu

Personalitati cu numele Teodor, Teodora, Tudor:
Tudor Vladimirescu (1780-1821), Theodor Aman (1831-1891), Theodor Pallady (1871-1956), Tudor Arghezi (1880-1967), Tudor Vianu (1898-1964), Tudor Musatescu (1903-1970), Tudor Vornicu (1926-1989), Tudor Octavian (n. 1939), Teodor Melescanu (n. 1941), Tudor Gheorghe (n. 1945), Teo Peter (1954-2004), Cristian Tudor Popescu (n. 1956), Tudor Chirila (n. 1974)
Sfanta Teodora de la Sihla, Teodora (Tudora) Cantacuzino, Dorina Lazar (n. 1940), Teodora Ungureanu (n. 1960), Teodora Mares (n. 1962), Teo Trandafir (n. 1968)
Théodore Géricault (1791-1824), Theodore Roosevelt (1858-1919)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Teodor, Teodora, Tudor:
Despre persoanele cu aceste nume se spune ca au o personalitate puternica si ca sunt firi curajoase, inzestrate cu o mare putere de munca. De asemenea, se pare ca sunt firi cerebrale, loiale si persoane de incredere, pe care te poti baza la greu. Sociabile, adaptabile si curioase, se spune ca ar fi atrase de profesiile legate de putere sau afaceri, dar si de profesii riscante, precum cea de pompier. Pot avea inclinatii si spre tehnologie sau medicina, turism, publicitate si jurnalism. (Foto: Wikipedia)

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!