DISTRIBUIȚI

Fizicianul pe nume Richard Feynman a dorit ca FBI-ul să nu îl mai deranjeze cu telefoanele.

În primul rând, de ce FBI-ul îl contacta pe Richard Feynman, fizicianul în cauză? Pentru că acesta fusese invitat de sovietici să ţină o conferinţă ştiinţifică. De asemenea, nu este vorba de orice fizician, ci de unul care a contribuit la construirea primei bombe atomice. Teama autorităţilor era fondată, având în vedere şi personalitatea profesului care nu era nicidecum una secretoasă.

La această personalitate se adaugă şi unele afinităţi politice de stânga, care au contribuit la temerile agenţilor FBI, aceştia propunându-şi să îl ţină pe profesor sub investigaţie şi să eliminea orice posibilitate a acestuia de a comunica cu sovieticii.

Dosarul FBI al fizicianului se sfârşeşte brusc, după decenii de anchetă, în anul 1958. Motivul este simplu. Sătul de atâta deranj, fizicianul a spus că nu mai vrea să fie deranjat, menţionând că a creat bomba atomică. Comunicatul este ataşat jos:

Sursa: Atlas Obscura

Surprinzător, agenţii FBI s-au conformat, iar directorul de atunci al biroului de investigaţii a trimis un memo prin care spunea agenţilor să nu îl mai deranjeze pe Richard Feynman.

Sursa: Atlas Obscura