DISTRIBUIȚI

Cadrele didactice sunt invitate să semneze, printr-un formular online, demiterea lui Tudorel Toader, în prezent Ministru al Justiției, din funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, scrie ziaruldeiasi.ro.
Demersul nu este singular, pentru că Senatul Universității a respins deja 90 de cereri de demitere a lui Tudorel Toader, venite de la persoane din afara instituției. Cele 90 de cereri de demitere au fost primite de la un grup de persoane din București şi se circumscriu inițiativei parlamentarului USR USR Vlad Gheorghe. Conducerea Universității a stabilit în şedinţa de acum două zile să răspundă solicitanților că nu există nicio prevedere legală care să permită în acest moment demiterea rectorului, în nicio legislație, şi că acesta s-a suspendat din funcție în momentul ocupării fotoliului de ministru, relatează ziaruldeiasi.ro.
Există însă în momentul de față mai multe negocieri purtate neoficial între profesorii universității, care vor să asume o poziția oficială împotriva actualului rector ales. În acest sens, a fost redactată o scrisoare cu un formular tip Google Forms pe care să o semneze, asumat, oricine din colectivul academic de la Universitatea Cuza, relatează sursa citată.
„În urma întâlnirilor purtate de către mai multe asociații civice cu reprezentanți ai Senatului Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași şi a numeroaselor acțiuni în cadrul societății civile, suntem încurajați să avem o luare comună de poziție pentru a cere demiterea domnului Tudorel Toader din funcţia de rector (auto-suspendat). Deși manifestările noastre individuale au fost apreciate, am fost şi suntem în continuare criticați pentru faptul că nu inițiem o acțiune comună, în calitatea noastră de educatori şi formatori de caractere, ca reacție la prejudiciul imens pe care domnul Toader îl aduce instituției noastre. Când numărul semnatarilor va fi suficient de mare, demersul se va materializa într-un document scris pe care îl vom semna împreună”, se precizează în textul mesajului.