DISTRIBUIȚI

Transparența în domeniul lobby-ului şi al reprezentării intereselor. Un proiect de lege inițiat de ALDE și care îl are printre protagoniști și pe senatorul buzoian Dorin Bădulescu
de George Lixandru
Nu numai Legea off-shore reprezintă un ghimpe între ALDE și PSD, ci și legea privind transparența în domeniul lobby-ului şi al reprezentării intereselor. Astfel, deși Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a lansat luni, 1 octombrie 2018, în dezbatere publică un Proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind transparența în domeniul lobby-ului şi al reprezentării intereselor, parlamentarii ALDE, printre care și senatorul buzoian Dorin Bădulescu, au depus, la rândul lor, un proiect de lege care vizează același obiectiv.
Demnitarii și funcționarii publici nu vor putea desfășura activități de lobby în domeniile lor de activitate, pentru influențarea directă a activității de legiferare și a proceselor decizionale la nivelul administrației publice centrale și locale, prevede un proiect de lege depus de parlamentarii ALDE, printre care și senatorul buzoian Dorin Bădulescu, de reglementare a activității de lobby în România.

„În calitate de senator am inițiat şi depus, împreuna cu alți colegi parlamentari ALDE, proiectul legislativ privind transparență în domeniul lobby-ului şi al reprezentării intereselor. Proiectul de lege depus de parlamentarii ALDE va crea transparență şi va elimina orice suspiciune cu privire activitatea de lobby. Activitatea de lobby este practicată în mod curent, atât în Uniunea Europeană (la Bruxelles, activează 15-20.000 de lobby-iști şi peste 400 de firme), cât şi în alte state democratice, cum este SUA”, scrie senatorul Dorin Bădulescu pe Facebook.

Dorin Bădulescu mai scrie pe Facebook și care sunt motivele pentru care parlamentarii ALDE au inițiat un astfel de proiect legislativ.

Citește și: REFERENDUMUL PROSTIEI sau despre cum a reușit PSD să supună la vot drepturile omului
„Acest proiect de lege al ALDE a venit în întâmpinarea solicitărilor primite din zona mediului de afaceri, iar ALDE susține ca partid liberal întreprinzătorii. O lege de o astfel de importanță trebuie dezbătută în Parlament nejustificându-se o ordonanță de urgență.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, iar această inițiativă reprezintă un proiect prioritar pentru ALDE. Prin această propunere legislativă, ALDE dorește să se reglementeze un cadru legal în care să se poată desfășura activitățile de lobby după bunele practici din statele occidentale, democratice, în așa fel încât atât interesele publice cât şi cele private să poată fi promovate în mod civilizat în dezbateri, în discuții, în analize. De asemenea, proiectul de lege depus de parlamentarii ALDE are menirea de a crea transparență şi de a elimina orice suspiciune cu privire activitatea de lobby. ALDE propune un proiect care dorește să permită reglementarea acestei activități, după liberele practici din lumea democratică”, explică senatorul Bădulescu.

Citește și: MIZERIA PRESEI ROMÂNEȘTI SAU PENTRU CE STAU CAPRĂ JURNALIȘTII ROMÂNI
„În opinia ALDE, împiedicarea activității de lobby ori punerea ei într-o lumină negativă, trimițând-o în sfera incidențelor de natură penală este o atitudine ce nu poate fi acceptată.

Legea depusă prevede că lobby-ul este definit ca fiind acțiunea unor persoane sau grupuri de persoane, având interese variate, specifice şi bine definite, prin care se urmărește influențarea deciziilor luate la nivel politic. În influențarea deciziei instituțiilor publice, activitatea de lobby vizează totalitatea acțiunilor derulate de o companie în numele unui client şi în baza unui contract comercial acceptat de cele două părți.

Definiția propusă de inițiatori exclude activitățile derulate de asociațiile nonprofit, de organizațiile sindicale şi organizațiile patronale şi nu se aplică partidelor politice, cultelor recunoscute potrivit legii, structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale, instituțiilor publice din domeniul asigurărilor sociale, precum şi grupurilor de interese care nu încadrează personal în calitate de reprezentanți ai intereselor.

Conform proiectul inițiat, societățile de lobby, societățile care angajează lobby-iști interni precum şi grupurile de interese se înregistrează, potrivit unor condiții prevăzute de lege, în Registrul de lobby şi de reprezentare a intereselor, administrat de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Municipiului București şi comunică o serie de date necesare pentru asigurarea unei activități transparente.

Proiectul de lege privind transparența în domeniul lobby-ului şi al reprezentării intereselor reglementează obligațiile de conduită şi de înregistrare în asociere cu activitățile prin intermediul cărora se urmărește influențarea directă a activității de legiferare şi a proceselor decizionale la nivelul administrației publice centrale şi locale”, scrie senatorul Bădulescu pe Facebook.