DISTRIBUIȚI

Euro Vox Box
„Utilizați-vă abonamentele digitale când călătoriți”
Vicepreședintele Comisiei Europene Andrus Ansip, comisarul Mariya Gabriel, ministrul bulgar al transporturilor, tehnologiei informației și comunicațiilor Ivaylo Moskovski și membrii Parlamentului European Pavel Svoboda și Jean-Marie Cavada au susținut o declarație comună privind portabilitatea serviciilor digitale.

Cetățenii se află în centrul tuturor inițiativelor noastre digitale. De la 1 aprilie, oriunde veți călători în UE, veți avea acces la filmele, serialele de televiziune, transmisiunile sportive, jocurile și cărțile electronice preferate, grație serviciilor digitale la care sunteți abonați acasă. Normele se vor aplica în cazul serviciilor cu plată, însă și furnizorii de conținut gratuit pot opta să le aplice. Furnizorii de conținut online vor beneficia, la rândul lor, de noile norme, nemaifiind nevoiți să achiziționeze licențe separate pentru diferitele țări în care călătoresc abonații lor.

Înlăturarea limitărilor care i-au împiedicat pe europeni să își utilizeze abonamentele la servicii media și conținuturi digitale atunci când călătoresc constituie o altă realizare a pieței unice digitale pentru cetățenii noștri, după eliminarea efectivă a tarifelor de roaming, de care beneficiază consumatorii din întreaga Europă începând din iunie 2017.

Noile reguli răspund direct noilor comportamente și practici în rândul cetățenilor europeni care utilizează noile tehnologii. De exemplu, sumele cheltuite de consumatori pentru serviciile de abonamente la conținuturi video au crescut cu 113% pe an, între 2010 și 2014, iar numărul utilizatorilor cu 56% între 2014 și 2015. Se estimează, de asemenea, că un număr de cel puțin 29 de milioane de persoane, reprezentând 5,7% din totalul consumatorilor din UE, ar putea utiliza portabilitatea transfrontalieră, iar numărul acestora va crește în viitor, urmând să ajungă la 72 de milioane de persoane până în 2020.

În plus, aproape 60% dintre tinerii europeni declară că opțiunea de a-și utiliza abonamentele atunci când călătoresc constituie un factor important în alegerea abonamentelor la serviciile online. Transformarea portabilității în realitate abordează această chestiune și, totodată, va permite furnizorilor de servicii să își sporească numărul de abonați.

Ajungerea la un acord cu privire la portabilitate este un rezultat remarcabil al colaborării strânse dintre instituțiile UE, companiile europene și părțile interesate. Avem încrederea deplină că difuzorii de programe și platformele vor considera acest lucru ca pe o oportunitate de a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Am făcut încă un pas concret în direcția construirii unei piețe unice digitale autentice și a unei societăți digitale europene unitare, accesibile tuturor cetățenilor noștri și profitabile pentru companiile noastre.

Blogul vicepreședintelui Andrus Ansip

Blogul comisarului european Mariya Gabriel