DISTRIBUIȚI
Euro Vox Box
Valorificarea la maximum a supercalculatoarelor în Europa
Articol de opinie semnat de Mariya Gabriel, comisarul european responsabil cu economia și societatea digitale

Societățile capabile să valorifice pe deplin infrastructurile digitale, să prelucreze și să disemineze produsele și serviciile digitale vor fi cele care vor beneficia în cea mai mare măsură de economia și societatea datelor de astăzi. Niciunul dintre giganții industriei digitale din prezent (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) nu este însă european.

Acesta este unul dintre motivele pentru care piața unică digitală se numără printre prioritățile de vârf ale Comisiei Europene. În plus, acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană trebuie să construiască, cât mai curând posibil, infrastructuri digitale de ultimă oră, inclusiv o infrastructură europeană de supercalculatoare de nivel mondial, cu mașini foarte puternice și eficiente capabile să prelucreze volume mari de date și să efectueze calcule de mii de ori mai rapid decât un calculator normal.

Îmi exprim speranța că UE poate face progrese reale în cursul Președinției bulgare, domeniul digital regăsindu-se printre cele mai importante subiecte de pe agenda următoarelor șase luni.

În prezent, datorită supercalculatoarelor, societatea noastră poate profita deja de inovațiile din domenii precum asistența medicală, ingineria, energia din surse regenerabile, siguranța vehiculelor, securitatea cibernetică și alte tehnologii.

Aplicațiile sunt numeroase și mă bucur că cetățenii europeni pot beneficia deja de ele. Cu ajutorul calculelor de înaltă performanță putem, de exemplu, să concepem medicamente noi și să simulăm efectele acestora, să punem mai rapid diagnostice, să administrăm tratamente mai bune și să anticipăm izbucnirea unor epidemii. De exemplu, medicii sloveni au folosit infrastructura de tehnici de calcul de înaltă performanță pentru a scurta considerabil durata diagnosticării genetice, de la mai mult de o lună la doar câteva zile, uneori la numai o zi. Utilizarea supercalculatoarelor a permis, de asemenea, efectuarea unei analize mai ample a materialului genetic, care este esențială pentru diagnosticarea pacienților care suferă de forme grave de epilepsie și a nou-născuților aflați în stare critică, pentru diagnosticarea prenatală și pentru stabilirea unor tratamente exacte pentru persoanele care suferă de boli rare.

Supercalculatoarele sunt, de asemenea, utilizate pentru simularea schimbărilor climatice în rezoluție din ce în ce mai mare, putându-se astfel studia, de exemplu, comportamentul oceanelor, prognoza meteo și evoluția resurselor terestre. Astfel de simulări sunt utile pentru alertarea timpurie în caz de furtună, pentru scenariile climatice pe termen lung și pentru strategiile de adaptare la schimbările climatice.

Acestea constituie, de asemenea, o resursă pentru o mai bună cunoaștere a proceselor geofizice și a structurii interne a Pământului. În Italia, de exemplu, o echipă internațională de cercetători a elaborat un model al întregii litosfere situate sub teritoriul Italiei pe baza unor imagini de înaltă precizie privind undele seismice, contribuind la o mai bună înțelegere a fenomenelor seismice din regiune. Sunt convinsă că această tehnologie poate ajuta la salvarea a sute de vieți omenești.

Producătorii de autoturisme se concentrează pe viitorul mobilității inteligente: automobilele fără șofer. Având în vedere volumul mare de date pe care aceste automobile le schimbă între ele, evaluate la mai mult de patru terabiți (aproximativ volumul de date care pot fi stocate pe 1.000 de DVD-uri) pentru o călătorie de aproximativ o oră și jumătate, acest sector va deveni un utilizator foarte important al supercalculatoarelor.

Acestea sunt doar câteva exemple care confirmă potențialul din ce în ce mai mare al supercalculatoarelor. Și ca răspuns la creșterea exponențială a datelor, calculele de înaltă performanță se îndreaptă deja către o nouă etapă a supercalculatoarelor – de la petascală la exascală – ceea ce înseamnă mașini de 10 ori mai rapide decât mașinile cele mai rapide care există în prezent și de peste 100 de ori mai rapide decât cele mai rapide mașini disponibile în UE.

Cu toate acestea, nu toate țările UE au capacitatea de a construi și întreține o astfel de infrastructură sau de a dezvolta tehnologii la exascală. Mai mult, în general, Europa înregistrează o scădere în clasamentul la vârf privind capacitatea infrastructurilor pentru calculele de înaltă performanță, fiind depășită de China, SUA și Japonia.

Dacă nu va dispune de structuri de calcul de înaltă performanță de nivel mondial, Europa nu își va putea atinge obiectivul de a deveni o economie dinamică bazată pe date. Europa nu-și poate asuma riscul ca datele generate de sectorul de cercetare și de sectoarele industriale din UE să fie prelucrate în altă parte din cauza lipsei capacității de calcul de înaltă performanță. Acest lucru ar crește dependența de infrastructuri din țări terțe și ar încuraja firmele care activează în domeniul inovației să părăsească Europa.

Aici intră în joc valoarea adăugată a Uniunii Europene și din acest motiv Comisia Europeană și statele membre s-au reunit la 23 martie 2017 la Roma, unde au semnat declarația EuroHPC. În acea zi, șapte state membre – Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia și Spania – au semnat o declarație de susținere a următoarei generații de infrastructuri de calcul și de date. De atunci, alte 6 țări au semnat declarația (Belgia, Slovenia, Bulgaria, Elveția, Grecia și Croația).

Datorită acestor 13 pionieri, putem face încă un pas înainte, punând în comun investiții majore pentru a crea o infrastructură europeană de supercalculatoare la nivel înalt. Astfel cum a propus Comisia Europeană, noua structură juridică și de finanțare – Întreprinderea comună EuroHPC – va crea o infrastructură pentru calculul de înaltă performanță de nivel mondial, pe care o va exploata pe plan european. În stadiul actual, contribuția UE la EuroHPC va fi de aproximativ 486 de milioane de euro în baza actualului cadru financiar multianual al UE, statele membre și țările asociate alocând și ele aproximativ aceeași sumă. În total, până în 2020 urmează să se investească aproximativ 1 miliard de euro din fonduri publice, la care se vor adăuga contribuții în natură din partea unor membri privați ai inițiativei. Pe lângă cele 13 țări, orice stat membru sau țară asociată se poate alătura în orice moment întreprinderii comune EuroHPC, cu condiția să contribuie financiar la acest proiect. Acest nou instrument juridic are rolul de a sprijini dezvoltarea de sisteme cu performanță exascală (un număr de un miliard de miliarde – sau 1018 – de calcule pe secundă), bazate pe tehnologie UE, până în 2022-2023.

Infrastructurile europene de tehnici de calcul de înaltă performanță reprezintă o resursă strategică pentru viitorul industriei UE, pe măsură ce aceasta se digitalizează. Acestea prezintă, de asemenea, un mare potențial pentru crearea de noi locuri de muncă. Multe întreprinderi mici și mijlocii au nevoie de modelare și simulare pentru activitatea lor. Pentru multe dintre acestea – dacă nu toate – costurile legate de întreținerea și menținerea unor astfel de tehnologii sunt excesive.

Prin urmare, UE are un rol de jucat în sprijinirea creativității, inovării și a competitivității.

Contul de Twitter al comisarului Mariya Gabriel

Pagina de Facebook a comisarului Mariya Gabriel