DISTRIBUIȚI

Mi-a făcut plăcere să revin recent în ţară pentru o nouă vizită oficială, iar de această dată, am ajuns atât la Bucureşti, cât şi la Iaşi, în capitala Moldovei. Primul punct al vizitei în România l-a reprezentat întâlnirea la Bucureşti cu membrii comisiilor pentru Afaceri Europene din Parlamentul României, în cadrul căreia am discutat despre obiectivele și prioritățile Comisiei Europene pentru următoarele 12 luni.

Trebuie să recunosc că a fost un dialog viu şi interesant. Dar cred că a fost cel mai important faptul că am reuşit astfel să construim un climat productiv, de colaborare și deschidere. Cred cu tărie că rolul parlamentelor naţionale din toate statele membre este crucial în implementarea a ceea ce îşi propune Comisia Europeană să realizeze în următorul an de activitate. După cum, la fel de importat este ca atât Comisia Europeană, cât și autorităţile naționale, să le explice şi mai bine cetățenilor ce ne propunem să facem pentru a îmbunătăți nivelul de bunăstare, la ce ajută proiectele finanțate din fonduri comunitare și cum putem consolida proiectul european astfel încât succesul să fie unul european, nu doar național – cum ar vrea să lase impresia unii lideri populiști.

Pentru că anul viitor se împlinesc 10 ani de când România este membră a Uniunii Europene și este important pentru români să conştientizeze ce înseamnă apartenenţa noastră la marele proiect politic european. Şi vreau să insist asupra acestui aspect tocmai pentru că este crucial să vorbim cu fiecare ocazie că apartenenţa la Europa înseamnă, printre altele, crearea de noi locuri de muncă, oportunități pentru tineri, sprijin pentru zona socială, investiții importante pentru dezvoltare pentru toate regiunile României, precum şi ale celorlalte state membre. Cred cu tărie că merită să luptăm pentru proiectul european. Cred că merită să le lăsăm copiilor noștri drept moştenire o Uniune mai puternică și mai bună!

Mi-am continuat vizita apoi la Iași, un oraș istoric extraordinar, la a cărui recentă modernizare au contribuit semnificativ şi fondurile europene.

Probabil cel mai de interes subiect pentru vizita de la Iaşi a fost Spitalul Regional de Urgenţă. Iar acest interes este cât se poate de legitim date fiind nevoile populaţiei din regiunea de Nord – Est în privinţa accesului la servicii medicale de calitate. Este foarte clar că noul spital regional din Iași trebuie să fie ușor accesibil și trebuie să ofere servicii care să sprijine infrastructura medicală deja existentă. Le-am solicitat atât primarului Iaşiului, Mihai Chirică, precum şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să ia o decizie în ceea ce privește amplasamentul viitorului spital regional până la sfârșitul lunii octombrie pentru că orice amânare înseamnă, în cele din urmă, o nouă întârziere în demararea investiției, o altă şansă de a asigura servicii medicale de calitate locuitorilor Moldovei irosită, precum şi un risc de a nu folosi toți banii europeni pe care România îi are alocaţi pentru perioada 2014 – 2020. Iar aici vorbim de o şansă istorică pe care ţara noastră o are de a utiliza fonduri europene pentru realizarea unor reforme structurale profunde – inclusiv în domeniul sănătăţii – de care ţara are mare nevoie.

Şi da, printr-o continuă colaborare a autorităţilor locale cu cele naţionale, cu sprijinul constant al Comisiei Europene, eu cred că se poate! Iar un bun exemplu în acest sens îl reprezintă chiar proiectul de infrastructură de la Aeroportul Iaşi, considerat drept unul dintre succesele înregistrate în cadrul precedentului ciclu financiar.

Versiunea integrală a editorialului poate fi citită aici.

Blogul comisarului Corina Crețu
Pagina de Facebook a comisarului Corina Crețu