DISTRIBUIȚI

Deși e întâlnită des pe piață românească, puțini producători încă mai prepară această specialitate după rețeta autentică, veche de peste 100 ani. Cei care încă mai dețin secretele pentru obținerea acestui sortiment de brânză, sunt crescătorii de ovine din zonele de munte, acolo unde, brânza de burduf este nelipsită de la mesele principale ale zilei.
Brânza de burduf se obține din caș dospit

La brânza de burduf contează foarte mult temperatura laptelui care este pus la închegat și timpul de închegare. „Primul pas în obținerea brânzei de burduf este prepararea caşului, care începe cu adăugarea cheagului în laptele proaspăt muls. Acesta se lasă 40 de minute până se încheagă, după care se mărunțește. Cașul se strânge în tifon și se lasă la scurs până nu mai curge deloc zer. Cașul rezultat este pus la dospit în butoaie de lemn, timp de 10-12 zile, după care urmează frământarea cașului, având întotdeauna atenție să nu punem nici prea multă nici prea puțină sare. După frământarea cașului dospit cu sare, acesta se pune în bășică, la maturat”, a explicat Mihai pentru super-hrana.ro, care este procedeul pe care îl respectă cu strictețe atunci când face brânză de burduf.

Secretul pentru a obține o brânză de burduf de calitatea este pielea de oaie, care se folosește din ce în ce mai puțin, chiar și de cei care realizează produse de fermă. Burduful în piele de oie îi oferă un gust special și după 2-3 luni de păstrare în acest ambalaj, brânza este extrem de cremoasă și gustoasă.
Cum recunoașteți brânza de burduf autentică?

Produsele obținute din prelucrarea laptelui de către ciobanii cinstiți se confruntă tot mai des cu falsurile din piață, care atrag cumpărătorii prin prețul scăzut și eticheta colorată.

„Brânza de burduf autentică se recunoaște după burduf, când vedeți un burduf mare pe masă unde se vinde brânza atunci aceea este cu sigurantă o brânză făcută ca la carte. Brânza de burduf trebuie să fie moale, să se poată întinde pe pâine, trebuie să aibă culoarea galbenă, nu albă sau galbuie și miros de lapte de oaie, nu de cheag sau altceva. Brânza de burduf făcută așa cum trebuie nu este acidă și nici foarte sărată, este compactă, nu se sfărâmă, ci este mai degrabă cremoasă decât sfărâmicioasă”, a explicat oierul, cum reușim să diferențiem o brânză de burduf autentică.

Cititi integral pe super-hrana.ro