DISTRIBUIȚI

Tensiunea arterială, supranumită şi ”ucigaşul silenţios al vârstnicilor”, este una din cele mai comune suferinţe ale românilor. Cea mai mare parte a persoanelor ajunse la vârsta a treia au tratament pentru tensiunea arterială. Există însă şi plante de folos.

Lăsată netratată, hipertensiunea arterială afectează vasele de sânge şi poate duce la accident vascular sau infarct. Însă pe lângă medicamentele recomandate de medic, câteva plante pentru ceai pot fi de folos în tratarea acestei afecţiuni.

Talpa gâştii este una din cele mai cunoscute plante de ceai cu efect de a scădea tensiunea. După cum arată chiar denumirea ei latină – Leonurus cardiaca, are efect asupra inimii. Reduce tensiunea arterială şi ritmul bătăilor inimii şi are efectul calmant asupra sistemului nervos.

Păducelul se mai numeşte şi „planta inimii”. Efectul ei este de a creşte forţa muşchiului cardiac, prin dilatarea vaselor de sânge. Îmbunătăţeşte irigarea şi oxigenarea inimii, scade aritmia şi tensiunea, dar şi colesterolul. Are, de asemenea, efect sedativ.

Vâscul este o plantă parazit care creşte pe copacii bătrâni. Spre deosebire de celelalte plante, vâscul are efectul de a regla tensiunea şi bătăile inimii. Procesul este acelaşi, de dilatare a vaselor de sânge. Este recomandat şi în cazul tensiunii oscilante.

Valeriana este o altă plantă cu efecte în reducerea tensiunii, însă aceasta are un efect sedativ şi induce somnul, reducând şi bătăile inimii. Este recomandată în nevroze, palpitaţii, colici stomacale de natură nervoasă, insomnii, tulburări de menopauză.

Citeste mai mult pe adevarul.ro