DISTRIBUIȚI

Euro Vox Box
Ziua europeană a egalității salariale
Cu ocazia Zilei europene a egalității salariale, ce are loc anul acesta în data de 3 noiembrie, prim-vicepreședintele Frans Timmermans și comisarii Marianne Thyssen și Věra Jourová au publicat o declaratie comună:

„Egalitatea de gen, inclusiv egalitatea salarială dintre bărbați și femei, reprezintă una dintre valorile fundamentale ale UE, dar este încă departe de a fi o realitate. În ultimii ani, inegalitatea de gen în materie de salarizare a rămas practic neschimbată.

Aceasta înseamnă că, spre deosebire de colegii lor bărbați, femeile lucrează două luni pe an fără plată, ceea ce este o nedreptate șocantă și inacceptabilă în Europa secolului al XXI-lea.

Trebuie să facem progrese urgente pentru a soluționa această problemă persistentă, care afectează femeile și societatea noastră din mai multe puncte de vedere. Femeile au în continuare tendința de a lucra în sectoare mai prost plătite, sunt promovate mai rar și sunt subreprezentate la nivelul conducerii. Pe de altă parte, familiile monoparentale în care femeia este unicul întreținător sunt mai expuse la sărăcie, inclusiv la sărăcia în rândul copiilor, cu dezavantajele aferente.

Inegalitățile salariale nu constituie singura problemă. Recentele dezvăluiri privind hărțuirea sexuală demonstrează faptul că femeile trebuie să se confrunte și cu medii de lucru uneori ostile, cu consecințe evidente pentru bunăstarea și pentru dezvoltarea lor profesională.

Comisia Europeană dorește să își asume rolul de lider în combaterea acestei nedreptăți. Peste câteva săptămâni, vom prezenta un plan de acțiune privind combaterea inegalității de gen în materie de salarizare, care va permite accelerarea acțiunilor în curs și prezentarea de noi măsuri.

De asemenea, vom găzdui în luna noiembrie un colocviu pe tema drepturilor femeilor în perioadele de criză („Women’s Rights in Turbulent Times’”); o parte a programului va fi dedicată găsirii de noi soluții pentru combaterea inegalității de gen în materie de salarizare. Aproximativ în aceeași perioadă, pilonul european al drepturilor sociale va fi proclamat la cel mai înalt nivel, reafirmându-se astfel faptul că femeile și bărbații au dreptul la același salariu dacă desfășoară o muncă de valoare egală.

Europenii sunt mai conștienți ca niciodată de inegalitățile dintre sexe, după cum s-a văzut în cazul recentei campanii #MeToo de pe rețelele sociale. Trebuie să profităm de elanul creat de aceasta pentru a lua măsuri și a schimba comportamentele. Cu ocazia Zilei Europene a Egalității Salariale, ne angajăm să apărăm egalitatea de drepturi și de șanse pe piața muncii pentru femei și bărbați și vom continua în această direcție până când UE va deveni un loc cu adevărat propice pentru femei.”

Pagina de Facebook și contul de Twitter ale prim-vicepreședintelui Frans Timmermans

Contul de Twitter și pagina de Facebook ale comisarului Marianne Thyssen

Contul de Twitter al comisarului Věra Jourová