DISTRIBUIȚI

Febra, pete de diferite forme, (unele mai intinse, altele mai putin), cu sau fara mancarimi. Ochii si nasul curg… una peste alta copilul nu se simte bine si are o eruptie. Cauza cea mai frecventa este una din «bolile copilariei»: rujeola (pojarul), rubeola si varicela (varsatul de vant). Cauza acestor boli este o serie de virusuri:
Varicela – virusul varicelo-zosterian
Rujeola – paramixovirus
Rubeola – togavirus
Am facut aceasta precizare pentru ca tratamentul acestor boli nu se bazeaza pe antibiotice care nu au actiune asupra virusurilor. Numai in anumite circumstante medicul poate prescrie si antibiotice, dar ele nu trateaza boala de fond ci complicatiile. Aceste boli in mod normal nu sunt deosebit de grave, insanatosirea se produce intr-o saptamana-doua. Simptomatologia (febra, conjunctivita, mancarimile) cedeaza la medicamentele antitermice uzuale (paracetamol). Daca se respecta regulile de igiena, leziunile cutanate nu lasa cicatrici.
Mai departe voi descrie pe scurt fiecare boala, pentru a va orienta, diagnosticul, in fiecare caz in parte, trebuie sa-l puna numai medicul!
VARICELA
Aspectul eruptiei: pete usor reliefate, evolueaza spre «bube» mici fara lichid (papule), basicute cu continut lichid (vezicule) care se usuca devenind cruste. Elementele pot fi eventual precedate de o roseata simultana cu un puseu febril. Apar peste tot (pielea capului, in regiunea genito-urinara si chiar pe mucoase, in gura si pe conjunctival). Pot aparea de la cateva la peste100 de „basicute”. Sunt mai multe valuri eruptive care sunt precedate de un puseu febril. Incubatia variaza de la 10 la 28 de zile, in general 14. Pe langa febra si starea proasta, principalul necaz poate fi cauzat de mancarimile suparatoare, scarpinat si supra-infectarea leziunilor. Tratamentul este antitermic (scaderea febrei) antipruriginos (scaderea senzatiei de mancarime). ASPIRINA ESTE CONTRAINDICATA IN VARICELA (poate determina o complicatie grava) folositi numai paracetamolul! Bolnavul de varicela este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia primelor elemente eruptive si pana la caderea «cojilor». Crustele sunt contagioase si pot contamina obiectele din jur. Igiena este importanta pentru ca suprainfectarea basicutelor (vezicule) poate lasa urme pe piele. Baia in aceasta perioada este contraindicata pentru ca apa inmoaie crustele si se faciliteaza suprainfectia. Spalati bine mainile, fesele picioarele copilului folosind apa fiarta si racita sau alcool medicinal diluat (1/2 cu apa fiarta si racita).

RUJEOLA (pojar)
Aspectul eruptiei: pete rosietice mici cu o mica umflatura, se pot uni intre ele. Apare intai pe fata, in spatele urechilor, apoi pe trunchi si membre. Un semn caracteristic este aparitia unor pete mici, albe pe fata interioara a obrajilor (semn Koplik). Copilului ii curg ochii si nasul. Perioada de incubatie este de 11 zile. Contactul cu un bolnav de rujeola in cazul in care, copilul nu a fost vaccinat, poate impune diagnosticul. Febra poate fi foarte mare. Varsta: Poate apare la orice varsta. Diagnosticul cert este pus de dozarea unor imunoglobuline(IgM); acesta e necesara doar in prezenta unor forme atipice de boala.
RUBEOLA
Aspectul eruptiei: pete roz pal; rar eruptia poate lipsi. Apare intai in jurul gurii si gatului, apoi pe trunchi si radacina membrelor si pe fese. Febra depaseste rar 38,5C. Caracteristice sunt asocierile cu umflarea ganglionilor limfatici din regiunea gatului si cefei, durerile articulare. Boala are o incubatie de 11-21 zile. Daca in preajma copilului se afla o femeie gravida, in primul trimestru, care nu a facut boala sau nu a fost vaccinata precizarea diagnosticului prin metode serologice poate fi necesara (dozare IgM). Varsta: poate apare la ori ce varsta.
Cititi mai mult pe totuldespremame.ro