DISTRIBUIȚI

Vorbeam în episodul trecut despre dezvoltarea în civilizația umană contemporană, a uneia dintre cele mai vechi și perfide ispite în care omul a putut cădea: aceea de a fi veșnic, imutabil și incoruptibil biologic. Veche din timpul Genezei, motiv de cădere în păcatul strămoșesc și cale de răzvrătire a omului împotriva Lui Dumnezeu, alegerea greșită a protopărinților noștri Adam și Eva de a asculta de vocea șarpelui (diavoul) pentru a deveni la fel ca Dumnezeu, ne-a atras nouă tuturor, suferința, boala și moartea, ca consecință a ruperii legăturii dintre creatura primordială, curată, fără de păcat, în ființa slabă, păcătoasă, condamnată la alungarea din Edenul primordial. A trebuit ca acum 2000 de ani Însuși Mântuitorul să coboare pe pământ, să se nască-n sărăcia umană a Bethleemului, să trăiască timp de 30 de ani în smerenia și umilința câștigării traiului cotidian prin practicarea unei meserii modeste, pentru ca după trei ani de propovăduire a Iubirii Tatălui, să accepte din partea propriei creaturi condamnarea la moarte, patima și moartea pe Cruce, pentru ca a treia zi să Învie glorios din morți, pentru a ne mântui de păcate și căderi.
Iată însă cum azi, această victorie asupra morții a însuși Fiului Lui Dumnezeu – ÎNVIEREA – este deturnată și folosită în scopuri comerciale, perfide, de către firme americane din statul Arizona – Silicon Valey – care promit, nici mai mult, nici mai puțin decât prelungirea vieții umane, printr-o procedură numită ”cryopreservation”, până la ”o înviere tehnologică” care va readuce trupul mort la viață, pentru ca apoi să-l mențină în viață pentru ”veșnicie” (conform Alianței Familiilor din România).
Pentru acești tehno-utopici, moartea va deveni, în timp, la fel de curabilă ca și bolile cu care acum suntem obișnuiți, ei asigurând rezolvarea problemei morții, la fel de ușor cum în prezent poate fi readus la viață un computer virusat, oamenii (cu mulți bani) vor deveni stăpâni pe propria soartă, moartea nemaifiind inevitabilă ci o chestiune de alegere personala, în ideea că unii vor alege să moară și să dispară în totalitate, iar alții să biruiască moartea și să trăiască un mileniu ori chiar veșnic, în funcție de progresul viitor al tehnologiei, disprețul tehno-utopicilor față de muritori manifestându-se prin faptul că celelalte ființe umane sunt numite „cutii de carne” iar creierul uman”terci”. Mai mult, subiectul transumanismului contemporan a devenit subiect la modă, atestând dorința omului de a dobândi ceea ce doar Dumnezeu poate da – viața veșnică, fiind și tema cărții recent publicate a lui Mark O’Connell: ”To Be a Machine: Adventures Among Cyborgs, Utopians, Hackers, and the Futurists Solving the Modest Problem of Death”, o carte despre tehno-utopicii care promit, rezolvarea „problemei morții” prin eradicarea ei cu ajutorul tehnologiei și științei. Autorul discută obsesia giganților tehno-utopici din Silicon Valley, de genul lui Peter Thiel, Larry Page, Sergey Brin și alții, privind nemurirea și imortalitatea ( https://www.theguardian.com/books/2017/mar/23/to-be-a-machine-by-mark-oconnell-review).
Avem de-a face și azi, cu aceeași înșelăciune a diavolului de a ne deturna pe noi oamenii de la Mântuirea câștigată cu preț de Sânge de Isus Hristos, printr-o deviere a privirii de la EL spre noi înșine. Omul nu poate să-și redea de la sine putere viața biologică, fără ajutorul Celui de Sus, așa cum încearcă unii ucenici ai Satanei să propună, pentru simplul motiv că NUMAI DUMNEZEU POATE DA ȘI REDA VIAȚA. Rămâne ca fiecare dintre noi să alegem în cine să credem, pentru că azi e ziua în care Domnul vine și ne spune: ”Eu sunt Calea – Învierea – și Viața. Crezi tu aceasta”?

Valeriu Ioan